havadurum

Kepez Panayırı esnafa umut oldu

3174

 Kepez Belediyesi tarafından düzenlenen panayır etkinliği, Kepez Belediyesi Düğün Salonu önünde bulunan otoparkta dün başladı. 3 Temmuz’da başlayan panayır, 7 Temmuz tarihine kadar sürecek. Panayıra, başta Balıkesir, İstanbul, Bursa olmak üzere birçok ilden esnaf katıldı. Panayıra katılan esnaf, etkinlikten duydukları memnuniyeti, yaşanan ekonomik krizde yerel yönetimler tarafından düzenlenen panayırların kendilerine ve vatandaşa olan olumlu etkilerini gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendirdi. Yaşanan ekonomik kriz nedeni ile zor durumda olduklarını belirten esnaf, yerel yönetimler tarafından düzenlenen bu tür panayırların hem kendilerine, hem de vatandaşa can suyu olduğunu belirtti.  Belediyelerin, bu tür etkinlikleri arttırmasını beklediklerini ifade eden esnaf, Kepez Belediyesi’ne de teşekkür etti. Yaşanan ekonomik kriz nedeni ile birçok esnafın kepenk kapatarak işporta tezgah açmak zorunda kaldığını belirten esnaf, yaşanan ekonomik krizden çıkmak için biran önce adım atılması gerektiğini söyledi.

 
“Bu tür etkinliklerin artmasını bekliyoruz”
Kepez Belediyesi tarafından düzenlenen panayırın kendileri için memnuniyet verici olduğunu belirten esnaf Zeki Barlin; “İyi olacak diye geldik. Normalde diğer senelerde galiba yapılmış, ancak pek yaygın değilmiş. Bu yıl ilk defa bunu duyduk ve geldik. İyi olacağını düşünüyoruz. Böyle bir faaliyetin olması hem biz esnaf, hem de vatandaşlar için gayet iyi. Yerel yönetimlerin bu tür etkinlikleri arttırmasını bekliyoruz” dedi.
 
“Panayırdan umutluyuz”
Balıkesir’den gelen esnaf Halil Yaşar, Kepez panayırından umutlu olduklarını ifade ederek; “Çanakkale panayırları eskiden güzel oluyordu ama kaldırıldı. Buradan umutluyuz. Burası uzun zaman sonra ilk oldu. Panayırlar zaten bizim için umut verici. Yerel yönetimlerin böyle panayırlar yapıp, esnafla halkı bir araya getirmesi gayet güzel. Pazarlara çıkıyoruz ama durum çok kötü. Ancak panayırlar daha kalabalık oluyor şenlikli oluyor ve insanlar alışveriş yapıyor. Belediyelerin, yerel yönetimlerin desteği ile olması da etkili oluyor. Panayırlardan memnunuz” dedi.
 
“Vatandaşlar ucuz ürünlerle tanışıyor”
Panayırlar hem bölgenin halkı, hem de esnaf için gerçek anlamda faydalı olduğunu belirten İstanbul’dan gelen esnaf Selahattin Kaya; “İhraç fazlası ürünleri, ufak defolu ürünlerini, vatandaşlar ucuza alabiliyorlar. Bizde esnaf olarak genellikle panayırları tercih ediyoruz. Panayırlar bir hafta sürüyor. Bizlerde il il ilçe ilçe gezerek panayırlarda satış yapıyoruz. Yerel yönetimlerin bu tür panayırları düzenlemesi bizim içinde vatandaş içinde güzel oluyor” dedi.
 
“Yerel yönetimlerin duyarlılığı ile biraz olsun rahatlıyoruz”
Bursa’dan gelen esnaf Erdoğan Durak,  esnafın, özellikle kriz nedeni ile dükkanını kapatmak zorunda kalan işportacıların önünün açılması gerektiğini belirterek; “Çünkü krizden dolayı esnaflar dükkanlarını kapatarak işporta açtı. Biz, Bursa’dan geliyoruz. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımızın sıkı denetimleri sonucunda işporta bitiyor. Ancak dediğim gibi kriz sebebi ile esnaf dükkanını kapattıktan sonra işportaya mahkum oldu. Masraflar çok olduğu ve iş olmadığı için Bursa’dan buraya geldik. Biz esnafız aynı zamanda. Ancak dükkan kiramızı ödeyemiyoruz, çalışanlarımızın asgari ücretini ödeyemiyoruz. Henüz daha ilk gün olduğu için biraz durgun. Belediyenin öncelikle esnafı ve işportacıları desteklemesi gerekiyor. İşportaya gelen insanların hepsi dükkanını kapatmak zorunda kalmış, buraya çocukları ile gelen esnaflar. Ben mesela 5 yaşındaki çocuğumla geldim. İki buçuk yaşındaki kızımı ise eve bıraktım. Esnaflığın bittiğini görüyoruz. Şu anda yaz sezonundayız. İşlerin çok iyi olması gerekirken, tam aksine geriliyor. Kriz artık çok fazla hissediliyor. Birilerinin el atması lazım. Belediyelerin, yerel yönetimlerin böyle duyarlılığı olunca biraz daha rahatlıyoruz. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş