havadurum
Sermet Atadinç

sermet@canakkaleolay.com

Kimin milletvekili olacağı tartışması zamanı değil!…

Son derece hassas günler yaşıyoruz. 7 Haziran seçimlerinin yok sayılarak, tekrar seçim ile kendilerini kurtarmak isteyen, bunun için her türlü yola başvuran bir iradenin yarattığı bir sonuçtur yaşadıklarımız… Yaratılan savaş hali durumu bunun içindir. Bu koşullarda yapılacak tekrar seçim, son derece önem kazanmış olup, savaş ve şiddet politikalarına son vermek için demokrasi barış ve özgürlüklerden yana olan iradenin kesin bir başarı kazanması gerekmektedir.

1259

 Hal böyle iken CHP içersinde hala kimin milletvekili olacağı hesaplarıyla uğraşan bazı kesimler var ki, bu anlayışın derhal terk edilerek, tüm enerjinin seçim başarısı için harcanması bir zorunluluk haline gelmiştir.

Henüz 3 ay olmadan belirlenmiş milletvekillerine karşı çıkmanın tek bir mantığı vardır; buda tamamıyla kişiseldir.

Milletvekili yarışına girip aday olamayan, ya da seçilemeyecek sırada aday olanların ancak böylesine bir hesabı olabilir.

Nasıl AKP seçim sonuçlarını beğenmeyip savaş kışkırtıcı politikalardan medet umarak tekrar seçimi gündeme getirdiyse AKP’nin kabul etmediği ve tekrarlanacak bir seçim için sözde demokrasi havarisi kesilip ön seçim istemek AKP’nin mantığından hiç de farklı olmayan bir durumdur.

AKP ve saray iradesinin onlarca canımızın yok olmasına neden olan bu girişimi karşısında esas olan; bu politikalara dur demek, AKP’nin sandığa gömülmesi için sorumluluk almak ve çaba göstermek olmalıdır.

Kim ki CHP içersinde demokrasi adı altında önseçim savusu içersinde ise; AKP’nin tekrar seçim mantığı ile aynı konumda olduğunu unutmasın.

CHP böylesine anlayışlardan arındığı sürece gelişecektir.

Tekrar seçimler, CHP içersindeki bu unsurların ortaya çıkmasına ve beraberinde bu yanlış anlayışların etkilerinin yok olmasına imkan sağlayacağı için CHP açısından geliştirici bir sürece de hizmet edecektir.

Önümüzdeki seçimler savaş yanlıları ile, barış güçleri arasındaki bir seçim olacaktır.

Savaş hiçbir sorunun çözümüne çare olamamıştır.

Savaştan medet umanlar kapitalist sistemin devamından yana olup, yönetemezlik krizine çare bulmak için bu politikalara başvurmaktadırlar.

Halklar kendilerine dayatılan savaş ve uygulamalarına karşı mücadeleyi aynı zamanda kapitalist sistemin sömürü mekanizmasına karşı da, daha iyi bir yaşam mücadelesiyle birleştirerek aydınlık yarınlar adına kazanımlar yaratacaktır.

Bugünlerde vatan millet Sakarya edebiyatıyla gizlenen, ancak emekçiler açısından her geçen gün yaşam koşullarının daha da çekilmez hale geldiği uygulamalara tanıklık etmekteyiz.

Ancak bayrak gibi vatan gibi bazı değerlerin arkasına gizlenerek, katmerleştirilen sömürü koşulları ile her geçen gün emekçiler daha çok yoksullaşmakta, işsizlik, açlık, sefalet, iş cinayetleri, doğamızın bir rant aracı haline getirilerek yok edilmesi girişimleri, kabul edilebilir hale getirilmeye çalışılmaktadır.

Savaş politikaları sermayenin en güçlü silahlarından biridir.

Sermayenin bu silahının geri tepmesini sağlamak için önümüzdeki seçimleri bir fırsata çevirmeliyiz.

AKP, kesinlikle sandıkta geriletilmeli, demokrasi barış özgürlükler ve daha iyi bir yaşam için yeni kazanımlar yaratacak CHP-HDP hükümetinin gerçekleştirilmesi adına tüm demokrasi ve barış güçleri canla başla çalışmalıdırlar.

CHP-HDP hükümeti kesinlikle gerçekleştirilemez bir hedef değildir.

Eğer tüm barış güçleri savaşa karşı barışı, sömürüye karşı adil ve hakça bir paylaşımı, hukuku, eşit yurttaşlık haklarını, doğanın korunduğu, gençlik ve kadın sorunlarının çözüldüğü, tekçi uygulamalara karşı herkesin inançlarından, kimliğinden cinsiyetinden dolayı ötekileştirilmediği çoğulcu bir yapıyı savunarak; bu görevlerin halklar nezdinde karşılık bulduğu bir potansiyel oluşturulursa bu hedefe ulaşma imkânı yakalanacaktır.

Bu hedefler temelinde sürdürülecek seçim çalışmalarında CHP’nin üstleneceği rol çok önemlidir.

CHP barışın savunulması ve savaş ve şiddet uygulamalarının durdurulması konusunda güvenlikçi politikalar yerine özgürlük ve barış koşullarını kendisine rehber almalıdır.

AKP 7 Haziran seçimlerinde olduğu gibi tekrar seçimlerde de tüm stratejisini HDP’nin baraj altında kalması üzerine kurgulamaktadır.

Daha şimdiden HDP binalarına ve yöneticilerine karşı saldırılar tutuklamalar ile bu stratejinin gerekleri için düğmeye basılmıştır.

Tüm demokrasi ve barış güçleri bu hukuksuz anti demokratik uygulamalara karşı tepki göstermeli ve AKP’nin amacına ulaşmasına izin verilmemelidir.

Tekrar seçimlerde AKP’nin sandığa gömülerek ülkenin önünü açacak olan bir CHP- HDP hükümeti için sağlanacak başarı böylesine bir dayanışmayı gerektirmektedir.

CHP bu süreçte, bu dayanışmanın gereklerini yerine getirir, HDP nezdinde demokrasiye ve barışa yapılan saldırılar boşa çıkarılırsa AKP hedefine ulaşamayacak bu da sandıktan demokrasi adına yeni bir umudun çıkmasını sağlayacaktır.

Savaş politikaları yenilecek, barış kazanacaktır, bunun için şimdi dayanışma zamanıdır.

“Seni yine başkan yaptırmayacağız”