havadurum

Kent Konseyi kadınlarından Çanakkale Şehitleri'ne vefa

712

 Çanakkale Kent Konseyi tarafından, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103’üncü yılı kapsamında ‘Şehitleri Anma’ programı düzenlendi. Etkinlik kapsamında Kent Konseyi Mahalle Meclislerinin kadın üyeleri tarafından, şiirler okundu, türküler söylendi ve Çanakkale Savaşlarına katılmak üzere yola çıkan askerlerin yaşamları tiyatro olarak uyarlandı. Etkinlikte, Çanakkale Savaşlarına ait yöresel kadın kıyafetleri sergilendi. Çanakkaleli vatandaşlar, programa yoğun ilgi gösterdi. Etkinlik, İstiklal Marşı ve Saygı duruşunun ardından başladı. Programa Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Belediye Başkanvekili Birten Sarıbaş, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Çanakkale Şube Başkanı Metin Acar ve Cevatpaşa Mahalle Muhtarı Evren Kızoğlu, katıldı. Programın başlamasıyla birlikte, Kent Konseyi Mahalle Meclisi Kadın Üyeleri, ‘Şehitleri Anma’ programı kapsamında şiirler okudular. Daha sonra, savaşa gidecek olan askerlerin, aileleri ile olan diyalogları canlandırıldı. Kent Konseyi Halkoyunları ekibi, oyun havası oynayarak, katılımcılardan büyük alkış aldı. Program kapsamında, “Eledim Eledim” ve “Yemen Türküsü” seslendirildi. Etkinlik sonunda, katılımcılara pilav ikramında bulunuldu. Başkan Gökhan, program sonunda bir konuşma yaptı. 

“Çanakkale’nin kalbinden Mustafa Kemal’i atmak mümkün değildir”

Programın yapıldığı sırada Mustafa Kemal Atatürk’ün gülümsediğini hissettiğini, çok güzel ve anlamlı bir program olduğunu söyleyen Başkan Gökhan; “Çok güzel bir anma programı yapıldı, bu güzel sunumu hep beraber izledik. Burada çok güzel şiirler okundu, türküler söylendi, oyunlar oynandı ve o zaman Mustafa Kemal Atatürk’ün güldüğünü hissettim. Özellikle kadınlarımızın bu güzel günde etkinlik yapmasından ve karşıdaki şehitlerimizi anmasından büyük mutluluk duyuyordur. Esas Mustafa Kemali hissedenler, Çanakkale’nin insanları. Çanakkale’nin ruhundan, Çanakkale’nin kalbinden Mustafa Kemal’i atmak mümkün değildir, hiç kimse boşuna uğraşmasın. Şunu unutmasınlar, eğer Çanakkale savaşlarını kazandıysak ve daha sonra özgür, çağdaş bir ülke kurulduysa hepsinin başında Mustafa Kemal Atatürk gelir” dedi.
 
“Her zaman söylüyorum, burası kadınların, özgürlüklerin ve barışın kenti”
Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Size ölmeyi emrediyorum’ emrini verdiği zaman 34 yaşında gencecik bir subay olduğunu aktaran Gökhan; “Ne zaman ki Mustafa Kemal Atatürk 3 tane tümenin komutasını aldı, o zaman savaşın seyri değişti. Çünkü Türk askeri Mustafa Kemal Atatürk’e güveniyordu. Mustafa Kemal’in emri ile her türlü savaşı vermeye hazırlardı. Mustafa Kemal Atatürk, ‘size ölmeyi emrediyorum’ emrini verirken 34 yaşında gencecik bir subaydı ama inançlı ve vatanı için her şeyi göze almış bir kişiydi. Türkiye Cumhuriyetinin bugünkü haline kavuşmamızı sağlayan Mustafa Kemal ve Çanakkale Şehitleridir. Biz de, Atatürk ve onunla birlikte savaşan şehitlerimizi minnetle anacağız. Onların gösterdiği yoldan yürüyeceğiz, şehitlerimizin ne hissettiğini hissetmeye çalışacağız, onlar, bugünkü durumumuzu değil, daha ileri ve çağdaş bir ülkede yaşamamızı istiyorlardı. Biz bunun gereğini yapmaya çalışacağız, Çanakkale, bunu yapıyor, kadınları sayesinde yapıyor, gençleri sayesinde yapıyor, erkekleri sayesinde yapıyor ama ülkeyi de çağdaş bir ülke haline hep beraber getireceğiz. Özellikle Çanakkale’deki kadınlarımızın yoğun çabaları, bu güzellikleri sunmaları bizleri çok mutlu ediyor. Her zaman söylüyorum, burası kadınların kenti, özgürlüklerin kenti ve barışın kenti” dedi. 
(Oya Koyuncu)
Paylaş