havadurum
Damla Yeltekin

damlayeltekin@gmail.com

İran, kadın ve futbol

1447
İran`da Masha Amini ahlak polisi tarafından, saçları gözüktü diye katledildi.
 
Geçtiğimiz günlerde, Ekmek ve Gül 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü`nde, insanın insan haklarını ilmek ilmek dokudukları bir sergi açtı. Sergiye İranlı kadın ressam Termeh Yaghoubi de davet edildi. Genç ressam, Yaghoubi ile böylece tanışma fırsatı yakalamış oldum. Ressam, İran`dan Türkiye`ye 7 ay önce gelmiş. Sesindeki duruluk ve kelimelerin arasındaki yüreğinin atışı çok belirgindi. Yaghoubi, resimlerinde kuş, at ve kadın imgelerini kullanıyor. 
 
Sohbetimizde şunu belirtti, "Atlar ve kuşlar özgürler. Resimlerimde özgürlüğü temsil ediyorlar. Kadının özgürlüğünü..."
Ve resimlerinde ırkçılığa dur diyor...
 
İran, Türkiye ve dünya atmosferine dair de kelamımızı ettik. 
Erkeklerin, kadınlar için öldürüldüğünü, kadınların saçları ve özgürlükleri için öldürüldüğünü söyledi. Dikta rejiminin baskısında olduklarını, farklı etnik kimliklerin Masha Amini için bir araya geldiğini ve düşmanın diktatör olduğunu ifade etti.
 
"Erkekler bizim düşmanımız değil. Bu algının artık kırılmasını istiyorum. Bizim için canlarını feda ediyorlar."
 
İran erkeklerine olan bakış açımızı değiştirmemizi istedi. Düşmanın diktatörlük olduğunu belirtti. 
Ve kadınların özgürlük mücadelesinin, sadece bu dönemde değil, çok daha uzun süredir devam ettiğini, Masha Amini ile dünyada bu mücadele atmosferinin görüldüğünü... 
 
Masha Amini`nin katledilmesinin ardından protestolar çığ gibi büyüdü. Kimin elinde ne varsa, azdan az çoktan çok, tepkisini gösterdi. Ülkeler, siyasi partiler, dernekler, sivil toplum kuruluşları; İranlı kadınlara destek mesajı gönderdi. Eylemler ve protestolar devam ediyor. 
Protestolar 2022 Dünya Kupası`na da yansıdı. İran Milli Takım`ı dikta rejiminin marşını okumadı. Rejimi protesto eden "erkek" futbolcular; belki de ölümü göze alarak, bu eylemi gerçekleştirdi.
 
İran` eski futbolcularından Ghafouri tutuklandı. Bahsi geçen gelişmenin ardından, İranlı futbolcular, marşı okumak zorunda kaldı... 
"Eylemleri kısa sürdü" diye bir başlık gördüm. Başlığın yaydığı ve yaymak istediği umutsuzluk rahatsız etti. Çünkü aksini düşünüyorum. Protestoları, seneler boyunca anlatılmaya devam edecek. O anla sınırlı kalmadan, Masha Amini`nin saçlarıyla birlikte tüm dünyayı gezecek. 
 
Bu gelişmenin akabinde harekete geçen İran kolluk kuvvetleri sosyal medyadan protestolara destek veren eski milli futbolcu Ghafouri`yi tutukladı. İranlı futbolcuların bu nedenle marşı okudukları düşünülüyor. Marşı zorla okudukları sırada futbolcuların mutsuzluğu ve taraftarların gözyaşları ve ıslıklarıyla çığ oldu. Sadece bir marş bile okumadılar ama binlerce marşa bedeldi.
Şimdi bekleyeceğiz. 
Bunun bedeli olacak mı olmayacak mı?
 
(Onelove meselesi var birde...)
Futbol sadece futbol değildir...