havadurum

İş dünyası kaygılı

1572

 Dolar kurundaki yükselme ülkeyi tedirgin etti. Dün yaşanan iniş ve çıkışlarda Dolar kuru en yüksek 4.92 TL seviyesini görürken, Euro ise 5.76 TL ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Dolar döviz kuru günü 4.81 TL`den kapattı. Yaşanan yükseliş ve dalgalanmalar iş dünyası olmak üzere ülkenin her kesiminde tedirginlik yarattı. Başbakan Yardımcısı ve Hükumet Sözcüsü Bekir Bozdağ konu ile ilgili; “Dolar üzerinden vatandaşımızı etkilemek isteyen ve hükumete fatura kestirmek isteyen sandığa bu faturayı yansıtmak isteyen bir irade de var” açıklamasında bulundu. Birçok kesim ise yükselmelerde 16 yılda dışarıya ödenen kredi faizlerinin etkili olduğu yorumunda bulundu. Konu ile ilgili ÇASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Semih Başaran ve ÇMB Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Vural gazetemiz Çanakkale OLAY’a açıklamada bulundular. ÇASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Başaran, bir anda yaşanan yükseliş için yorum yapılmasının erken olduğunu söyledi. Yükselişin uzun sürmemesi gerektiğini dile getiren Başaran,  iş insanlarının nitelikli ürün üretmeye dikkat etmesi gerektiğini söyledi. ÇMB Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Vural ise durumu üzüntü ile izlediklerini dile getirdi. Vural son dönemde yapılan hatalı açıklamaların ekonomideki dalgalanmada önemli yeri olduğunu belirtti. Kısa dönemde kurlarla ilgili düzelme beklemediklerini ifade den Vural; “Siyasetin bağımsız kurumlar üzerindeki hegemonyası, kaynağı olmayan seçim yatırımları, ülkenin ekonomik görünümünü ve dünyadaki algısını maalesef zayıflatmıştır” dedi.

 
“Uzun sürmemesi gereken bir durum”
Yaşanan yükselişin uzun sürmemesi gerektiğini ifade eden Başaran; “Borsada görülen hareketlilik dikkat edilmesi gereken bir durum. Yaşanan yükselişin uzun sürmemesi lazım. Sürmez diye de düşünüyorum. Aslında dün ilginç bir durum yaşadık. Bu çokta yorumlayabileceğimiz bir durum değil. Anında müdahaleler gerçekleşti. Dediğim gibi uzun sürmemesi gereken bir durum. Katma değerli ürünleri geliştirdikçe dövizin hareketliliğinden göreceğimiz zarar azalır. Bu yüzden kısa vadede dövizin hareketliliği değil, orta ve uzun vadede nitelikli ürünler geliştirmemiz lazım. Biz iş insanlarının en çok dikkat etmesi gereken nokta maliyetlerimiz. Maliyetlerimize dikkat ederek daha verimli üretim odak noktamız olması gerekiyor” dedi. 
 
“Temkinle gelişmeleri izliyoruz. Keyfimiz yok”
Döviz kurundaki gelişmeleri ve olumsuzlukları üzüntü ile izlediklerini belirten ÇMB Başkanı Vural; “Bu ülkenin reel sektörü olarak yaşanan gelişmelerden endişe duyuyoruz. Son dönemde yapılan hatalı açıklamalar, siyasetin bağımsız kurumlar üzerindeki hegemonyası, kaynağı olmayan seçim yatırımları, ülkenin ekonomik görünümünü ve dünyadaki algısını maalesef zayıflatmıştır. Kısa dönemde bugün yarın bu kurlarla ilgili bir düzelme beklemiyoruz. Seçimden sonrada kim seçilirse, seçilsin ülkenin bu ekonomik yaraları sarmak için çok bedel ödeyeceğinin farkındayız. Dolayısı ile pozisyonumuzu da ona göre ayarlamak durumundayız. Tabi bu kurlarla inşaat yaparken maliyetlerimiz belli değil. Herhangi bir maliyet tutturamıyoruz. Satarken de kaça satmamız gerekiyor onu da bilemiyoruz. Şu an dolayısı ile temkinle gelişmeleri izliyoruz. Keyfimiz yok” dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş