havadurum

Kilosu 70 lira olan kiraz cep yaktı

1801

 Baharın gelmesiyle pazardaki meyvelerde yer değiştirdi. Tezgahlar, yaz meyvelerine kapılarını açtı. Tezgahlarda yer alan çeşit çeşit meyveler, vatandaşların ilgi odağı oldu. En dikkat çeken meyve ise kiraz ve erik oldu. 300 gram kiraz, 15 lira ile tezgahlarda yer buldu. Vatandaşlar, kirazı kırmızı etle karşılaştırarak alışverişlerini tamamladılar. Kırmızı etin kilosu 75 lirayı bulurken kirazla arasındaki fiyat farkı 5 lira ile sınırlı kaldı. Kirazın daha olgunlaşmamasından dolayı fiyatının yüksek olduğunu söyleyen pazar esnafı, kiraz fiyatının yaklaşık 1 ay içinde düşeceğini söyledi. Erik ise 50-60 liradan 8 liraya kadar düşerek vatandaşların ilgisini çekti.

“300 gram kiraz 10 ile 15 lira arasında satılıyor”

Kilosu 70 lirayı bulan kirazı genelde hamile kadınların tercih ettiğini söyleyen pazarcı Birkan Demirel; “Yaz yaklaşırken yaz meyvelerimiz de tezgahlarımıza gelmeye başladı. Yaz meyvelerinden şeftali, kayısı, karpuz, çilek, erik, kiraz var. Şuanda en pahalı meyvemiz kiraz. 300 gram kiraz 10 ile 15 lira arasında satılıyor, kirazın kilosu da ortalama 70 liraya geliyor. Kirazı da zaten genelde hamile kadınlar için tezgahlara koyuyoruz, bazen onlar sipariş veriyor bazen de kendileri gelip alıyor. Özellikle erik 50 liraya kadar satılmıştı ama şimdi 8 liraya kadar düştü. Ürün ne zaman bollaşırsa o zaman fiyatı düşer. Kiraz da yaklaşık 1 ay sonra vatandaşın alabileceği fiyatı bulur. Kiraz dışındaki diğer meyveler 1 hafta sonra 5 liraya kadar düşer, biz de vatandaşa uygun fiyattan ürün satarız. 2 hafta sonra mısırlarımız da tezgahlarda yerlerini alacaklar. Biz, mısırı kendimiz yetiştirip getiriyoruz” dedi.
 
“Vatandaş alım gücü düşük olduğu için ürünleri azar azar almaya çalışıyor”
Bütün meyve fiyatlarının yaklaşık 1 ay sonra alım gücüne yaklaşacağını söyleyen pazarcı Mehmet Ali Özdemir; “Yaz meyvelerini satışa çıkardık. Vatandaşın alım gücü düşük olduğu için insanlar yarım kilo, yarım kilo almaya çalışıyor. Erik 50-60 lirayı gördü ama şimdi hızlı bir düşüş yaşadı. şuanda özellikle kirazın kilosu 70 lirayı görebiliyor. Bu da ürünün az çıkmasından kaynaklanıyor. Yaklaşık olarak 1 aya kadar bütün yaz meyvelerinin fiyatları vatandaşın alabileceği miktara gelir” dedi. 
(Atilla Akın)
Paylaş