havadurum

Kılıçdaroğlu`nun `iki` yakadaki seçim konuşmalarından izlenimler…

867
Yalçın BAYER
 
`İktidar kokusu`
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu`nun önceki gün iki büyük ilçe ile (Kırklareli`ne bağlı Lüleburgaz; Çanakkale`ye bağlı Biga) üzerinden akşam Çan ve Yenice ile devam eden seçim çalışmaları kendisini hayli mutlu etmiş sayılır. CHP`nin bu ilçelerde oy oranı yüzde 15-26 arasında, AKP yüzde 50`ler dolayında. Akşam saatlerinde hem de yağmur altında Kılıçdaroğlu`nu dinledikçe, vatandaşların yüzleri gülüyor; kızlar ve kadınlardan beklemediğimiz alkış geliyor. Muhafazakar ilçeler buraları; ama bir `ışık` arayışı da o ne, biz de merak ediyoruz.
Kılıçdaroğlu, son zamanlarda özellikle CHP`nin düşük oy çıkan ilçelerine `dalıyor`; konuşuyor. Yanında da partiden hiçbir yönetici yok; sadece bölge adayları ve milletvekilleri bulunuyor.
Biga yarımadasında, Çan ve Yenice`de akşam karanlığında ve yağmur altında kendisine gösterilen ilgiyi görünce şaşırdı. Emekliler ve gençler peşine takıldı. Kılıçdaroğlu "Hayır olsun" dedi... Kılıçdaroğlu, ilk kez 276 milletvekili beklediğini söyledi.
Çanakkale ilçelerinin gidiş geliş-turu 300 km`yi geçti. Son turumuz Yenice`de Genel Başkan seçim otobüsünün üstünde sıkılsıklam oldu; o arada yanındakilerin tümü otobüse girmişti.
Çanakkale`den Ankara`ya döndüğümüzde saat 23.00`ü bulmuştu.
Her yerdeki koku
- Çanakkale milletvekili adayları yanında bir konuşmaya kulak kabartıyoruz. 1980 öncesinin Ecevit ekibinden eski milletvekili Altan Tuna da var aralarında. Coşku karşısında otobüsten dışarıdaki kalabalıklara bakıyorlar:
"Bu fotograf bir iktidar kokusunu gösteriyor."
Bunu söyleyen belediye başkanlarından biri miydi?
"Neden" diye soruyor bir başka partili:
"Çünkü bir kahvede, lokantada, berber dükkanında veya evlerde artık Halk TV açılmışsa, o yerde iktidar kokusu var demektir."
Çorlu`da Lübnan uçağı
- Ankara`dan özel uçakla Çorlu Havalimanına indiğimizde `Wings of Lebanon` uçağı, yolcularını bekliyordu.
Sabiha Gökçen Havaalanı`nın yükünden dolayı, Lübnan uçağı haftada iki kez Çorlu-Beyrut arasında Suriyeli göçmenleri getirip götürüyormuş... İstanbul`dan gelecek Suriyeleri alıp gidecekti.
- Kılıçdaroğlu ayrılırken, uçağına kentin belediye başkanları özgün yemek yüklüyorlar. Çorlu`dan köfte, Çanakkale`den de üç kap zeytinyağlı ile muhallebi gelmişti. Çorlu`nun ünlü `Birtat Köfte Salonu`nun köftesi, gerçek bir Balkan köftesiydi. Kılıçdaroğlu çok beğendi.
- Kılıçdaroğlu`nun günlük yaşamı `tasarruflu` geçiyor. Ona yemek yemeyi hatırlatan yardımcısı veya korumalar olmasa, akşama kadar "karnım açıktı" demiyor; bana iki büskivit yeter diye de ekliyor.
Gazetecileri sormayın... Kılıçdaroğlu, çok kez su içmeyi bile akla getirmiyormuş.
O yüzden kilosu çok dengeli; bir kaç vitamin hapı alıyor; bir de sesi için ballı ıhlamur içiyor.
- Çanakkale`nin CHP`li adayları 1- Av. Muharrem Erkek (eski Belediye Başkan Yardımcısı), 2- Bülent Öz (işadamı), 3- Ahmet Küçük (CHP`nin üç dönem milletvekilliği yaptı) ve 4- Ali Sarıbaş (Çan`da üç dönem Belediye Başkanlığı yaptı, halen milletvekili.) Milletvekili Serdar Soylan ise 5. sırada kalarak listeye giremedi.
Çanakkale, dört milletvekili çıkarıyor; son seçimde AKP 2 ve CHP 2 oldu. Bu seçimde yine 2-2 olabileceği görüşleri ileri sürülürken, MHP`liler "Bu dönem mutlaka bir milletvekili çıkaracağız. Geçen seferki gibi bu kez adayımız dışardan değil, Çanakkale`den" diyorlar. Bu durumda 2-1-1 olabilir. Ancak MHP`nin 80 bin oy alması gerekiyor.
Biga yarımadası`na 15 termik santral
- Kılıçdaroğlu "Bana yetki verecek misiniz?" dediğinde, o kadar alkış ve `Başbakan Kemal" sloganı yükseldi ki, yanımızdaki eski Milletvekili Altan Tuna.. "Ben Ecevit döneminde dahi böyle bir coşku görmedim" dedi. Tuna, bir dönem 1977-80 arasında daha sonra da SHP döneminde iki dönem vekillik yapan Tuna, Ankara`dan sık sık Çanakkale`ye geliyormuş. Üzüntülü bir şekilde Çanakkale`nin çevresinin, özellikle de Biga yarıdamadasının yağma edilmeye başlandığını bildiriyor. "İlk çevre hareketini biz başlatmıştık" diyor. Araya milletvekili Ali Sarıbaş giriyor, "Marmara denizi çevresinde yani, köprünün yapılacağı yerden Biga`ya kadar 15 termik santral yapılması programlanmış durumda... Verimli tarım alanları gidiyor.. Türkiye`nin en büyük demir çelik firması İÇDAŞ (Bayram Aslan) bölgede üç termik santralını faaliyete soktuktan sonra iki adet daha yapımına başlanacakmış. İktidar ben "Elektrik istiyorum" dedikçe işadamları arsa topluyormuş; Alarko burada, Cengiz İnşaat, burada... Eren firması da geliyor, çünkü arsa toplamaya başlamış... Daha başka firmalar da varmış. Balıkesir de hamle halinde olduğundan Çanakkale`ye baskı artmış...İktidar bölgede kontrolu elden kaçırmamalı, deniliyor, ama kim dinliyor? Bölge büyük bir rant paylaşımına girildiği açık... Köprüden sonra Bandırma`dan Çanakkale`ye raylı sistemin kurulacağını da hatırlatalım.
İşçimiz aydınlatılmadı
- CHP Biga Kamil Ekrem Pala, emekli öğretmen araya girip "Biga`da olanları anlayabilmek için önce sosyol yapıyı bilmeniz gerekiyor" dedi ve ekledi: "Kale Bodur`un Çan`da büyük tesisleri var; İÇTAŞ`ın da Biga ve Karabiga`da... Her ikisinde de yaklaşık 6-7 bin işçi çalışıyor. Çanakkale yöresinden yani 90-100 km`den işçi getiriyorlar. Yani köylü evinde yaşıyor; kentlileşemiyor, Sendikalar malum... İşçileri uyandırmıyorlar; sendika ağalığı sürüyor. Halbuki muhafazakarlıktan aydınlınlığa geçse, boğaz tokluğuna çalışmayacaklır. İşçi hakkını almasını bilecek" dedi.
İGDAŞ, elektrik ihtiyaçının neredeyse yüzde 10`nu karşılayacakmış, yeni tesislerle.
Unutmadan söyleyeyim, yatırımlar bittiğinde 15 santralın kömürü ithal edilecek.
2-1-1 mi olur
- Geçen yerel seçimlerde CHP`li Ülgür Gökhan, 3. kez başkan seçildi. Gökhan`ın yüzde 38.7 oyuna karşılık AKP adayı Mehmet Danış 35.8, MHP de 21.2 oy almış. Ama il genel meclisi seçiminde AKP`nin oşu yüzde 38.7 olmuş; CHP 35.8 ve MHP`nin 21.4 oy sağlamış. Cumhurbaşkanı seçimlerinde Ekmelettin İhsanoğlu yüzde 55.37 oy almış ve 41.90 oy alan Erdoğan`ın önüne geçmiş; Çanakkale bakımdan her an sürpriz yapabilir bu seçimlerde. Dört milletvekili çıkarıyor;
- CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, üç ilçedeki konuşmalarda, emeklilerin kendisini dikkatli izlediklerini söylemeliyiz. Sonra da buralarda çiftçinin üreteceğini belirtirken; iktidara yüklendi: "Devleti yönetirken ahlaklı olacaksın, kul hakkı yemeyeceksin, vatandaşını düşüneceksin. İnşallah başbakanlığı Allah`ın izniyle alacağım, onlara kurs açacağım, devlet nasıl yönetilir kursu açacağım, görsünler"
- Kılıçdaroğlu, konuşmalarında dinleyenlere iki soru yöneltiyor:
1- Sandığa gidecek misiniz?
2- CHP`ye oy vermemiş bir kişi, sandığa götürmeye ikna edecek misiniz?
Cevap mı "Eveettt...
Kılıçdaroğlu da son sözünü söylüyor:
"Sizden 13 yıllık görev değil, sadece 4 yıllık görev istiyorum. Yetki verin 6 okun mührüne mührümüzü basalım. Yetki verin. Sizin için, çocuklarımız için, ülkemiz için, bayrağımız için 24 saat çalışacağım, alın teri dökeceğim, emek harcayacağım."
29.05.2015 Cuma - Hürriyet