havadurum
Turgut Çamer

turgutcamer@hotmail.com

KAMYON

3169

Değerli okurlarım korona virüslü dördüncü dini bayramı geride bıraktık. Bıraktık ama ne yazık ki önlemsiz yaşam ve aşı karşıtlığı nedeniyle vaka artışımız sürmekte... Bu günkü yazımda da ülke gündemini es geçip bir yaşam öyküsünü paylaşmayı yeğliyorum.

***

*Çıldır, Aydın Havaalanı arazisini bağışlayan kişidir. 1930`lu yıllarda Konya`dan Aydın`a çalışmak için gelmiştir. Çalışırken yüklü miktarda altın bulduğu anlatılır halk arasında.

Çok varlıklı olmasına karşın eski yaşam biçimini değiştirmemiş. Üstü başı perişan bir biçimde gezermiş. Yoksulluk günlerinde giyindiği gibi giyinir, o zamanlar nasıl besleniyorsa öyle besleniyormuş.

Bir gün yoldan geçen bir kamyonu durdurmuş. Ön tarafa binmiş.. Binmiş binmesine de önde şoförden başka bir kişi daha varmış. Kravatlı, takım elbiseli biri.

Çıldır`ın üstü başı toz, kir içinde. Beyefendinin pantolonuna değmiş Çıldır`ın pantolonu. Beyefendi üstünü hemen silkelemiş, küçümseyen bir yüz ifadesiyle:

-"Amca fazla sokulma, üstümü kirleteceksin" demiş.

Adamın davranışı Çıldır`ın bir hayli zoruna gitmiş.

Kamyoncuya: - "Oğlum kamyon senin mi?" diye sormuş.

Kamyoncu: - "Benim" diye yanıtlamış.

Çıldır: - "Bu kamyonun fiyatı ne kadar?" diye sorar.

Kamyoncu: - "Otuz bin lira" der.

Çıldır: - "Peki ben sana 40 bin lira versem, kamyonu bana satar mısın?"

Kamyoncunun canına minnet... Taş çatlasa 25 bin lira edecek kamyonu 40 bine satacaktı, hiç düşünmeden.

-"Satarım tabii" diye yanıtlamış sevinçle.

Çıldır cebinden bir kese çıkarmış. Kamyoncuya 40 bin lirayı vermiş.

-"Kamyonu aldık ama bana bir şoför gerek. Şoför olarak çalışır mısın benim kamyonda? Kırk lira aylık veririm demiş Çıldır." Kamyoncu tamam der gibi başını sallar ağzı kulaklarında.

Çıldır kamyoncuya döner, ona der ki:

  • - "Eeee! Bizim oğlan. Kamyonu aldım. Şoförü de tuttum. Şimdi ilk emrimi veriyorum sana... Sağda dur ve bu adamı benim kamyonumdan indir!"

O zamana kadar olan biteni sessizce izleyen iyi giyimli adam, şaşkınlık içinde etrafa bakınıyormuş.

-"Yapamazsınız!.. Beni bu dağ başında, inin cinin top oynadığı yerde bırakamazsınız!" Dese de kamyondan inmek zorundadır. Kamyon hareket ettiğinde kuş uçmaz kervan geçmez bir yerde bir başına kalmıştır süslü adam.

***

Sevgili Çanakkale OLAY okurları zaman zaman bu yaşam öyküsünü anımsarım. Kendi kendime "Çıldır gibi çok param olsa" derim.

Neden mi?

  • Ders verilecek o kadar çok sonradan görme gurur abidesi var ki! O yüzden.