havadurum

Kepez Belediye Meclis üyesi Uysal; "Kepezliler, insanca yaşamak istiyor"

1285

AK Parti Kepez Belediye Meclis Üyesi Vildan Uysal, Kepe Belediyesi tarafından kanalizasyon ve içme suyu katılım bedellerinin vatandaştan talep edildiği ve talep edilen rakamların yüksek rakamlar olduğunu belirterek açıklama yaptı. Son günlerde kamuoyunun gündeminde olan kanalizasyon ve içme suyu katılım bedellerinin vatandaştan talep edilmesi ve talep edilen rakamların yüksek rakamlar olmasının Kepez halkının tepki göstermesine neden olduğunu belirten Uysal, Belediyelerin 2464 sayılı kanuna göre katılım payı almak hakkı olduğunu ancak bu bedellerin nasıl alınacağının da kanunlar ile belirlendiğini ifade etti. Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan`a "bahsettiğiniz şeffaf belediyeciliğe uyarak nereye ne kadar kanalizasyon ve içme suyu tesisi yaptınız ve ne kadara mal oldu?" sorularını yönelten Uysal, "Su, lüks bir tüketim malzemesi olmadığı gibi, sudan faydalanmak yaşamın sürdürülmesi için temel bir insan hakkıdır" dedi. 

"Hizmetin bedeli hesaplanırken alınan hibeler varsa bunlarında düşülmesi gerekir"
Uysal açıklamasında; "1) Çoğu bina yapılırken ruhsat aşamasında bu bedelleri ödemektedir yasaya göre de belediye bu bedelleri arsa veya binanın ilk malikinden almak zorundadır. Belediyeler alt yapı hizmeti götüremediği yerlere inşaat ruhsatı veremezler eğer inşaat ruhsatı verilmiş ise bu hizmet oraya bina yapılmadan önce götürülmüş olduğundan yasa gereği katılım payı ilk malik tarafından ödenmek zorundadır Bina yapıldıktan sonra oradan ev alan vatandaştan ikinci bir kez katılım payı talep edilemez. 2) Katılım payı arsa veya dairenin emlak vergisinin yüzde 2`sini geçemez. Ama hesaplanan yüzde 2`lik bedel götürülen hizmetin bedelinden fazla olmamalıdır. Eğer yüzde 2`lik bedeller götürülen hizmetin bedelini aşıyorsa belediyenin maksimum oran olan yüzde 2`yi kullanması sosyal belediyecilik anlayışına uygun düşmeyeceğinden bedeller daha az bir oranda hesaplanmalıdır. Götürülen hizmetin bedeli hesaplanırken alınan hibeler varsa bunlarında düşülmesi gerekir" dedi. 
 
"Başkan Arslan, sorulara şeffaflıkla cevap vermeli"
Kepez Belediye Başkanı Arslan`a sorular yönelten Uysal; "Belediyelerin yüksek bedellerle katılım payı talep etmesi, insan haklarına, anayasaya, yasalara, hukukun temel ilkelerine, insan olmanın evrensel değerlerine de aykırıdır. Su, lüks bir tüketim malzemesi olmadığı gibi, sudan faydalanmak yaşamın sürdürülmesi için temel bir insan hakkıdır. Dolayısıyla belediyelerin kamu kudreti ve tekel sıfatıyla sunduğu bu hizmeti, kamu yararını gözeterek, sosyal devlet, eşitlik ve hakkaniyet ilkesine uygun olarak yerine getirmesi gerekir. Ödenmesi mümkün olmayan rakamları bu pandemi günlerinde vatandaştan talep etmek bu halka zulümdür. Kepez Belediye başkanı Birol Arslan her yere kanunları yazdırdığı afişleri asmak yerine her zaman bahsettiğiniz şeffaf belediyeciliğe uyarak nereye ne kadar kanalizasyon ve içme suyu tesisi yaptınız ve ne kadara mal oldu? Vatandaştan toplamaya çalıştığınız ödemelerin toplamı ne kadardır? İlk maliklerden katılım payı alınıp ta ikinci bir kez katılım payı talebiniz var mıdır? Bu alt yapılar için alınan hibe destekler var mıdır? Bu sorulara da aynı açıklık ve şeffaflıkla cevap vermelidir" dedi.
(Haber Merkezi)
Paylaş