havadurum

Kadınlar; Özgürlük ve emek için alanlarda

4144

8 Mart 1857`de New York`ta tekstil işçisi kadınların, eşitlik ve insanca çalışma koşulları talepleriyle başlattıkları grevde katledilmeleri sonucu, ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ olarak kutlanmaya devam ediyor. 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü her yıl olduğu gibi bu yılda gün boyunca düzenlenecek çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Emekçi kadınlar bugün saat 17:30’da eski Salı Pazarı’ndan başlayan bir yürüyüş gerçekleştirecekler. Çanakkaleli siyasiler, sendikalar, dernekler ve STK’lar 8 Mart Dünya emekçi Kadınlar Günü dolayısı ile mesaj yayınladılar.  Ekonomik koşulların kadınların yaşamını daha da zor hale getirdiği, taciz, tecavüz ve kadına şiddetin giderek arttığı belirtilen açıklamalarda, kadınların emek ve özgürlük mücadelesi, verilen mesajlarla kutlandı.  

Siyasilerin, sendikaların, dernek ve STK’ların Emekçi Kadınlar günü için verdikleri mesajlar şu şekilde;

Belediye Başkanı Başkan Ülgür Gökhan; “8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, kadınlara yönelik her türlü baskı, şiddet, ötekileştirme eylemlerini kınıyor; yeryüzüne barış, özgürlük ve aşkı getireceğimiz güzel günlere inancımla tüm kadınlarımıza sevgi ve selamlarımı gönderiyorum. ‘Ey her şey bitti diyenler, Korkunun sofrasında yılgınlık yiyenler.  Ne kırlarda direnen çiçekler, Ne kentlerde devleşen öfkeler Henüz elveda demediler. Bitmedi daha sürüyor o kavga ve sürecek Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek!’ Adnan Yücel” 
 
“Kadın hakları, büyük mücadelelerin sonunda ortaya çıkmıştır, bir lütuf değildir”
CHP Genel Sekreteri ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek; Cumhuriyetimizin kurucusu, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, "yeryüzünde gördüğümüz her şey, kadının eseridir" demekle kalmamış, kadın hakları konusunda da dünyanın ileri ülkelerinin çoğundan daha önce adımlar atmıştır. Daha 1930’larda kazanılan seçme seçilme hakkı, iş yaşamında elde edilen haklar diğer ülkelerdeki kadınları kıskandıracak boyuttaydı. Maalesef geldiğimiz nokta, bunun çok uzağındadır. Kadınların haklarının teslim edilmediği bir ülkede gelişme olmaz, demokrasi olmaz. Daha önemlisi iyi bir gelecek kurulamaz. İşte 8 Mart, kadınların mücadelesinin miladı ve sembolüdür.  Kadın hakları, büyük mücadelelerin sonunda ortaya çıkmıştır, bir lütuf değildir. Kadınların hakkı olanı alacağı bir dünya ve Türkiye dileğimle Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlarım. Mart’ın sonu kadınların eliyle bahar olacaktır!”
CHP Milletvekili Özgür Ceylan; “Dokuma işçisi kadınların ucuz iş gücüne, kuralsız çalıştırılmaya ve çocuk istismarına karşı başlattıkları eşitlik ve özgürlük temeline dayalı mücadele, o günden bu yana, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlarının işsizliğe,  eşitsizliğe, zulme karşı süren hak arama çabasının bayraklaştığı gündür.  Tacize, tecavüze, kadına karşı işlenen cinayetlere, kimliksizleştirmeye ve yoksulluğa karşı Türk kadını haklarını savunmalı ve sistematik olarak kadını yok sayan gericiliğe dur demelidir. Türk Kadını, Kadını ucuz emek, yedek işgücü, Çocuk doğurup evde oturması gereken bir varlık gibi algılayan iktidar bloğuna,31 Mart’ta gereken dersi vermelidir.  Bu duygularla Tüm Dünya Kadınlarının Emekçi Kadınlar Gününü kutluyor, bu uğurda mücadele edenlerin önünde saygıyla eğiliyorum.”
AKP Milletvekili Jülide İskenderoğlu; “Kadınlar; mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir toplumun temel taşlarıdır. Her alanda fedakârlığı, üretkenliği ve duyarlılığı temsil ederler. Sevgi ve hoşgörüyle yetiştirdikleri nesillerimiz ülkemizin istiklalinin ve geleceğinin teminatıdır. Toplum içerisinde daha çok yer almasını düşündüğümüz kadınlarımızın; siyasette, ekonomide, hukukta, tıpta kısacası her alanda daha etkin olmaları için var gücümüzle çalışıyoruz. Hükümet olarak kadın meselesine, ‘toplum, siyaset ve medeniyet meselesi’ olarak bakıyoruz ve ülkemizin kalkınmasında kadınlarımızın her alanda daha aktif bir yer alması için adımlar atıyoruz. Sonuç olarak, toplum içerisinde ‘Güçlü kadın, Güçlü aile ve Güçlü Türkiye’ diyoruz. Bu bilinçle ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ vesilesi ile bütün kadınlarımızın Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum” 

“Üreten emeğe dayalı tam bağımsızlık talebinin öncüleriyiz”
CHP Çanakkale İl Genel Meclis Üyesi adayı Güneş Pehlivan; “8 Mart 1857`de New York`ta tekstil işçisi kadınların, eşitlik ve insanca çalışma koşulları talepleriyle başlattıkları grev sonucu güvenlik güçleri tarafından çıkarılan yangında katledilmesiyle, dünyanın her yerinde kadının haklar mücadelesinin sembolü olan Dünya Emekçi Kadınlar Gününde, biz Cumhuriyetin kadınları her türlü insan hakkı krizinin ortasında hak, yaşam ve memleket mücadelesi vermekteyiz.  Üretim dışı yatırıma dayalı borçlanma ve yönetim krizinin sonucu olarak memleketimizin ve geleceğimizin dünyaya rehin bırakılmasına karşı, üreten emeğe dayalı tam bağımsızlık talebinin öncüleriyiz. Siyasal ve medeni haklarımızı hedef alan hiçbir girişimin nihai zaferine ulaşmasına izin vermeyecek olan Atatürk Cumhuriyetinin kadınlarıyız. Umudumuzu dayanışma ile büyüteceğimize sarsılmaz inancımla ve kadının insan hakları mücadelesinin tüm paydaşlarına saygıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutluyorum”
İHD Çanakkale Şubesi; “Biz kadınlar olarak eşitlik, özgürlük ve daha iyi yaşam taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz. Dünyanın tüm sömürü sistemlerinde, savaşlarda, ekonomik buhranlarda yaşamı ilk önce etkilenenler, kadınlar ve çocuklardır. Önce onlar yaralanır, önce onlar yoksullaşır ve önce onlar şiddete uğrar. Suriye savaşında kaçırılan binlerce Ezidi kadından bugün hala haber alınamamaktadır. Binlerce kadın ve çocuk yaşamını yitirdi, kimsesiz kaldı ve istismar edildi, edilmeye de devam ediliyor. Türkiye Devleti; kadına, çocuğa ve LGBTİ+ bireylere karşı her türlü şiddeti, ayrımcılığı ve kötü muameleyi engellemeli ve insanca yaşamayı sağlayacak sözleşmelere sadık kalarak gerekli düzenlemeleri acil olarak yapmalı, uymayan kişi ve kurumlara yaptırımlar getirmeli, cezasızlık ile ödüllendirmekten vazgeçmelidir. Biz kadınlar olarak toplumsal yaşamın; her alanda eşitlikçi, özgürlükçü ve adil olmasını talep ediyoruz. Bu bir istek değil, doğal, doğuştan gelen haklarımızdır. Cinsiyetler arasındaki eşitsizlikler derhal ortadan kaldırılmalıdır. Biz kadınlar toplumsal yaşamın her alanında varız, var olmaya devam edeceğiz. Haklarımızı yüksek sesle haykırmaktan vazgeçmeyeceğiz, susmayacağız. Haklarımız için mücadele etmekten geri durmayacağız”
 
“Medeni ve sağlıklı bir toplum için kadınlara her zaman ihtiyaç var”
Çanakkale SMMM Odası Kadın ve Kadın Hakları Komisyon Başkanı Serap Özcan Çelik; “SMMO Kadın hakları ile savunulan kadınların ayrıcalıklı haklara sahip olması değil aslında, insan oldukları için geçerli haklara sahip olmasıdır gerçek… Kadın her 8 Mart ta adına istatistikler tutulan, 9 Mart ta ise unutulandır. Aslında bıkmadan, korkmadan ilerlemeyi seçmeli kadın, Asaletini, doğruluğunu, dürüstlüğünü ve sevgisini tüm hasta zihinlere kazırcasına aktarmalı ve bu yolda savaşmalı adeta… Özgürlüğüne kanat açmalı, tüm kadınlar adına haykırmalı varlığını. Ortak yaşamanın değerini anlatmalı ve kendi gücünü keşfederek ortaya koymalı… Daha medeni ve sağlıklı bir toplum için kadınlara her zaman ihtiyaç vardır. Kadınlara verilen bu güzel güne saygı duyularak onları sadece bir gün değil her gün hatırlamalıyız… 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günümüz kutlu olsun…”
Türk Sağlık Sen Çanakkale Şube Başkanı Turan Çavdar; “Kadın sağlık çalışanlarımızın da, sorunları ve talepleri ile ilgili yapması gereken sendikal mücadele aktif olarak yer almaktır. Bu anlamda gerçek sendikacılığın adresi Türk Sağlık-Sen’in kapısı onlara her zaman açıktır. Sağlık ve sosyal hizmet kolunda görev yapan tüm kadınlarımızı sendikal mücadelemize katılmaya ve güç vermeye çağırıyoruz.  Bu temennilerimize, başta bu vatan için can veren şehitlerimizin eşleri ve anneleri olmak üzere tüm Kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor, toplumsal yaşamda, çalışma ve sendikal hayatta mücadele eden kadınlarımıza başarılar diliyoruz. (Eren Aşnaz)
Paylaş