havadurum

Kaya "Yağışların olmaması, üreticiyi zor duruma soktu"

695

 Son bahar aylarının sonuna gelinmesiyle birlikte yaşanan olağan üstü hava koşulları, tarım alanında tedirginlik yarattı. Kış ürünlerinin dikiminin yapılmaya başlaması gereken bugünlerde üreticiler, yağışların henüz başlamamasından dolayı zor günler geçiriyor. Çanakkale Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kaya, gazetemiz Çanakkale OLAY’a tarım sektörünü değerlendirerek, yaşanan olumsuz hava şartlarıyla birlikte üreticilerin yaşadığı sorunlara değindi. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşların da olumsuz hava şartlarından dolayı sıkıntı yaşadıklarını belirten Oda Başkanı Kaya; “Hayvancılık yapanlar, hayvanlarını besleyebilmek için hasır dediğimiz yeşillik olması için ot dikerlerdi. Fakat hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız, yağışların olmamasından dolayı bu dikimi yapamadılar ve hayvanına kışın yedireceği yemlik balyaları, daha kış girmeden yedirmek zorunda kaldılar. Bu, hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız için ciddi şekilde kayıp yaşattı” dedi. Tarım üreticilerinin sorunlarına değinen Başkan Kaya, hava şartlarının yaşattığı olumsuz durumun çiftçileri oldukça kötü etkilediğini belirterek, bir an önce havaların beklenen seviyeye gelmesini istediklerini belirtti. Oda Başkanı Kaya; “Havalar bir yağmaya başlarsa açılmama durumu da var. Asıl risk o zaman ortaya çıkıyor ve dikimimizi yapamama söz konusu oluyor. Kötü senaryonun bir tanesi gerçekleşti ama bu kötü senaryonun ardından diğer kötü senaryo da gerçekleşirse ve dikimimizi gerçekleştiremezsek, önümüzdeki yıl bölgemizde buğday, arpa ve yem bitkileri gibi bu tarz ürünlerimiz ciddi şekilde azalır. Tabi ki böyle bir durumu düşünmüyoruz ama olması halinde üreticimiz yara alır. Şuanda yağmur bekliyoruz, ardından havanın 10-15 gün açık gitmesiyle birlikte üreticilerimiz hızlı bir şekilde dikimlerini yapmayı planlıyor” dedi. Üreticilerin zor zamanlar geçirdiğini belirten Oda Başkanı Kaya; “Çalışırken, emek sarf ederken, başarılı üretimi yaptığı halde kazanamayan üreticilerimizi mercek altına alıp, onlara nasıl yardımcı olabiliriz noktasında adımlar atmamız gerekiyor. Bu adımlar, Tarım Bakanlığı ve yetkili kurumlar tarafında atılacak” ifadelerini kullandı. 

 
“Aralık ayına girmek üzereyiz ve daha dikimini yapamamış üreticilerimiz için zaman daralıyor”
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya; “Yağmurlar, bu mevsimde geç kaldı. Bu tabi ki, zaman zaman olan bir şey. Yani bu dünyanın sonu değildir. Bazen yağmurlar erken düşer, ciddi şekilde yağışlardan dolayı tarlalara giremeyiz. Fakat bazı zamanlar da yağışlar geç olur ve yağmur yağmadığı için yine tarlalara giremeyiz. Şuanda kışlık dikimlerimizi yapmak istiyoruz. Bu yıl yağışlar geç geldiği için şuan dikimlerimizi yapamadık. Kuru tarlaya dikmek isteyen arkadaşlarımız oldu ama kuru tarlaya değil de yağışlardan sonra ürününü dikmek isteyen arkadaşlarımız da hala beklemektedir. Özellikle hayvancılık yapanlar, hayvanlarını besleyebilmek için hasır dediğimiz yeşillik olması için ot dikerlerdi. Fakat hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız, yağışların olmamasından dolayı bu dikimi yapamadılar ve hayvanına kışın yedireceği yemlik balyaları, daha kış girmeden yedirmek zorunda kaldılar. Bu, hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız için ciddi şekilde kayıp yaşattı. Bu bizim ilk kez başımıza gelen bir şey değil ama tabi ki ortada anormal bir durum var. Yani yağmurların bu kadar geç kalması, son yıllarda görülen bir şey değildi. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız hava şartlarından bu şekilde etkilendi. Normal üretim yapan vatandaşlarımız, şimdiye kadar ürünlerini dikip, önlerine bakmaları gerekiyordu. Ancak, Aralık ayına girmek üzereyiz ve daha dikimini yapamamış üreticilerimiz için zaman daralıyor” dedi. 
 
“Kuraklığın pazara yansıyacak tarafı yok ama bu şekilde ilerlerse durum, pazarı da etkiler”
Oda Başkanı Kaya; “Henüz geç kalınmış bir şey yok, henüz hiçbir şey bitmedi ama zaman daraldığı için havaların açılmama riski ile ilgili ciddi bir şekilde sorun var. Havalar bir yağmaya başlarsa açılmama durumu da var. Asıl risk o zaman ortaya çıkıyor ve dikimimizi yapamama söz konusu oluyor. Kötü senaryonun bir tanesi gerçekleşti ama bu kötü senaryonun ardından diğer kötü senaryo da gerçekleşirse ve dikimimizi gerçekleştiremezsek, önümüzdeki yıl bölgemizde buğday, arpa ve yem bitkileri gibi bu tarz ürünlerimiz ciddi şekilde azalır. Tabi ki böyle bir durumu düşünmüyoruz ama olması halinde üreticimiz yara alır. Şuanda yağmur bekliyoruz, ardından havanın 10-15 gün açık gitmesiyle birlikte üreticilerimiz hızlı bir şekilde dikimlerini yapmayı planlıyor. Bu sıkıntının henüz pazara yansıyacağını düşünmüyorum. Şuanda bizim dikimini gerçekleştirdiğimiz ürünler kuru bakliyat ürünleri. Bu pazara yansımayacaktır ama bu sadece Çanakkale bölgesinde oluşan bir olay. Diğer bölgeler telafi eder. Dolayısıyla bu kuraklığın pazara yansıyacak tarafı yok ama bu şekilde ilerlerse bu durum, pazarı da etkiler. Şuan sadece üretici sıkıntı yaşıyor” dedi. 
 
“Başarılı üretimi yaptığı halde kazanamayan üreticilerimize destek olmamamız gerekiyor”
Üretim artık ciddi şekilde zorlaştı. Ciddi şekilde planlı, programlı bir şekilde çalışmanın neticesinde topraktan para kazanmayı sağlayabiliyoruz. Tarım artık hata kabul etmiyor, hata yapmamamız gerekiyor. Bundan dolayı da üreticilerimizin planını ve programını son dakikaya bırakmamaları gerektiğini, yapabilecekleri kadar dikim yapmaları gerektiğini ürün yapmaları gerektiğini öneriyoruz. Üreticilerin ‘Daha az metrekareden daha çok sağlıklı gıdayı, sağlıklı sebzeyi, sağlıklı meyveyi nasıl üretebiliriz’in peşinde koştuğunu biliyoruz. Bu noktada ciddi şekilde hata yapmadan devam etmeleri, üreticilerimiz kadar tüketicilerimizi de etkiler. Dolayısıyla üreticilerimizin hata yapmaması demek, tüketicilerimizin daha hesaplı, sağlıklı, lezzetli ve güvenilir gıda yemeleri anlamına geliyor. Burada üreticilerimize yardımcı olmamızın, onlarla birlikte hareket etmememizin çok önemli ve kıymetli olduğunu düşünüyorum. Burada zarar eden üreticimiz çok zorda. Tamamı değil ama kazanamayan üreticimiz zorda. Bizim de bu noktada adımlar atmamız gerekiyor. Çalışırken, emek sarf ederken, başarılı üretimi yaptığı halde kazanamayan üreticilerimizi mercek altına alıp, onlara nasıl yardımcı olabiliriz noktasında adımlar atmamız gerekiyor. Bu adımlar, Tarım Bakanlığı ve yetkili kurumlar tarafında atılacak” dedi.
(Baykal Sağlam)
Paylaş