havadurum

İda üyeleri; "Bu projeler halk için bir 'yok oluş' demektir"

893

 Çanakkale’nin tek içme ve su kaynağı, Atikhisar Kirazlı’da altın madeni işletmesinde yaptığı hukuksuzluklarla gündeme gelen Kanadalı Alamos Gold Şirketi’nin yerli ortağı Doğu Biga Madencilik, bu kez de Çamyurt Altın Madeni İşletmesi için kapasite artırımına gidiyor.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı resmi sitesinde yer alan duyuruda, işletme için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin başladığı ve 16 Ekim Salı günü (bugün) bölgede, Halkın Katılım Toplantısı’nın gerçekleştirileceği belirtildi.  ZMO eski Şube Başkanı ve İda Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu üyesi Hicri Nalbant, Cuma günü bölgeye giderek bölge vatandaşları ile görüştüklerini, daha önce yapılmak istenen toplantının bölge halkı tarafından yaptırılmadığını belirtmişti. İda Dayanışma Derneği üyeleri bugün toplu olarak Kızılelma Köyü’ne giderek, saat 11’de gerçekleşecek toplantıya çağırdılar. Yapılan açıklamada; “Çanakkale’nin tek içme suyu barajı olan Atikhisar Barajı su toplama havzasında başlayan katliam Kazdağı’nda artarak devam etmekte. Kazdağı’nın kuzeyi de güneyi de, doğusu da batısı da her türlü ‘Vahşi Metalik Madenciliğin’ saldırısı altında. En temel yaşam kaynağı olan ‘su’ bin pınarlı İda’da yok olmak üzere.  Hukuki süreç daha bitmeden Kirazlı Balaban ve Bayramiç Cazgırlar mevkiinde başlayan orman kıyımı devam etmekte, enerji nakil hatları belirlenmekte, yollar açılmakta. ‘Kamu Yararı’ olarak anılan bu projeler halk için bir ‘yok oluş’ demektir” denildi. 

 
“Denizlerdeki ekosistemi dahi yok edecektir”
“Kanadalı Alamos Gold şirketinin Türkiye temsilcisi Doğu Biga Madencilik yok edişten aldığı zevkle Çan Çamyurt Dağı’nda ikinci projesi için kapasite artırımına gitmekte” ifadelerinin yer aldığı açıklamada;  “Hatta projesinde daha başvurusunu dahi yapmadığı Ağı Dağı’nda Çamyurt’tan çıkaracağı cevheri işleteceğinden bahsetmekte. Yani daha yapmadığı ÇED başvurusunun onay alacağından emin hatta bir sonraki projesini bile paylaşmaktan memnun. Bu dağlardan doğan Marmara Denizi’ne Karabiga’dan dökülen Kocabaş (Granikos) ırmağı, batısında Batak Ovası’ndan Ege Denizi’ne dökülen Karamenderes (Skamenderos) ırmağı dağlarda uygulanacak tüm işlemlerin yükünü, kirini, kimyasalını aktığı hat boyunca bırakacak ve nihayetinde denizlere varıp denizlerdeki ekosistemi dahi yok edecektir. Bu akarsularla hat boyunca tarımsal üretim yapılmakta, hayvancılık yapılmakta, içme ve kullanma suyu ihtiyacı giderilmektedir” denildi.
 
“Sondajdan bu yana köyde hayvan ölümleri arttı”  
Şirketin bölgede sondaj çalışmaları başladığında Kızılelma Köyü’nde hayvan ölümlerinin görüldüğü belirtilen açıklamada; “Karaköy içme ve kullanma suyuna kimyasal sızmış ve şirket bu tedbirsizlikten dolayı ceza almıştır.   2012 yılında Bardakçılar mevkiinde MTA tarafından yapılan sondaj çalışması sonrasında bulunan 96 lt/sn debisi olan sıcak su Bardakçılar mevkii ve bölge köylerin haberi olmadan Ankara`da’ yapılan ihaleyle yabancı bir şirket olan Kuzey Biga Madencilik’e 30 yıllığına kiralanmıştı. Yine 2012 Çanakkale İl Özel İdaresi oluruyla Alamos Gold firmasına yetkiler devredilmiştir. MTA tarafından bulunan sıcak su kaynağı civar köylüler için ısı ve sıcak su kaynağı olarak kullanımı kamu yararı içerirken yabancı bir şirkete KDV hariç 375.000 ABD dolarına satılmıştır. Konu ile ilgili dönemin milletvekili Ali Sarıbaş mecliste soru önergesi vermiştir. (TBMM Soru Önergelerine Bakılabilir) Yine Söğütalan Köyü’nde Roma Kalesi olarak bilinen bölge 2003 yılında ‘’maddi hata’’ gerekçesiyle sit alanı olmaktan çıkarılmıştır.     Hem yaşam kaynağı hem de tarihsel ve kültürel olarak bu kadar zengin bu coğrafyanın Kanadalı bir şirketin karı için satılmasına göz yumacak değiliz” denildi.
 
“Tüm Çanakkale halkını, yaşamına sahip çıkmaya çağırıyoruz”
Son olarak Çanakkale halkının bugün gerçekleştirilecek toplantıya çağrıldığı açıklamada; “Çanakkale halkı olarak soruyoruz; Kim için? Hangi bedel uğruna? Ne için? Hangi kamu yararıyla?  Bu soruları bir kez de şirket yetkililerine sormak için 16.10.2018 Salı Günü toprağını, vatanını seven herkesle Kızılelma Köyü’nde Saat 11:00’de düzenlenecek ÇED Toplantısına katılmak için Çanakkale Cumhuriyet Meydanı’ndan Saat 8:00’de hareketle yola çıkıyoruz. Şirketin ÇED toplantısı çağrısı yerine pilav dağıtımı davetine gidiyoruz yaşamımıza sahip çıkıyoruz. Tüm Çanakkale Halkını Yaşamına Sahip Çıkmaya Çağırıyoruz” denildi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş