havadurum

Karaca; "Tutuklamalar gazeteciliğin tutsak edilmesidir"

221

 Sözcü Gazetesi mensubu gazeteciler Gökmen Ulu ve Mediha Olgun`un tutuklanmasıyla ilgili olarak bir açıklama yaptı.  TGF Genel Başkanı Karaca, yaptığı açıklamada yaşanan tutuklamaların ülkenin basın tarihine maalesef talihiz bir yargı içtihatı olarak geçtiğini belirterek;  “Çünkü bu kararın, açık yasa hükümleri yerine, zorlama bir yoruma dayalı olarak verildiği çok belirgindir” dedi. 

 
“Tutuklamalar keyfi yorumlar ile gerçekleşiyor”
Gazetecilerin somur deliller yerine kişisel keyfi yorumlar ile tutuklandığına vurgu yapan TGF Başkanı Karaca açıklamasına; “Kararın, gazetecilik ve internet haberciliği konusunda tecrübe ve bilgi sahibi olduğu belirtilen 3 kişinin tanıklığı neticesinde alındığının açıklanması ise oldukça manidardır. Bu ülkede, ne zamandan beri gazeteciler, somut hukuki deliller yerine, bir başka gazetecinin kişisel, keyfi yorumlarına dayalı tanıklığı ile tutuklanıp hapse atılmaktadır. TGF olarak bu kişilerin de adıyla sanıyla kamuoyuna açıklanmasını talep ediyoruz” şeklinde devam etti.  
 
“Gözaltına alınan gazeteciliktir”
Türkiye`de zaten tartışmalı bir durumda olan düşünce, ifade ve basın özgürlüğü, bundan böyle sadece kağıt üzerinde tarif edilen, pratikte ise asla geçerliliği olmayan kavramlar konumuna indirgendiğinin altını çizen Başkan Karaca, son olarak;  “Bu da demokrasinin tamamen rafa kaldırılmak istenmesi anlamına gelmektedir. Konuyla ilgili daha önceki açıklamamızda, `Gözaltına alınan gazeteciliktir` demiştik. Şimdi de, `Aslında tutuklanan gazeteciliktir` diyoruz. Üstelik bu kararın, neredeyse yaklaşık bir yıl önce atılan bir başlık veya manşet nedeniyle alınmış olma iddiası, ayrı bir hukuk garabetidir. Muhalif görüşlerin, tenkit hürriyetinin, eleştiri hakkının olmadığı veya bütün bunların yayın ve yayım olanağının bulunmadığı yerde demokrasi de zaten olmaz. Günümüzde evrensel insan haklarına açıkça aykırı olan bu tür kararların yanlışlığı ileride anlaşılacak olsa da, ülkemiz ve insanlarımız adına yol açtığı maddi manevi yıkımın izlerini silmek ne yazık ki kolay olmayacaktır. Her koşul ve şartta özgür basından yana taraf olan TGF, gazeteciliğe darbe vuran yanlışlıkları dile getirmeye ve zor günler yaşayan meslektaşlarımızla dayanışma içinde olmaya kararlıdır" dedi. 
(Haber Merkezi)
Paylaş