havadurum

Kapasite arttırma derdinde!

833
Yenice`ye bağlı Karaaydın Köyü civarında faaliyet gösteren CVK şirketi tarafından işletilen madende 1 Mart tarihide yaşanan göçükte, bir işçi hayatını kaybetti. Göçük altında kalan işçi Gazi Baytimur`un cansız bedenine, 3 gün sonra ulaşılabildi. Çanakkale Valiliğinden yapılan açıklamada, "Yenice ilçesinde maden ocağı çökmesi sonucu meydan gelen kazada göçük altında kalan G.B. isimli vatandaşımızın cansız bedenine ulaşılmıştır" denildi. 2017 yılında, yine aynı madende bir işçi dinamit patlaması sonucu yaşamını yitirmişti. CVK şirketine ait maden ocağında ateşleyici olarak görev yapan Mustafa Aydoğdu isimli işçi, dinamitin patlaması sonucunda yaşamını yitirmişti.
 
Sorumlular bulunacak mı?
2017 yılında işçi Mustafa`nın yaşamını yitirdiği olayda olduğu gibi, Gazi Baytimur olayında da yapılacak soruşturmanın sonucu açıklanmayacak mı? CVK şirketinin madenlerinin nasıl denetlendiğini, en son denetlemenin ne zaman yapıldığını, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin ne ölçüde uygulandığını ve işçilerin çalışma koşulları gibi daha pek çok konu, işçilere mezar olan madenin karanlığında mı kalacak? Sorumlular bulunup yargılanacak mı?
"İş kazası değil, cinayet"
Kazdağları Ekoloji Platformu, yaşanan olayın "iş kazası" olmadığını, "cinayet" olduğunu vurgulayarak, "Bu, bir Park Holding`in iştiraki olan CVK`nın ilk suçu değil. 2017 yılında kasım ayında da aynı madende kaza meydana gelmiş ve madende yaşanan patlama ve göçük bir cana mal olmuştu. Denizli`den Yenice`ye madende çalışmak için gelen ve henüz 15 günlük işçi olan 39 yaşındaki Mustafa Aydoğdu patlamanın ardından göçük altında kalarak yaşamını yitirmişti. Yetkililer o zaman da `iş kazası` demişti. Şimdi de `iş kazası` diyecekler. Oysa bu durum iş kazası değil, cinayettir! G.B`nin, Mustafa Aydoğdu`nun canının hesabını kim verecek?" açıklaması yaptı.

"Şirket kapasite artışına gidiyor"
Kazdağları Ekoloji Platformundan yapılan açıklamada, söz konusu şirketin kapasite artışı başvurusu olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, "CVK Madencilik A.Ş., söz konusu proje ile ilgili olarak kapasite artışına gitti ve Temmuz 2019`da ÇED süreci başlatmıştır. Projenin 29 Ağustos tarihinde gerçekleştirilen Halkın Katılımı Toplantısına KEP bileşenimiz Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği katılarak, kapasite artışı ile ilgili itirazları dile getirmiştir. EÇED duyuru sisteminden takip ettiğimiz kadarı ile tarih belirtilmeksizin İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) duyurusu yapılmış ancak henüz `ÇED Nihai` ya da `ÇED Olumlu` kararı verilmemiştir. Kapasite artışının ilerde yeni iş cinayetlerine davetiye çıkartacağı aşikardır. Söz konusu firmanın Balıkesir İvrindi Sarıalan Köyü yakınlarında, köye yalnızca 120 metre mesafede altın madeni projesi vardır. Projenin İDK toplantısı yapılmıştır. 22 Ocak 2021 tarihinde toplantıya katılarak itirazlarımız dile getirdik. Süreci takip ediyoruz. CVK Madencilik Kurşun madeni projesinde iş cinayetine neden olan sorumluların ve olayda ihmali olan şirket yetkililerinin en kısa zamanda ortaya çıkartılmasını ve cezalandırılmasını ve söz konusu projeye kapasite artış izni verilmemesini istiyoruz" denildi.
(Seçkin Sağlam)
Paylaş