havadurum

İsmail Bütün ustaya büyük onur!

1293

 UNESCO’nun “Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi” kapsamında düzenlenen “Yaşayan İnsan Hazineleri” ödül töreni, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Ödül törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kültür Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Türkiye’nin kültürel zenginliğini yaşatmak için ömrünü vakfedenleri “Yaşayan İnsan Hazineleri” olarak tanımladıklarını, UNESCO çatısı altında imzalanan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi gereğince de bu konuda her yıl yenilenen bir envanter çalışması yürüttüklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, belirlenen kriterler çerçevesinde değerlendirmeler yapıldığını ve tespit edilen kişilere ödüller verildiğini söyledi. 

 
“Ahilikte usta çırağını evladı olarak görür”
Yaşayan İnsan hazinelerinin milli kültürün bayraktarları ve usta-çırak geleneğinin seçkin temsilcileri olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Onlar, ‘Her seherde besmeleyle açılır dükkanımız, Ahi Evran’dır bizim pirimiz sultanımız’ diyen bir geleneğin varisleridir. Evet, ahilik, geçmişte kalmış bir nostalji değil, bugün de hayatımızda yerini koruyan bir değerler silsilesidir. Ahilik, bir mesleki eğitim kurumu olduğu kadar aynı zamanda manevi tekemmül müessesesidir. Talebelerine evvela doğruluğu, dürüstlüğü, helal kazancı, sabrı, kanaati öğreten bir mektep olan Ahilikte, usta çırağını evladı gibi görür, korur, kollar” ifadelerini kullandı.
 
“Ödül, bizlerin verdiği değil, bizzat onların var ettiği bir ünvandır”
Yaşayan İnsan Hazinesi ünvanı verilirken kişinin en az 10 yıldır ustalığını icra ediyor olmasından mesleğini devam ettirecek çıraklar yetiştirmesine kadar önemli ölçütlerin arandığını dile getiren Bakan Ersoy ise "Öyle ölçütler ki bilgisi ve deneyimini, bunları işine aktarma becerisini, bu sayede ortaya koyduğu ürün ve eserlerin sahip olduğu istisnai değeri ve öğretme kabiliyetini teyit etmiş oluyoruz. Bugün ödül alacaklarla birlikte, 2008`den başlayarak bu unvanla taltif edilmiş insanlarımıza baktığımızda, aradığımız kriterler de hazine ifadesinin içinin ne kadar dolu olduğu da net bir şekilde anlaşılmaktadır. Aslında sürekli unvanı vermekten bahsetsek de şunu açıkça belirtmek gerekir ki Yaşayan İnsan Hazinesi bizlerin verdiği değil, hayatları ve eserleriyle bizzat onların var ettiği bir unvandır" dedi
 
İsmail Usta, “Yaşayan İnsan Hazineleri” ödülünü aldı 
Bu kapsamda Çanakkale’de, Geleneksel Çanakkale Seramiği’nin, atölyelerinde yetişmiş son ustalarından olduğu bilinen İsmail Bütün usta, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca verilen “Yaşayan İnsan Hazineleri” ödülüne layık görüldü. İsmail Usta, ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı. 
 
İsmail Bütün kimdir?
İsmail Bütün 1941 yılında Çanakkale’de doğdu. Eski çanakçı ustalarından babası Ahmet Bütün’ün çıraklığını yapmaya başladığında 8 yaşında idi. 14 yaşında seramik tornacısı, 16 yaşında ise kalfa oldu. İstanbul ve Manisa’da yıllarca çalıştıktan sonra Çanakkale Seramik Fabrikalarında ve Çanakkale Belediyesi bünyesindeki Çanakkale Seramiği Anı Eşya Üretim Merkezi’nde çalıştı. Seramik ile ilgili çeşitli etkinlik, sempozyum ve yarışmalara katılan İsmail Bütün, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen “Geleneksel El Sanatları Sanatkârı” unvanına da sahiptir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Yaşayan İnsan Hazinesi ünvanına sahip 45 zanaatkar arasında kentimizden seramik ustası İsmail Bütün ve kıspet ustası İrfan Şahin’in yer alması Çanakkale için büyük gurur kaynağı olarak değrelendiriliyor. 
(Seçkin Sağlam)
Paylaş