havadurum

Kılıçdaroğlu'nun A takımında bir Çanakkaleli MUHARREM ERKEK

926

 36’ncı Olağan Kurultay`da Genel Başkanlık ve Parti Meclisi seçimleri yapılan CHP`de, yeni Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri belli oldu. Kurultay sonrası Parti Meclisi’nde yer alan CHP Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek, MYK üyesi olarak ‘Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’ görevine geldi.  Yeni görevi ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘A Takımı’ içerisinde yer alan Erkek, görevi ile ilgili görüşlerini gazetemiz Çanakkale OLAY aracılığı ile paylaştı. Türkiye’nin en büyük sorununu ‘adalet’ olduğunu belirten Erkek,  adaleti yeniden tesis etmek için çalışacaklarını ifade etti. Son referandum ile kuvvetler ayrılığı ilkesinin tamamen yıkıldığını belirten Erkek, CHP olarak ‘Hukuk’un Üstünlüğü’ dediklerini ve bunun için yeni bir toplumsal Anayasa istediklerini dile getirdi. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)’da Adalet Bakanı ve Müsteşar gibi siyasilerin yer aldığı takdirde, Hukuk’un yürütmenin kontrolünden çıkmayacağını ifade eden Erkek, siyasilerin HSYK’dan çıkmadan bağımsız ve tarafsız yargının olamayacağının altını çizdi.  Adalet ihtiyacını sürdürmek için çalışmaların devam ettiğini belirten Erkek; “Adaletin olmadığı bir yerde hiçbir şeyi sağlayamazsınız” dedi. 

 
“Türkiye’nin temel sorunu adalet”
Türkiye’deki en büyük sorunun ‘adalet’ sorunu olduğunu belirten Erkek;  “Hukuk Politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlenmiş bulunuyorum. Türkiye’nin temel sorunu Adalet. Türkiye’de hukukun üstünlüğü kayboldu. ‘Hukuk’un kuvvetinin olmadığı yerde kuvvetlinin hukuku’ devreye girdi. Biz, bağımsız ve tarafsız yargıyı tesis etmek zorundayız. Biz, Hukuk’un üstünlüğünü tesis etmek zorundayız. Çünkü, demokrasinin güvencesi de bağımsız tarafsız güçlü bir yargıdır. Bağımsız ve tarafsız güçlü bir yargınız yoksa demokrasiyi de, özgürlükleri de hiçbir şeyi koruyamazsınız. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, ‘İstiklal, İstikbal, özgürlük, her şey adaletle mümkündür’ ” dedi. 
 
“CHP olarak Hukuk’un üstünlüğü diyoruz”
Türkiye’de devletin temeli olan adaletin çöktüğü vurgusunu yapan Milletvekili Erkek; “İşte biz, CHP olarak bunun için ‘Hukuk’un Üstünlüğü’ diyoruz. Bunun için toplumsal uzlaşmaya dayalı yeni bir ‘Anayasa’ diyoruz. Anayasa’da ‘yargıç güvencesi ve kuvvetler ayrılığı’ diyoruz. Son referandum ile kuvvetler ayrılığının yıkıldığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Kuvvetler ayrılığı da yıkıldığı zaman zaten demokrasi ortadan kalkıyor. Bugün hala Hâkimler Savcılar Kurulu’nda Adalet Bakanı ve Müsteşar var. Zaten yürütmenin kontrolünde, yürütmenin ele geçirdiği HSYK’nın tamamının da bir kişi tarafından ‘AKP Genel Başkanı’ tarafından belirlendiğini biliyoruz. HSYK’da siyasetçiler olmamalı. HSYK’da yürütmenin temsilcileri olmamalı. Fransa’da 2008 yılında HSYK’dan Cumhurbaşkanı’nı, Adalet Bakanı’nı çıkarttılar. İşte bunları yapmadan bağımız ve tarafsız yargı sadece Anayasa’da bir yazılı metin olarak kalır. Biz, bu çalışmaları yürüteceğiz. Partimizin, ‘Hukuk Politikalarını, Adalet ihtiyacını’ sürdürmek için çok çok önemli çalışmalarımız zaten var. Bunları kararlılıkla sürdüreceğiz. Adaletin olmadığı bir yerde, hiçbir şeyi sağlayamazsınız” dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş