havadurum

İktidara çağrı

1035

Tarımsal üretimde yaşanan sorunlar can yakmaya devam ediyor. Çanakkale`nin en önemli tarımsal ürün değerlerinden biri olan, adı Yenice ile özdeşleşmiş kapya biber üretiminde kriz devam ediyor. Birçok üreticinin mahsulü tarlasında kalırken, satılan mahsulün 50 kuruşa kadar geriledi. Kapya biber üretiminde yaşanan sorunlar muhalefet partilerinin de gündeminde olmaya devam ediyor. Önceki gün Yenice`de kapya biber üreticilerini ziyaret eden İyi Parti heyeti, soruna acilen çözüm bulunması çağrısı yaparken, üreticinin yaşadığı sorunların raporlaştırarak ilgili makamlarla paylaşılacağı ifade edildi. İyi Parti GİK Üyesi ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Rıdvan Uz, İl Başkanı Selahattin Yıldızlar, Yenice İlçe Başkanı Ali Galip Akyıldırım ve İlçe Yönetimiyle birlikte Yenice`de kapya biber üreticilerini ziyaret etti. Üreticinin sorunlarını dinleyen, İyi Parti GİK Üyesi Rıdvan Uz, Genel Başkan Meral Akşener`in de konuşu yakından takip ettiğini söyledi. Uz, "Köylümüz, üreten ve ülkemiz insanını doyuran insanlardır. Köylümüzü sıkıntılı anlarında yalnız bırakırsak yarın tarımda ve hayvancılıkta içinde çıkmayacağımız çok daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalacağız. Biber ve hayvan üreticilerimiz mutlaka devlet tarafından desteklenmeli, banka ve kooperatiflere olan borçları ertelenmeli, faizlerin en makul seviyeye çekilmesi kaçınılmazdır. Eğer bunlar yapılmazsa üreticimiz sezon sonu itibarıyla tarımsal üretim araç ver gereçlerini, hatta tarlalarını satacaklarını, süt ineklerini bile kesime göndereceklerini ifade ettiler. Üreticilerimiz özellikle mazot, elektrik, gübre ve tarımsal ilaçlar gibi girdilerinin üretim maliyetlerini beklenenin çok üstünde zamlandığını bu durumda yaptıkları masrafı dahi şu an ki 50 kuruşluk rakamla kurtarmalarının mümkün olmadığını, normal şartlarda girdi maliyetlerinden dolayı, salçalık kapya biberinin kilosunun bu sene ez az 2 veya 2,5 liradan satılması gerektiğini söylemekteler. Geç kalınmadan tarım üreticilerimize mutlaka sahip çıkılmalı ve üreticilerimizin bu sesine kulak verilerek sorunları çözülmelidir" 

"Çiftçi tüccarın insafına bırakılmamalı"
Uz, "Çözüm önerilerimiz olarak özetle şunu belirtmek istiyorum ki; Üreticinin girdi maliyetlerinin düşürülmesi için gerekli tedbirler alınmalıdır. Tarımsal ürünler için özel destekleme yapılmalı ve bunları üretenlere karşılıksız destekleme verilmelidir. Çiftçimizin ürettiği ürünler doğrudan doğruya ya da katma değer yaratılarak tüketiciye doğrudan sunulmalıdır. Çiftçi serbest piyasa ekonomisinin acımasız dişlileri arasına atılmamalı, tüccarın insafına bırakılmamalı, gerekirse taban fiyat uygulamasına benzeri bir sistem uygulanmalıdır. Yurtdışından tarımsal ürün ithali yapılmadan önce Türk köylüsünün hangi ürünü ne kadar ektiği tespit edilmeli sonra ithalat düşünülmelidir. Tarımda ki gerilememiz dikkate alınmalı genç çiftçilerimiz mutlaka teşvik edilmelidir. Tarımsal kredilerde vadelerin uzatılması gerekmektedir. Biz İyi Parti olarak bu çözüm önerilerimizi ilgili makamlara sunup takibini mutlaka yapacağız. Hiç bir üreticimiz kendisini yalnız hissetmesin. İyi Parti olarak her koşulda üreticilerimizin, köylülerimizin yanındayız" dedi. 
 
"Köylümüzün sesi olmaya devam edeceğiz"
İyi Parti İl Başkanı Selahattin Yıldızlar ise "Biz İyi Parti olarak her vesileyle köylümüzün yanında olduğumuzu, onların emeklerinin korunması için elimizden gelen mücadeleyi sürdüreceğimizi belirtmek istiyoruz. Köylümüz hiçbir koşulda yalnız bırakılmayacaktır. Bizler onların sesi olmaya devam edeceğiz" dedi.
(Seçkin Sağlam) 
Paylaş