havadurum
Nevin Yüksel

nevin@canakkaleolay.com

KURBAN ETİNE DİKKAT!

2503
Bu yıl havalar inanılmaz sıcak. Kurban Bayramı da bu sıcak havaların tam ortasına denk geldi. Etlerin kesimden sonra etler uygun koşullarda saklanamaması durumunda insan sağlığı açısından ciddi zehirlenme problemleri ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeple özellikle kırmızın etin evlerde uygun koşullarda kesilmesi ve muhafaza edilmesi gerekir.
 
Kırmızı etin saklanma koşulları etin tüketilme zamanına göre değişiklik gösterecektir. Örnek vermek gerekirse yeni kesilen bir dananın eti hemen yenilmesi oldukça sakıncalı bir durumdur. Yeni kesilen hayvanın eti öncelikle 4-5 saat beklemeye alınmalı etin kanı kendini bırakıncaya kadar bekletilmelidir. Daha sonra et tüketimi gerçekleştirilebilir.
 
Kestiğiniz eti 4-5 saat beklemeye aldıktan sonra hepsini o anda tüketemeyeceğiniz için büyük bir kısmını derin dondurucularda ya da buzdolaplarında saklamak isteriz. Bu durumda etin kemikli, kemiksiz oluşu ve parça büyüklüğü, doğranma şekli oldukça önem arz etmektedir. Etlerinizi bozdolabına ya da dondurucuya koymadan önce parçalara ayırıp streç filmlere sarmanız hem kullanım hem de etin sağlığı açısından faydalı olacaktır. Streç filmlere sarmak istemezseniz de çelik kutulara, cam kavanozlara ya da plastik kaplara koyup dolaplarda etinizi muhafaza edebilirsiniz.
 
Çoğu vatandaş hayvanını kesimhanede kestiriyor. Oradan aracıyla evine taşıyor. Kesilen etleri sıcak bir şekilde naylon torba veya kovaya konularak taşınması etin bu sıcak havalarda kısa sürede bozulmasına neden oluyor. Sıcakken naylon torba içinde dondurucuya konulsa bile o et kullanılamaz hale gelir ve rengi yeşile döner. Poşetle taşımak gerekiyorsa plastik bir kabın içine biraz buz koyarak kısa mesafede korunması sağlanabilir.
 
Sıcak havalarda fazla et tüketimi de pek mümkün olmuyor. O yüzden artanları kemikten ayırıp kıyma yaptırmak en iyi seçenek gibi duruyor. Ancak bu dönemde fırsatçılara da dikkat etmek gerekiyor. Mesleği kasap olmayan kişiler kıyma çekme girişiminde bulunuyor. Eğer etin yenilmeyen yerlerini siz görüp ayırmadıysanız kıyma çektirdiğinizde etin tamamına bu kirlilik bulaşır. O yüzden bu işlemi bildiğiniz kasapta yaptırın. Eti kıyma haline getirdikten sonra paylara ayırın ve buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Dondurulacak etin porsiyonlar halinde olmasına özellikle dikkat edin. Bütün parça halinde kesinlikle derin dondurucuya koymayın. İhtiyaç halinde etin tamamının çözdürülüp sonra tekrar dondurulması bozulmaya neden olur.