havadurum

Kadınlar, Kırkyama Sanatını canlandırıyor

757

 Çanakkale Kent Konseyi Boreas Kırkyama Çalışma Grubu, kırkyama kursunu tamamlayan kursiyerlerin eserlerini Çimenlik Kalesi Muavenet-i Milliye sergi salonunda kentli vatandaşların beğenisine sundu. Sergiyi gezen vatandaşlar, 2017-2018 çalışma dönemi eserlerini içeren yılsonu sergisini ilgi ile izlediler. Kursiyerlerin el emeği eserlerinin yer aldığı sergide yorgan, masa örtüleri, çanta, yatak örtüsü, pano, yelek ve ceket gibi birçok el emeği ürünler sergileniyor. Sergi, Cuma günü mesai bitimine kadar devam edecek.  Sergi açılışına Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve eşi Hale Gökhan, Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, CHP Çanakkale İl Başkanı İsmet Güneşhan, Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Engin Kandemir ve çok sayıda Çanakkaleli vatandaş katıldı. Serginin açılışını gerçekleştiren Başkan Gökhan, Kırkyama sanatı ve sergi süreci ile ilgili konuşma yaptı. Çanakkale Kent Konseyi Boreas Kırkyama Çalışma Grubu Kolaylaştırıcısı Aysun Aksu, sergi hakkında bilgilendirmede bulundu. Aksu, Çalışmaların 8 yıldır sürdürüldüğünü söyledi. Kırkyama sanatının dünyada çok yaygın olduğunu ifade eden Aksu, serginin adını da burada yola çıkarak ‘İlyada’ koyduklarını söyledi. 

 
“Amacımız, ölmeye yüz tutmuş Kırkyama sanatını yeniden canlandırmak”
Kent Konseyinin kendilerine tahsis ettikleri yerde çalıştıklarını söyleyen Aksu; “Bu işe 5 arkadaşımla birlikte gönül koyalı 8 sene oldu. Şu anda 50 kursiyerimiz var. Büyüyerek ve kendimiz geliştirerek etrafımızdaki kadınları çoğaltarak yolumuza devam ediyoruz. Çanakkale Kent Konseyi ve Çanakkale Belediyesi’nin destekleriyle buradayız. Bizim amacımız, Türkiye’de ölmeye yüz tutmuş Kırkyama sanatını yeniden canlandırmak, yeniden öğretmek, yeniden kadınlara sevdirmekti. Bunu yaparken de Çanakkale’mize Kırkyama Müzesi kazandırmak istedik. Çanakkale Kent Konseyi de bu projemize çok beğendi ve destek verdi.  Kent Konseyinden, ‘Ne istiyorsunuz?’ diye soru geldi. Biz de ‘Bunları yapabilmek için atölye istiyoruz’ dedik.  Bize bir atölye tahsis ettiler biz de verimli olarak bu işin eğitmenliğini yapıyoruz. Bu işi yaparken kursiyerlerimizden ücret almıyoruz biz de eğitmenler olarak hiçbir ücret talep etmiyoruz. Böylelikle bu işleri bugünlere getirdik” dedi.
 
“Bu projeyi, nesilden nesle aktarmayı düşünüyoruz”
İlyada destanını dünyada çok tanındığını ve çok yaygın olduğunu söyleyen Aksu, buluşmanın adını da buradan yola çıkarak koyduklarını ifade ederek; “Kırkyama Müzesi’ni yapabilmemiz için müzeye eser toplamamız gerekiyordu. ‘Bunu nasıl yapabiliriz?’dedik. Homeros’un İlyada destanı dünyada çok tanınıyor. Kırkyama dünyada patchwork olarak anılıyor ve çok yaygın. Dolayısıyla buluşmamızın adını İlyada buluşmaları koyduk. İlyada buluşmalarının 6 tanesini gerçekleştirdik. Bu sene 7’ncisini gerçekleştiriyoruz. Bunu yaparken ulusal boyutta yapıyoruz. Kırkyama usulü yapılmış yarışmalar düzenliyoruz. Bu yarışmaların birincilerini bir ödül karşılığı Çanakkale’de alıyoruz ve Müzemize parça topluyoruz. Müzemizde şuana kadar 30’un üzerinde eser topladık.  Bize palamut depolarından biri verildi ve şuanda oranın restorasyonu yapılıyor. Orası da Kırkyama Kültür Evi olarak kullanılacak. Oranın içerisinde sürekli sergiler olacak hem yeni çalışmalar sergilenecek hem de müze için topladığımız eserler sürekli sergilenecek. Müze için topladığımız eserlerin arasında Türkiye’deki diğer hocaların Amerika’dan aldıkları birincilik ödülleri var. Bu ödüller bize bağışlanmış durumda. Bu projeyi, bu şekilde nesilden nesile aktarmayı düşünüyoruz. Ekim’den Mayıs ayına kadar ders programları devam ediyor. ” dedi.
 
“Bu güzellikleri yaratan kadınlarımıza teşekkür ediyorum”
Kadınların atölyelerde çok başarılı çalışmalar yaptıklarını söyleyen Başkan Gökhan; “Kırkyama sanatına gönül verenlerle 8 yıldan beri canla başla çalışıyoruz, onlarda çok güzel ürünler çıkarıyorlar. Kırkyama büyük bir sabır gerektiriyor. Kadınlarımızı kutluyorum. Bu sürece ön ayak olduğunuz için sizlere teşekkür ediyoruz. Sanat üretimi çok önemli ve değerlidir. Bu güzellikleri yaratan kadınlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Kadınlarımızın atölyelerinde başarılı çalışmalar yaptıklarını biliyorum. Şimdi Fevzipaşa mahallesinde sarıçay kenarında bulunan palamut depolarından birini satın aldık. Orayı restore ediyor, yeniden ayağa kaldırıyoruz. Sergi alanı için çok uygun. Orasını kendilerine tahsis edeceğiz devamlı sergi halinde o alan kullanılacak ve her zaman gezilebilecek” dedi. 
(Zeynep Kocaman)
Paylaş