havadurum

İda Dayanışma Derneği; "Kader, fıtrat gibi unsurlarla suçluyu sorgulamamayı kabul etmiyoruz.."

981

 Çan 18 Mart Termik Santrali’nde 5 Kasım günü, patlama meydana gelmiş, 1 işçi hayatını kaybetmiş, 1 işçi de ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılmıştı. İda Dayanışma Derneği ve Çanakkale Barosu tarafından, Çan 18 Mart Termik Santraline ilişkin basın açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada, termik santrallerin daha önce protesto edildiği ve yetkililere termik santrallerin tehlikelerine karşı uyarıldığı belirtildi. Ancak uyarıların dikkate alınması bir yana, aksine santrallerin yenilerinin projelerinin hazırlandığı belirtildi. Açıklamada; “Eylül ayında daha faaliyete geçmeden patlama yaşanan ODAŞ Termik Santrali ile ilgili bilgilendirme metni Çan Kaymakamlığı sitesinde aynı gün yayınlanırken, ölümlü kazanın olduğu 18 Mart Termik Santraliyle ilgili hala bir açıklama yoktur. Patlamanın nasıl olduğu, ölümün nasıl gerçekleştiği, yaralı hastanın yaralılık durumunun ne olduğuna dair yetkili kişilerin resmi bildirisi hala açıklanmamıştır” denildi. Çanakkale Barosu tarafından yapılan açıklamada; “Olayla ilgili olarak Çan Cumhuriyet Başsavcılığınca adli işlemlere başlanılmıştır. Ancak gerek kanuni gerekse vicdani sorumluluğumuz doğrultusunda Çanakkale Barosu olarak kazanın (!) takipçisi olacağımızın bilinmesini isteriz” denildi.

İda Dayanışma Derneği tarafından yapılan açıklamada; “5 Kasım tarihinde meydana gelen patlama neticesinde 1 işçi hayatını kaybetti, 1 işçi de ağır yaralı olarak Çanakkale Devlet Hastanesi’nde yoğun bakım da tedavi altına alındı. Santrallerin kuruluş aşamasında yaratacakları çevre tahribatı nedeniyle eylemler düzenlenmiş, düzenlenen ÇED raporlarının neden gerçekleri yansıtmadığı defalarca karar vericilere iletilmiştir. Temiz Hava Hakkı Derneği, TEMA tarafından düzenlenen hava kalite raporlarında sağlıklı yaşamın sürdürülmesi için gerekli kritik değerlerin çoktan aşıldığı yer almaktadır. Yapılan halk sağlığı çalışmalarında ilçede kanser vakalarının arttığı görülmekte, her sabah Çan’dan Bursa Tıp Fakültesi’ne direk otobüs hattı çalışmaktadır. Türkiye’de kaç ilçede bir ilçeden bir büyükşehirin tıp fakültesine düzenli sefer düzenlenmektedir? Eylül ayında daha faaliyete geçmeden patlama yaşanan ODAŞ Termik Santrali ile ilgili bilgilendirme metni Çan Kaymakamlığı sitesinde aynı gün yayınlanırken, ölümlü kazanın olduğu 18 Mart Termik Santraliyle ilgili hala bir açıklama yoktur. Patlamanın nasıl olduğu, ölümün nasıl gerçekleştiği, yaralı hastanın yaralılık durumunun ne olduğuna dair yetkili kişilerin resmi bildirisi hala açıklanmamıştır” denildi. 
 
“Sorumluların bir an önce cezaları almalarını istiyoruz”
STK’lar tarafından teknolojilerinin eski olduğu yöntemle üretim yapılamayacağının defalarca belirtildiği ancak uyarıları dikkate almadan santral açılmış ve yenilerinin projeleri hazırlandığı ifade edilen açıklamada; “Teknolojilerinin eski olduğu bu yöntemle üretim yapılamayacağının defalarca STK’lar tarafından dillendirilmiş olmasına rağmen uyarıları dikkate almadan santral açılmış ve yenilerinin projeleri hazırlanmıştır. Hastaneler birimlerde tedavi gören kişi sayısını reklam nesnesi gibi gazetelere haber olarak iletmekte ve 6 ayda 3 bin kişiye kemoterapi tedavisi uyguladıklarını ilan etmekteler. Bizler, bu yörede yaşayan insanlar ne böylesi tedaviler için hastane kuyruklarında beklemek istiyoruz, ne de tüm dünyanın vazgeçtiği atıl teknolojileri topraklarımızda barındırmak istiyoruz.  Hele de böylesi acı ölümler, iş cinayetleri yaşanmasın istiyoruz. Kader, fıtrat, şehit gibi toplumsal inanç unsurlarını kullanarak, ölülerimizi yüceltip suçluyu sorgulamamayı kabul etmiyoruz. Sorumluların bir an önce sorgulanmasının gerektiğini ve gerekli cezaları almalarını istiyoruz” denildi. 
 
“Kazanın (!) takipçisi olacağımızın bilinmesini isteriz”
Çanakkale Barosu tarafından, 18 Mart Termik Santralinde meydana gelen patlamanın ardından sürecin takip edileceği belirtilerek; “Çan İlçemizde bulunan 18 Mart Termik Santralinde 5 Kasım günü patlama yaşanmıştır. İş kazası olarak nitelendirilen olayda, 1 işçi yaşamını yitirmiş, 1 işçi ise ağır yaralanmıştır. Edinilen bilgilere göre, 18 Mart Termik Santrali`nde, yüksek basınçlı su buharı vanasında meydana gelen patlamanın ardından borunun yerinden çıkması sonucu meydana gelen iş kazasında 29 yaşındaki Ferdi Mutlu isimli işçi olay yerinde hayatını kaybetmiş, 21 yaşındaki Onur Terzi isimli işçi ise ağır yaralanmış olup tedavisi devam etmektedir. Olayla ilgili olarak Çan Cumhuriyet Başsavcılığınca adli işlemlere başlanılmıştır. Ancak gerek kanuni gerekse vicdani sorumluluğumuz doğrultusunda Çanakkale Barosu olarak kazanın (!) takipçisi olacağımızın bilinmesini isteriz. Nitekim bu kaza ülkemizde işlenen işçi cinayetlerinin ilki değildir. Daha yakın zamanda, 18 Eylül tarihinde yine Çan ilçemizde Çan-2 Termik Santrali`nde patlama meydana gelmiş olup 6 işçimiz yaralanmıştır. Hayatını kaybeden işçimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı, yaralı işçimize de acil şifalar diliyoruz. Hukuki sürecin Çanakkale Barosu ve Çevre Komisyonu olarak yakın takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygılarımızla bildiririz” denildi. 
(Seçkin Sağlam)
Paylaş