havadurum

Kirasını ödeyemeyen esnaf kepenk kapatıyor

1270

 2018 yılında doların yükselmesi ile başlayan ekonomik kriz nedeniyle birçok sektör temsilcisi faaliyetlerinin durma noktasına geldiği açıklamasında bulunmuştu. Krizden etkilenen sektörlerin başında gelen inşaat sektörü temsilcileri satışların ve inşaat yapımlarının durduğu açıklamalarında bulunmuşlardı. Emlakçılar Dayanışma Derneği Dernek Başkanı Lütfü Dara, konut ve dükkan satış ve kiralarının son durumu ile ilgili gazetemiz Çanakkale OLAY’a bilgilendirmede bulundu. Tüm sektörlerde olduğu gibi emlak sektörünün de zor durumda olduğunu belirten Dara, konut ve dükkan satış ve kiralamalarının durma noktasında olduğunu belirtti. Birçok esnafın kira parasını ödeyemediği için kepenk kapattığını belirten Dara; “Eskiden caddelerde kiralık yer bulmak için insanlar hava parası veriyordu. Şu anda sokaklarda kiralık, satılık dükkan afişleri asılı. Küçük esnaf kepenklerini indiriyor” dedi. Yine vatandaşların yeni kiralık daire bulmak yerine yerlerinde kalmayı tercih ettiklerini belirten Dara, ev sahiplerinin yüzde 20 olan enflasyon oranında zamlar yaptığını, ancak işçi, emekli ve memur maaşlarına bu oranlarda zam yapılmadığını ifade etti.  Dara; “İnsanlar zaten olan kirayı dahi ödeyemez durumdalar. Enflasyon o kadar çıkmış olabilir ama devlet memuruna, emekliye, işçiye bu oranda bir zam yapılmadı” dedi. Dara, 2019 yılının 2018 yılından çok daha zor geçeceğini ifade etti. 

 
“Emlak sektörü zor durumda”
Şu anda emlak sektörünün bütün sektörler gibi zor durumda olduğunu belirten Dara; “Ne arsa, ne arazi, ne ev, ne de iş yeri talebi yok. Olsa da çok kısıtlı. Ya da vatandaşın sıkışması nedeniyle fiyatının çok altında satış yapıyorlar. Çarşıya çıkıp baktığınızda, eskiden caddelerde kiralık dükkan bulmak için insanlar hava parası veriyordu. Şu anda sokaklarda kiralık, satılık dükkan afişleri asılı. Küçük esnaf kepenklerini indiriyor. Kira fiyatları yüksek, esnaf iş yapamıyor bu durumda kirasını ödeyemez duruma geliyor ve dükkanlarını kapatıyorlar. Elbette emlakçıların durumu şu anda çok zor, ancak küçük esnafında bundan farkı yok. Esnafta gerçekten çok zor durumda. Tabi durum bu haldeyken 2019 yılında ne olacağını tahmin dahi edemiyoruz.  Şu anda bir seçim yoğunluğu var. Bunların sonucunda yük gene vergi olarak vatandaşa binecek. Bu nedenle 2019 yılının ben çok zor geçeceğini düşünüyorum” dedi.  
 
“Vatandaş, yerinde kalmayı tercih ediyor”
Kiralamalarında satışlar gibi durma noktasında olduğunu ifade eden Dara; “Şu anda benim gibi birçok emlakçı arkadaşımın kapısından girip de bırakın satılık daireyi, kiralık daire dahi soran yok. İnsanlar yerlerinde kalmayı tercih ediyorlar. İlan astığımız yerlerde de kiralık ya da satılık için arayanlar olmuyor. Arayan olsa da en fazla inşaat işlerinde çalışan, dışarıdan gelenler oluyor. Yerli vatandaşlar yerlerinden kıpırdamak istemiyorlar. Bu nedenle talepte olmuyor. Yine mal sahipleri özellikle kiracılardan enflasyon oranı düzeyinde yani ‘yüzde 20’nin üzerinde zam talep ediyorlar. İnsanlar zaten olan kirayı dahi ödeyemez durumdalar. Enflasyon o kadar çıkmış olabilir ama devlet memuruna, emekliye, işçiye bu oranda bir zam yapılmadı. Yüzde 10 gibi bir zam yapıldı” dedi.  
 
“Konut satışları durdu”
Konut satışlarının ise neredeyse yok denecek kadar az olduğunu belirten Dara; “Sadece bize mahsus değil, gördüğümüz arkadaşlarımızda aynı şikayeti yapıyorlar. Bu, Türkiye genelinde var. Emlakçılar Federasyonu sitesine girdiğinizde orada Türkiye genelindeki bütün arkadaşların yorumlarına bakabilirsiniz. Hepsinin görüşleri bu yönde. Genel olarak ortam bu durumda yani çok kötü” dedi.    (Eren Aşnaz)
Paylaş