havadurum

Kent Müzesi'ne yoğun ilgi var

1016

 Müze Tarih Uzmanı Fethi Çağlar Turhanlı ve Müze Arşiv Uzmanı Macide Aksu, gazetemiz Çanakkale OLAY’a Kent Müzesi ve Arşivi’ni değerlendirdi. Aksu, Kent Müzesi’nin dışarıdan gelen insanlar tarafından da yoğun ilgi gördüğünü belirterek; “Gelen kişiler kendi şehirlerinde de böyle bir müzenin açılmasının mümkün olup olmayacağını soruyorlar.  Çünkü elinizde malzemeniz, hikâyeniz olduğu ve güzel bir şekilde onları organize ettiğiniz sürece bir müze kurabilirsiniz“ dedi.

 
‘Bağışlamak paylaşmaktır’
2009 yılında ‘Bağışlamak paylaşmaktır’ sloganıyla kurulan Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi açıldığı dönemden beri Çanakkalelilerin yoğun ilgisini topladığının altını çizen Turhanlı; “Koleksiyon oluşturmak için bir fonumuz yok. Bundan dolayı koleksiyon oluşturma yöntemi olarak sadece bağış belirlenmiş, 2009 yılında Kent Müzesi açıldığında. O günden bugüne de burada anlatmak istediklerimiz dâhilinde Çanakkale iliyle ilgili bir hikâyesi olan objelerin bağışını kabul ediyoruz ve burada onları teşhire alıyoruz. Özellikle belli dönemlerde çok yoğun ziyaretçi oluyor. Bu mevsimsel şeylere bağlı olarak değişiyor, ama şu an bizim en yoğun olduğumuz dönemler. Bayramlarda, bütün resmi tatillerde açığız dolayısıyla çok fazla ziyaretçi çekiyoruz konumumuz itibariyle de. Aslında yerel bir müze, yalnızca kenti ilgilendiriyor. Gelen kişiler kendi şehirlerinde de böyle bir müzenin açılmasının mümkün olup olmayacağını soruyorlar.  Çünkü elinizde malzemeniz, hikâyeniz olduğu ve güzel bir şekilde onları organize ettiğiniz sürece müze kurabilirsiniz. 2009 yılında binanın restorasyonu bitmiş daha sonrasında çeşitli çalışmalarla 2009 Mart ayında ise resmi açılışı gerçekleşmiş. Burası müze olarak tasarlandı, müze olarak yapıldı ve müze olarak açıldı. 2009 yılında burada bir ‘Bağışlamak paylaşmaktır’ sloganıyla bir kampanya başlatılmış. Sonrasında bu kampanya dahilinde insanlar gördükçe ve duydukça bağış yaptılar. Hala bu bağışlar devam ediyor hatta bazı bağışları kabul edemiyoruz. Çanakkalelilerin de bu konuda yoğun ilgisi olmuş. ‘Bağışlarınızı bekliyoruz’ şeklinde bir haber yapılınca Çanakkaleliler kısa sürede burayı bağışlarla doldurmuşlar. Envanter sayımız şu anda 300 küsur ve aşağı yukarı 100 tane de kayıtta olmayan var onları da teşhire almak kaydıyla yavaş yavaş tekrardan burada insanların görüşüne çıkartacağız“ dedi.
 
“Müze, Çanakkale halkının talepleriyle kuruldu”
Müzenin kuruluşunda sivil inisiyatifin büyük bir yeri olduğunu söyleyen Turhanlı; “Müzenin kurulması da Çanakkale halkının talepleriyle olmuş. Sivil bir inisiyatifle Belediye’ye gidiliyor ve Belediye’de tamam deyince burası kuruluyor. Yalnızca sergilenen objeler değil, Çanakkale’nin arşivden yoksunluğu da göze batmış. Bunun farkına ilk olarak da Yerel Tarih Grubu varmış. Çalışmaları sırasında kentle ilgili bir arşivin yoksunluğu göze çarpmış. 2009 yılından beri nasıl burada objeler biriktiriyorsak, Çanakkale’yle ilgili fotoğraf, film gibi doküman niteliğindeki her şeyi yukarıda biriktiriyoruz. Onlar da Çanakkale halkı için kullanılabilir nitelikte bir kütüphane oluyor. Bunun yanında da kent sohbetlerimiz var çok önemli. Burada mottomuz ‘Kentler anlatılınca güzelleşir’. Haftalık sohbetlerimiz oluyor, bunlar genellikle Çanakkale Kent Müzesi’nin sergileriyle alakalı oluyor. Çanakkaleliler anılarını anlatıyor ve biz onları 60 dakika boyunca kaydediyoruz ve arşive büyük katkıda bulunuyorlar. Böylece hem anılar paylaşılıyor hem de bir arşiv oluşturulmuş oluyor. Müzeye başvurulduğu takdirde arşivimiz herkese açık” dedi. 
(Oya Koyuncu)
Paylaş