DOLAR 32.3395 %0.11
EURO 35.1801 %0.00
G.ALTIN 2240.5204 %-0.13
BITCOIN 63958.0304 %-5.05
ETHERIUM 3333.4354 %-4.94
havadurum

İspanya'da Ormanlar Kendiliğinden Yanıyor

Avrupa'nın büyük bir bölümünü kavuran sıcak hava dalgaları şiddetini artırmaya devam ederken; Kuzey İspanya son yirmi yılın en büyük orman yangınlarıyla karşı karşıya.

5577

 

 
 
Yangınlar, Barcelona yakınındaki Tarragona şehrinde ne varsa silip süpürmüş. Yetkililer, alevlerin nihayetinde 20.000 hektar kadar geniş bir alanı kapsayabileceğini belirtiyor.
 
Katalonya bölgesinin iç işleri bakanı Miquel Buch, bir tweet’inde şöyle aktarıyor: “20 yıldır görmediğimiz ölçekte ciddi bir yangınla karşı karşıyayız. 20.000 hektarı yakıp kül edebilir. En ufak bir dikkatsizlik bile felakete yol açabileceği içinn çok dikkatli olmalıyız.”
 
CNN’e göre Buch, bu orman yangınının çok büyük ihtimalle “hatalı biçimde kullanılan” dev bir gübre yığının kendiliğinden alev alması sonucunda meydana geldiğini söylüyor.
 
Associated Press haber ajansına göre Buch; bu yangının, Torre de l’Espanyol köyünde bulunan tavuk gübresi yığınının fazla ısınıp alev almasıyla başladığını aktarıyor.
 
Gübrelerin kendiliğinden alev alması, sıcak havalarda görülen bir durum. Çünkü gübre yığınlarında meydana gelen ayrışma işlemi, ısı oluşturuyor. Hava, tıpkı bu haftaki gibi özellikle sıcak olduğunda; gübre yığınlarının sıcaklığı alev alacak kadar yükselebiliyor.
 
Deutsche Welle’ye göre Buch, yerel basına, “Yangının daha büyük hale geldiği bir noktadayız” demiş.
 
Bölgedeki itfaiyeciler, orman yangınının henüz kontrol altına alınmadığını söylüyor.
 
Deutsche Welle’nin bildirdiğine göre bölge itfaiye müdürü Manuel Pardo, Perşembe günü İspanyol Televizyonu’na “Durum karışık. Bu yangını hemen dengeli hale getirmek mümkün değil” demiş.
 
Buch, Çarşamba günü attığı tweet’te; önceki iki günde 400’den fazla tekil yangın çıktığını ve bunların da kısmen, bu hafta Avrupa’yı vuran sıcak hava dalgası sebebiyle meydana geldiğini söylüyor.
 
Kıtanın bazı yerlerinde, sıcaklıklar 45 C’ye kadar ulaşıyor.
 
Bilim insanları, yükselen sıcaklıkları; Atlantik Okyanusu üzerindeki fırtınalar ve orta Avrupa üzerindeki yüksek basıncın bileşimine bağlıyor. Bu yüksek basınç, Sahra’dan sıcak hava çekiyor.
 
Kaynak: 
1) Ozan Zaloğlu (popsci.com.tr)
2) Will Martin