havadurum
Sermet Atadinç

sermet@canakkaleolay.com

İşte bu anlayış…

Suruç katliamının acısı yüreklerimizde tazeliğini korurken AKP İl Başkanından gelen açıklama son derece talihsiz bir açıklama oldu. Acıların yarıştırılmaya çalışıldığı, senin ölün, benim ölüm üzerinden insani değerlerin yok edilmeye çalışıldığı bir ortamda "neden HDP'liler yoktu' gibi bir açıklamayla HDP'lilerin ölümlerini savunacak kadar bir düşmanlığın geliştirilmeye çalışıldığı, yalan ve dezenformasyonlar ile gerçeklerin gizlenerek kendi varlıklarını sürdürmek adına şiddet ve çatışmalardan medet uman bir siyasetin var edilmeye çalışıldığı bir ortamda yansımalarını yaşamın her alanında görmeye başladık.

1279

 Çanakkale Belediyesi, “barış kültürümüz olsun” ilkesiyle kimlik kazandırdığı, bu sene de “birlikte yaşıyoruz” sloganı ile gerçekleştirilecek Troia Festivali kapsamında Homeros Bilim Sanat ve Kültür ödülünü Gazeteci Yazar Can Dündar’a vermeyi kararlaştırdı.

Bu karar yaşadıklarımız göz önüne alınırsa son derece anlamlı ve güncel bir karar olmuştur.

Yaşadığımız Suruç katliamı nedeniyle bir kez daha gündeme gelen IŞID vahşeti konusundaki gerçekleri cesurca ortaya çıkaran bir gazetecilik başarısına imza atmış Can Dündar ilaç kutularının altına gizlenerek yola çıkarılan tırlardaki silah ve cephaneleri fotoğraflarıyla yayınlanması önemli bir gazetecilik başarısıdır.

IŞID terörünün korunup beslenmesinin açığa çıkmasından rahatsızlık duyanlar hemen harekete geçtiler; yok casusluktu yok milli menfaatlere aykırı davranmak gibi gerekçelerle bu gazetecilik başarısı karalanmaya çalışıldı ve ardından üzerine vazife çıkaranlar Can Dündar’ı “Terör” suçuyla yargılamak üzere harekete geçtiler.

32 gencimizi vahşi bir şekilde katleden IŞİD canilerinin katliamı ortada iken bu konuda başarılı bir gazetecilik örneği sergileyen Can Dündar’a verilecek  Homeros Bilim Sanat ve Kültür ödülünden rahatsızlık duymak, yapılan açıklamayla bu girişimin Çanakkale ve Homeros adına yakışmayacağını belirtmenin nasıl bir ruh halini yansıttığını varın siz düşünün!

Böylesi bir anlayış her zaman şiddet ve katliamları kutsamak adına kapı aralamaktan başka bir sonuç vermez.

Zaten IŞID’çi canilerin arkalarının sıvanması, korunup geliştirilmeleri hep böylesi açıklamaların mantığının getirmiş olduğu bir sonuçtur.

AKP İl Başkanının konuya ilişkin ileri sürdüğü gerekçelerin hiç birinin karşılığı ve anlamı yoktur

Çeşitli ülkelerdeki bir çok medya organının bu konudaki yayınları ortada iken belgeleriyle bu gerçeği ortaya koyan Can Dündar başarılı bir gazetecilik örneği göstermiştir.

Savaşa şiddete karşı bir duyarlılık oluşturmuştur.

Ancak ülkemizin basın özgürlüğü karnesi oldukça zayıf olduğu için karşılığında müebbet hapis ile cezalandırılması için dava açılması talebinde bulunulmuştur.

Çanakkale Belediyesi’nin özgürlükler adına, barış adına bu başarılı gazetecilik anlayışına sahip çıkması aynı zamanda gazetecilik açısından da anlamlıdır.

Çanakkale AKP İl Başkanı bu açıklamasıyla gazetecilerin faaliyetlerinden rahatsız olduklarını da ortaya koymuştur.

Ancak yarın karşımıza basın bayramını kutlayan süslü cümlelerle çıkarsa da hiç şaşırmayın.

Fıtratı böyledir bu anlayışın…

Bu anlayış anti demokratik yaklaşımın bir sonucudur.

Böylesi bir yaklaşım nedeniyle daha dün internete yayın yasağı getirilmiş, Gazeteci Kadri Gürsel Suruç katliamı için yaptığı bir açıklama nedeniyle işinden kovulmuştur.

AKP il başkanının Homeros ödülünün Gazeteci Can Dündar’a verilmesinden duyduğu rahatsızlık da aynı anlayışın sonucudur.

Eskiden bu tür talihsiz açıklamaları, AKP Merkez İlçe eski Başkanı Adnan Öncü yapardı.

Özellikle Çanakkale Belediyesi hakkındaki asılsız, hiçbir gerçekliliği olmayan spekülatif açıklamalarla gündeme gelen Adnan Öncü yönetimindeki AKP merkez ilçe örgütünün gelmiş olduğu noktadaki performansı ortadadır.

İl başkanının şimdi böylesi bir geleneği devir alması çok hayırlı sonuçlara yol açmaz.

Bir kez daha Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı kutluyorum.

Barış adına gösterdiği çabalar, barışa verdiği destek Çanakkale açısından son derece değerlidir.

Bu kapsamda tüm barış güçlerinin daha güçlü bir ses oluşturmak adına bir araya gelerek oluşturdukları Barış Blokuna destek vermek adına Başkan Gökhan’ın kişisel olarak Çanakkale’deki barış taraftarlarıyla birlikte bu bloğun Çanakkale ayağını oluşturmak adına harekete geçmesinin öneminin altını çizmek isterim.

Aynı zamanda tüm barış taraftarlarını da her türlü gericiliğin karalamalarına karşı Başkan Gökhan’a sahip çıkmaya ve destek vermeye çağırıyorum.

Çünkü barış değerlidir; barışı yok etmek, onun tesisini engellemek adına toplumdaki kanaat önderleri bundan böyle daha yoğun bir karalamaya maruz kalacaklardır.

AKP İl Başkanı’nın bu saldırısı bunun işaretidir.

Çanakkale’nin barışsever halkı, barışın ve Başkan Ülgür Gökhan’ın arkasındadır.

Troia festivalini de bu duygular ile en coşkulu bir şekilde yaşayacaklar ve yaşatacaklardır.