havadurum

Kamil Saka; "Kundaklamadan şüpheleniyoruz!"

364

 Balıkesir’in Edremit ilçesi’nde, Kazdağları`nın en önemli bölgeleri arasında bulunan Şahinderesi Kanyonu yakınlarında, dün belirlenemeyen bir nedenle orman yangını çıktı. Şahinderesi Kanyonu bölgesindeki yangına 2 yangın söndürme uçağı, 4 helikopter, 24 arazöz ve 2 dozer ile müdahale etti. 4 ayrı noktada aynı anda çıkan yangını söndürmek için bölgedeki çalışmalar aralıksız sürüyor. Yangının denetim altına alındığını belirten Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, Çanakkale OLAY Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, geçen yıl olduğu gibi yeniden kundaklama şüphesi üzerinde yoğunlaştıklarını ifade etti. Saka, olayla ilgili çalışmaların devam ettiğini söyleyerek; “Yangın denetim altına alındı. Şuanda zarar tespit çalışmaları sürüyor. Ama geçen yıl olduğu gibi bu yılda kundaklamadan şüpheleniyoruz. Araştırmalar sürüyor. Henüz net bir şey söylemek için çok erken” açıklamasında bulundu.

 
Aynı bölgede üçüncü yangın!
30 Haziran 2017 tarihinde Balıkesir`in Edremit İlçesi sınırındaki Kazdağları`nda, 4 ayrı noktada aynı anda yangın çıkmış ve yangın akıllara kundaklama şüphesini getirmişti. Yangın daha sonra kayıtlara kundaklama olarak geçmişti. Yine Balıkesir`in Edremit ilçesi sınırlarındaki Kazdağları Talim Alanı mevkiinde geçen yıl 8 Ağustos’ta meydana gelen orman yangınında, Havran ilçesi kırsalında bulunan ve Kazdağları eteklerindeki Beyoba köyü yakınlarındaki 20 hektarlık karaçam ormanı zarar görmüştü. 
 
“Helikopterler madenin havuzundan su alıp araziye döküyor” iddiası…  
Geçen yıl TEMA Vakfı Edremit Sorumlusu Zülkif Bozbek, yangınla ilgili yaptığı açıklamada; “Yangının çıkış sebebiyle ilgili söylenti çok fazla, ancak birkaç farklı noktadan çıkmış olması durumuna dikkat çekiliyor. Yangının kontrol altına alınması sevindirici olmakla beraber soğutma çalışmalarının bölgede bulunan ve Özdoğu Madencilik tarafından işletilen maden tesisini işleme havuzundan alınması dikkat çekici. Bu konuda kişisel düşüncem: yangının çıktığı ve yayıldığı bölgenin 2012 yılında maden işletim tesisinin doğu bölgesinde çıkan ve bölgeye büyük zarar veren, aynı şekilde havuzdan alınan suyla söndürülen yangının devamı gibi olması ve maden tesisinin kuzey tarafında bulunması. Burada akla hemen ‘bölge ağaçlardan yangınla arındırılmaya mı çalışılıyor’ düşüncesi gelse de; gözden kaçırılmaması gereken husus, yangın bahanesiyle ve devlet eliyle havuzda bulunan atık ve kirli suyun boşaltılıyor olmasıdır. Çünkü her havuz belli dönemlerde suyunu temizlemek ve yenilemek durumundadır. Mülki ve adli makamların yangının çıkış sebeplerini ve faillerini araştırırken bu konuları da gözden kaçırmamalarını diliyorum” ifadelerine yer vermişti. 
(Şebnem Özer)
Paylaş