havadurum

Kadın Sağlığı Konuşuldu

282
Feminist Dayanışma, tarafından Op. Dr. Irmak Saraç`ın katılımıyla "Kadın cinselliği ve sağlığını konuşuyoruz" söyleşisi düzenledi. Belediyesi Belediye Çalışanları Eğitim, Sosyal Tesis ve Sendika Binası Ercan Adsız Salonu`nda gerçekleştirilen toplantıda, Op. Dr. Saraç kadın sağlığı konusunda merak edilen sorulara cevap verdi. Moderatörlüğünü ÇOMÜ Top Fakültesi Öğrencisi Dr. Doğa Kaya`nın üstlendiği söyleşide, HPV virüsü, doğum kontrol yöntemleri, kürtaj, meme kanseri, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve menopozla ilgili merak edilen konular arasındaki yerlerini aldı. Saraç son dönemde sıklıkla gündeme gelen HPV virüsü ve aşısına dair, "HPV`ler hem erkek hem de kadında siğillere yol açabilir. HPV virüsüne iki açıdan bakabiliriz. HPV virüsünün bazıları siğil yaparken bir tarafta da kanserle ilişkili. Rahim ağzı kanserinin yanı sıra işte kadınlarda vulva ve vajina da kanserlere; erkekte de peniste, anüste kanserlere yol açabilir" diye belirtti.
 
"Erkeklerde de siğil yapabildiği gibi kanser de yapabiliyor"
Saraç, HPV virüsüne dair bilgilendirmede bulunarak, "Aslında HPV bir virüs. Aynı covid, kızamık gibi bir virüs. 200 fazla çeşidi var tanımlanmış olan bunlardan yaklaşık 40-50 tanesi genital bölgeyle ilişkilendirilmiş. HPV`ler hem erkek hem de kadında siğillere yol açabilir. HPV virüsüne iki açıdan bakabiliriz. HPV virüsünün bazıları siğil yaparken bir tarafta da kanserle ilişkili. Genital gölgeyle ilişkilendirilen tiplerden 14 tanesi şu anda kanserle rahim ağzı kanseriyle ve çeşitli başka kanserlerle ilişkilendirilmiş durumda. 14 tipin en çok kanserle ilişkilendirilen 2 tipi 16 ve 18. En çok korkulanı da diyebiliriz. Bunu bilmek lazım; çünkü HPV virüsü sadece kadın hastalığıymış gibi bir pozisyonda. Aşı içinde kadınlar mücadele ediyor. Oysaki HPV erkeklerde de siğil yapabildiği gibi kanser de yapabiliyor. Rahim ağzı kanserinin yanı sıra işte kadınlarda vulva ve vajina da kanserlere yol açabilir. Erkekte peniste, anüste kanserlere yol açabilir" dedi.
 
"Kansere gitmeden tanısını koymak önemli"
Saraç sözlerine şu şekilde devam etti, "Kadın sağlığı açısından kansere gitmeden tanısını koymak önemli. HPV`den nasıl korunabiliriz sorusunda birincil yöntemler diye bakarsak çocukluktan başlayarak iyi bir cinsellik eğitiminin veriliyor olması gerekiyor. Aşıya gelirsek, HPV aşısının 9 yaşından itibaren yapılabiliyor." 
 
"Aşı programına alınma durumu henüz yok"
HPV aşılarıyla ilgili bilgi veren Saraç, "Sağlık Bakanı şaibeli bir açıklamada bulundu, `Yaş gruplarına ve medeni hale göre aşının ödeneceğini söyledi. Aşı programına alınma durumu henüz yok. Açıklama açık değil. Aşı belli ki cinsiyet ayrımı yapıyor. Oysa ki erkeklerde bu aşıyı olabilirler. Erkeklerde bir tarama yöntemi de yok. Sadece kadınları ilgilendiren bir durum değil, erkeklerin de bu mücadele de olması gerek" sözlerine yer verdi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş