havadurum
Nevin Yüksel

nevin@canakkaleolay.com

KIŞ GELİYOR AMAN DİKKAT!

2474
Havaların değişmesi cildi doğrudan etkiliyor. Bu durumun göz ardı edilmesi ise çeşitli cilt hastalıklarına sebep oluyor. Kışın soğuyan havalar, maruz kalınan ısı değişimleri ve çevresel faktörlerle cildin dengesi değişebilir ve istenmeyen sonuçlar doğabilir. 
 
1.Seboreik egzema
Hastalık nedeni genelde artmış sebum olarak gösterilir, saçlı deride ve sebase bezlerin bol miktarda bulunduğu yüz, kulak, saçlı deri ve gövdenin üst bölümlerinde daha sık şekilde gözlemlenir. Parkinson da sebum salgısının artmasına neden olan hastalıklar arasındadır ve dolaylı olarak seboreik dermatit görülme olasılığı bu hastalıkta daha yüksektir.
 
Ne yapmalısınız? 
- Rüzgarlı havada dışarıda zaman geçirmemek gibi çevresel faktörlere karşı önlemler almaya özen gösterin. 
- Cildinize her gün düzenli olarak yağlı olmayan nemlendirici krem sürün.
- Seboreik egzemaya yönelik, eczanelerden temin edilen özel krem ve şampuanları tercih edin. 
 
2. Sedef
Sedef stresle tetiklenen kronik bir cilt hastalığı. Ayrıca  kış mevsiminde  oluşan gribal enfeksiyonlar da bu hastalığı tetikleyebiliyor. Güneşle azalan sedef hastalığı, havaların soğumasıyla birlikte şiddetini artırıyor. Kaşıntı bazen çok şiddetli olabiliyor, genellikle diz, dirsek ve saçlı deride tutulum gelişebiliyor. Kızarıklık ve sedef rengindeki kabuklanmalar hastalığın tipik görüntüsünü oluşturuyor.   
 
Ne yapmalısınız?
- Güneş ışınlarının sedef gibi cilt hastalıklarına yararlı etkisi var. Her gün 15 dakika düzenli olarak güneş ışınlarından faydalanmayı ihmal etmeyin. 
- Kapalı ortamda çalışıyorsanız öğle saatleri arasında dışarı çıkıp temiz hava ve güneşten faydalanmaya çalışın.
 
3. Kontakt Dermatit
Kontakt dermatit, özellikle şüphelenilen ajanın temas ettiği yerlerde yanma, kaşıntı ve kızarıklıkla başlar. Temas bölgesinde su toplayan kabarcıklar, doku şişliği, zaman içerisinde kepeklenme ve deri kalınlaşması ortaya çıkabilir. İrritan kontakt dermatit temas bölgesinde sınırlı kalırken, alerjik kontakt dermatit tüm vücuda yayılma özelliğine sahiptir. En sık olarak el ekzeması şeklinde görülür. Ellerde parmak uçlarında ve avuç içinde yarıkların oluşması, kalın kepeklenmelerin oluşması ve kuruluk temel belirtilerdir. Alerjik el ekzemasında parmakların iç kısımlarında minik su toplaması izlenebilir. Kozmetik ürünlere bağlı alerjiler sıklıkla göz kapağı ve yüz, saç boyası alerjisi alın, ense ve kulak arkaları, eldiven alerjisi el ve bilekler, tekstil alerjisi koltuk altı ve kasıklar gibi kıvrım bölgelerinde ortaya çıkma eğilimindedir.
 
Ne yapmalısınız?
- Dışarı çıkarken soğuktan korunmak için mutlaka eldiven giyin. 
- Ellerinizi eczaneden temin ettiğiniz zeytinyağlı veya gliserinli el sabunlarıyla yıkayın.
- Ellerinize her su değdiğinde el kremi sürmeyi alışkanlık haline getirin.
- Bulaşık yıkarken ve iş yaparken içi pamuklu eldiven giymeyi unutmayın.
- Hastalığın tekrar nüks etmesini önlemek için dermatoloğunuzun tedavi için verdiği ilaçları düzenli olarak kullanmayı asla ihmal etmeyin.
 
4.Pernio
Pernio halk arasında soğuk yaralanması anlamına gelir. Pernio soğuğa maruz kalınması sonucunda el, ayak, kulak ve burun gibi vücudun uç bölgelerindeki damarlarda daralmaya bağlı oluşan beslenme bozukluğu nedeniyle gelişir. Bu hastalıkta ciltte kızarıklık, kabuklanma ve yanma hissi oluşuyor.
 
Ne yapmalısınız?
- Soğuk havada sokağa çıkarken eldiven kullanmayı ve yün çorap giymeyi ihmal etmeyin.  
- Kan dolaşımını bozduğu için sıkı giysilerden kaçının.  
- Kan dolaşımını artırması nedeniyle düzenli egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirin.
 
5. Kaşıntı hastalığı  
Kaşıntı toplumda bir sağlık probleminin belirtisi olarak bilinse de aslında kendisi de" tek başına bir hastalık olabiliyor" ve tüm vücutta oluşabiliyor.  Kaşıntı hastalığının kış aylarının başlangıcında görülme sıklığı artıyor, bunun en önemli nedeni ise soğuk havanın cildimizi kurutması. Kış aylarında ısıtıcılar nedeniyle havanın kuruması, az su içilmesi, güneş ışınlarının yeryüzüne daha az ulaşması, stres ve enfeksiyonlardaki artış, özellikle ilerleyen yaşlarda, genel bir kaşıntı şikayetine neden oluyor. 
 
Ne yapmalısınız?
- Sıcak suyla banyo yapmayın, 
- Hamam ve saunaya girmeyin, 
- Duştan sonra vücudunuza nemlendirici krem sürmeyi alışkanlık haline getirin,
- Bol su içmeye özen gösterin,
- Baharatlı yemeklerden kaçının,
- Stresten uzak kalmaya çalışın.
KAYNAK: https://www.trthaber.com/haber/saglik/soguk-havalar-kalp-krizini-tetikliyor-293460.html