havadurum

Kentte Troia rüzgarı esiyor

738

 Çanakkale Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen 55’inci Uluslararası Troia Festivali dün start aldı. Dünyaca tanınmış piyanistimiz Fazıl Say, hazırladığı ‘Troya Sonatı’nı dünyada ilk kez 9 Ağustos’ta Çimenlik Kalesi’nin büyülü ortamında Çanakkalelilere seslendirdi. Aynı zamanda Özgürlük Parkı’nda yine, dünyaca ünlü etnik müzik grubu ‘BarcelanoGipsy’ ‘Özgürlük Parkı’nda latin ezgileri estirdi. Arkeolog Fecri Polat, ‘Yaşayan Troialılar, Troia ve Çevresinde Yapılan Yerel Tarih Araştırmaları’ konulu panelini sundu. Dün, dünyaca ünlü sanatçılarla esmeye başlayan Troia rüzgarı 13 Ağustos tarihine kadar sürecek. Konserlerden, sergilere, tiyatrodan söyleşilere… birçok alanda yapılacak etkinliklere Çanakkale Belediyesi tarafından tüm kentlilere davet mesajı gönderildi.

  
“Troia Efsanesi Operası’nın dünya prömiyeri gerçekleşecek”
Troia Rüzgarı bugünde nostaljik sanatçı Erol evgin ve Çanakkale’nin tanınmış gurubu Dina Enseble konserleri ile devam edecek. Muhteşem Süleyman ve Kösem Sultan operalarıyla dünya çapında da tanınan sanatçı Tevfik Akbaşlı tarafından bestelenen, Aytaç Manizade yönetiminde sergilenecek Troia Efsanesi Operası’nın da 12 Ağustos Pazar günü Çimenlik Kalesi’nde dünya prömiyeri gerçekleşecek.1963 yılından bu yana düzenlenen ve bu sene 55’ncisi düzenlenecek olan Uluslararası Troia Festivali’nin diğer konukları arasında ise ‘Fransız sanatçı DanyBrillant, pek çok bestesi ile filmlere hayat veren Yunan sanatçı EleniKaraindrou, Erol Evgin, Mehmet Erdem, Resul Dizdar, Rubato ve Dina Ensemble yer alıyor. Bunun dışında Boğaz Saz Grubu, Hedon Orkestrası ve Fevzipaşa Dans Grubu’ da festival kapsamında müzikseverlerle bir araya gelecek.
 
“Barışın ve özgürlüklerin kentinden sizlere tekrar sesleniyoruz”
2018 Troya Yılı’nın en değerli festivaline ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Belediye Başkanı Ülgür Gökhan;“Troia’nın heybetli rüzgarı, destansı hikayesini dilden dile, zamandan zamana birkez daha taşıyor ve bizler, 55’inci UluslararasıTroia Festivali’nin dili ve barışın ve özgürlüklerin kentinden sizlere tekrar sesleniyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş