havadurum

Kaya "Bu zor günleri çok kısa zamanda atlatacağız"

1075

 Vatandaşın mutfak ihtiyacını karşıladığı pazaryerindeki ürün fiyatları, aldı başını gitti. Son dönemde alım gücü düşen vatandaş, ürünlerin son derece pahalı olduğunu, alışveriş yapmakta zorlandıklarını söyledi. Pazar esnafı da girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı ürünlerin pahalı olduğunu söyledi. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, fiyat artışı ile ilgili gazetemiz Çanakkale OLAY’a açıklamada bulundu. Konuyla ilgili olarak fiyat artışlarının, geçmiş dönemlerde yaşanan sıkıntıların kalıntısı olduğunu söyleyen Kaya, bu günlerin geçeceğini belirtti. Kaya, Akdeniz ve Ege bölgesinde yaşanan sel ve hortum felaketlerinin üreticiyi kötü etkilediğini, üreticinin de sel ve hortum felaketinde telef olan ürünlerinden verim alamamasından dolayı fiyatları fahiş derecede arttığını söyleyen Kaya; Pazardaki ürün fiyatının yüksek olmasının bir sebebi de, ülkemizde ve çevremizde meydana gelen doğal afetlerdir. Akdeniz ve Ege bölgesindeki seralarda ciddi şekilde sel, hortum felaketleri meydana geldi. Bu sel ve hortum felaketlerinden dolayı da üreticinin ekim alanlarında ciddi zararlar meydana geldi. Üretici, serasına girememiş, sel felaketinden dolayı telef olmuş ürünlerini toplayamadığı için ciddi zarar görmüştür. Bu iki etki bir araya gelince pazarda fahiş fiyatlar ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla şuanda kötü bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemin çok uzun süreceğini düşünmüyorum, önümüzdeki günlerde her şey düzelecektir” dedi. Bu günlerin geride bırakılacağını, üretici ve tüketicinin memnun olacağı bir sezon geçirileceğini söyleyen Kaya; “Umarım, üreticinin de, tüketicinin de bir yerde buluştuğu, memnun olduğu fiyatlar ortaya çıkar. Üreticimiz de, tüketicimiz de olumlu bir sezon geçirir diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. 

 
“Şuanda kötü bir dönemden geçiyoruz, fakat bu dönemin uzun süreceğini düşünmüyorum”
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, pazardaki ürün fiyatları ile ilgili yaptığı açıklamada; “Pazardaki fiyat pahalılığı, geçmiş dönemlerde yaşanan sıkıntılar, dikilmeyerek bazı ürünlerin pazardaki fiyatını yükselmesine sebep olmuştur. Yani geçmiş dönemde 0,50 kuruştan ıspanak satılmış, soğukta, karda, kışta üretici dikmemiş. Bunun bir işçiliği var, işçiliğin zorluğunu ancak yetiştiren bilebilir. Bu, tüm kış sebzeleri için geçerlidir. Ama geçmiş yıllarda üreticilerimiz, bazı ürünlerde bu zor ve meşakkatli işin karşılığını alamadığı için belli ürünlerde dikilmeyerek tepki olmuştur. Bu tepki de şimdi pazar fiyat olarak yansımıştır. ‘Bu ürünlerden para kazanamıyoruz’ diyen üreticimiz yok ama dikim az. Bu az dikimden ‘Ne kadar kazanılır?’ın hesabının yapılması gerekiyor. Pazardaki ürün fiyatının yüksek olmasının ikinci sebebi de, ülkemizde ve çevremizde meydana gelen doğal afetlerdir. Akdeniz ve Ege bölgesindeki seralarda ciddi şekilde sel, hortum felaketleri meydana geldi. Bu sel ve hortum felaketlerinden dolayı da üreticinin ekim alanlarında ciddi zararlar meydana geldi. Üretici, serasına girememiş, sel felaketinden dolayı telef olmuş ürünlerini toplayamadığı için ciddi zarar görmüştür. Bu iki etki bir araya gelince pazarda fahiş fiyatlar ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla şuanda kötü bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemin çok uzun süreceğini düşünmüyorum, önümüzdeki günlerde her şey düzelecektir” dedi.
 
“Üretici ve tüketicinin birbirine her zaman destek olması gerektiğini düşünüyorum”
Ziraat Odası Başkanı Kaya; “Biz, hiçbir zaman için tüketiciye pahalı mal satmayı düşünmedik ama para kazanmaya çalışan bir toplumuz. Geçmiş yıllarda iyi paralar kazanamadık. Hatta pazarda bedavaya yakın ürünler satıldı ama o zamanlarda hiç kimse çıkıp da ‘Bu ürünleri çok ucuz satıyorsunuz. Neden böyle satıyorsunuz?’ demedi. Dolayısıyla ben burada, üretici ve tüketicinin birbirine her zaman destek olması gerektiğini düşünüyorum, bu iş entegreli bir şekilde yürütmemiz gerektiğini düşünüyorum. En çok fiyat artışı olan yerde yine de son satış noktalarında ciddi şekilde fiyat artışı oluyor. Bunu zaman zaman pazar esnafı yapıyor, zaman zaman market esnafımız yapıyor. Zaman zaman da ellerine fırsat geçirdiklerinde zincir marketler tepemize karabasan gibi çöküyor ve fiyatları ciddi şekilde yukarılara çekiyor. Bunu daha çok ulusal bazdaki zincir marketler yapıyor. Dolayısıyla süreç bu şekilde devam etmeyecektir. İyi ve planlı bir dikimle, hastalıkla mücadele noktasında önümüzdeki günlerde, daha lezzetli, daha sağlıklı ürünleri tüketicimize sunmaya devam edeceğiz. Üreticilerimiz, bu yönde çalışmalarını sürdürüyor. Tabi üreticimizin de para kazanabildiği, ayakta kalabildiği günler olacağını düşünüyoruz. Bundan sonraki süreçte fiyatlarda gerilemeler meydana gelecektir. Tabi ‘gerileme’ derken, fiyatların yerlere düşmesi gerektiğini söylemiyorum. Eğer böyle olursa bu, üreticiyi ciddi şekilde zor durumda bırakacaktır. Umarım, üreticinin de, tüketicinin de bir yerde buluştuğu, memnun olduğu fiyatlar ortaya çıkar. Üreticimiz de, tüketicimiz de olumlu bir sezon geçirir diye düşünüyoruz. Burada önemli olan, herkesin elini vicdanına koymasıdır” dedi.
(Baykal Sağlam)
Paylaş