havadurum

Kamu emekçileri bordro yaktı!

2126
Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu`na bağlı sendika yöneticileri ve üyeleri Valilik önünde bir araya geldi. "Sadaka değil, emeğimizin karşılığını istiyoruz", "Yapılan ek zam yetersizdir" gibi dövizler taşıyan kamu emekçileri, maaşlarına yapılan zammı bordrolarını yakarak protesto etti. Kamu-Sen İl Temsilcisi Resul Demirbaş, "Rakamlar, memur ve emeklilerimizin zam oranlarının yetersiz olduğunu gösteriyor. Enflasyon farkı memur ve emeklilerin 2022 yılında eriyen maaşlarının geç kalmış ve yetersiz bir telafisidir. Enflasyon farkı zam değildir. Bunu sağlamanın yolu memurlara ve emeklilere gerçek anlamda maaş artışı getirecek ek zam ve refah payı talebimizin hayat bulmasından geçmektedir" dedi.
 
"Gerçekler ışığında yeniden belirlenmeli"
Demirbaş maaş oranlarının yetersiz olduğunu, "Bu enflasyon rakamları karşısında 2023 yılı zamlarının yeni ekonomik gerçekler ışığında belirlenmesi kaçınılmaz olmuştur. Bunu sağlamanın yolu memurlara ve emeklilere gerçek anlamda maaş artışı getirecek ek zam ve refah payı talebimizin hayat bulmasından geçmektedir. Kamu görevlileri ve emeklilerimize verilecek enflasyon farkı ile birlikte 2023`ün ilk 6 ayı için yapılacak toplam zam oranı belli oldu. Rakamlar, memur ve emeklilerimizin zam oranlarının yetersiz olduğunu gösteriyor. Buna göre enflasyon yalnızca Aralık ayında yüzde1,18 arttı ve 2022 yılının tamamı için yüzde 64,27 oldu. 2022 yılının ikinci altı ayında TÜFE yüzde 15,4 olarak hesaplandı" ifadeleriyle paylaştı.
 
"Enflasyon farkını çıkardığınızda gerçek zam sadece yüzde 13,5"
Demirbaş enflasyon karşısında yapılan zammın eridiğini dile getirerek, "Temmuz ayında memur ve emeklilerin maaşlarına yüzde 7 zam yapılmıştı. Buna göre memur maaşları geçen altı ayda verilen yüzde 7 zam düşüldüğünde resmi olarak yüzde 8,4 eridi. Böylece memur ve emeklilere ocak ayında yüzde 8,4 enflasyon farkı ortaya çıktı. Memur ve emekli maaşlarına ocak ayında yapılacak yüzde 8 artışla birlikte enflasyon farkı da eklendiğinde yalnızca yüzde 16,4 zam yapılması söz konusu oldu. Yüzde 30 olarak açıklanan artışı doğru okumak lazım. Aslında, enflasyon farkını çıkardığınızda bugün açıklanan gerçek zam sadece yüzde 13,5`tan ibarettir. Reva mıdır? Asla kabul etmiyoruz" dedi.
 
"Enflasyon farkı zam değildir"
Demirbaş sözlerini şu şekilde sürdürdü, "Bilindiği üzere asgari ücrete yüzde 55; devletin tahsil edeceği vergi, ceza ve harçlara yüzde 122 zam yapılmıştı. Memurlarımızın harcamaları ve ödediği vergiler bu oranda artarken memur maaşlarına altı ay için yüzde 8 zam yapılması hakkaniyetli olmaz. Enflasyon farkı memur ve emeklilerin 2022 yılında eriyen maaşlarının geç kalmış ve yetersiz bir telafisidir. Enflasyon farkı zam değildir. Yaşanan fiyat artışları karşısında sıkıntı yaşayan memur ve emeklinin, eriyen maaşlarına 6 ay önce yapılması gereken zammın gecikmiş bir telafisidir. Enflasyon farkı sıfır zam demektir. Bu ekonomik şartlar altında bu maaşlar hakkaniyet, adalet ve ekonomik gerçeklerle bağdaşmıyor. Birçok kesim için destekler getirildi, memurlar da kendileri için bir destek bekliyor."
 
"Ek zam ve refah payı istiyoruz!"
"Yetkililer taleplerimizi görmezden gelirse 2023, memur ve emekli için kayıp bir yıl olacak" sözlerine dikkat çeken Başkan Demirbaş, "Bu nedenle memur maaşlarına ek zam yapılarak geçmiş zararların telafi edilmesi, enflasyon farkının maaşlara aylık olarak yansıtılarak yıl içinde reel olarak erimesinin önüne geçilmesi ve refah payı verilerek maaşların reel olarak artmasının sağlanması zorunlu hale gelmiştir. Bu enflasyon rakamları karşısında 2023 yılı zamlarının yeni ekonomik gerçekler ışığında belirlenmesi kaçınılmaz olmuştur. Bunu sağlamanın yolu memurlara ve emeklilere gerçek anlamda maaş artışı getirecek ek zam ve refah payı talebimizin hayat bulmasından geçmektedir" ifadelerine yer verdi.
 
"Vergi dilimleri yüzde 15`e sabitlenmeli"
Demirbaş, vergi dilim oranlarının yeniden düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekerek, "İşte bu yüzden biz, `Nimette de külfette de adalet` diyoruz. Bu adaletin sağlanması için derhal maaşlara seyyanen zam yapılmalıdır. Ayrıca; enflasyon zammının üzerine en az asgari ücrete yapılan zam kadar artırılmalıdır. Verdiğiniz 3-5 kuruşluk zammı alamadan, vergiye gidiyor. Bu yüzden vergi dilimlerinin de yüzde 15`e sabitlenmesi gerekmektedir. Şeyh Edebali`nin nasihatı ile İnsanlara seslenenler şunu unutmasınlar; İnsanı yaşat ki devlet yaşasın! İnsanlar temel ihtiyaçlarını karşılayacak ücret istemektedirler" diye belirtti.
(Damla Yeltekin-Yusuf Sonkurt)
Paylaş