havadurum

Kooperatifler için adımlar atılıyor

1074

 Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın seçim süreci boyunca en önemli vaadi olan ‘kooperatifler projesini’ hayata geçirmek için projenin ilk adımı olan ‘İzmir tarımsal üretim kooperatiflerini inceleme gezisi’ dün de devam etti. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan bu kapsamda, eşi Hale Gökhan, Belediye Başkan Yardımcıları Rebiye Ünüvar ve İrfan Mutluay, Belediye Meclis Üyeleri Fatma Kaynaş ve Birten Sarıbaş, Çanakkale Belediyesi Strateji Geliştirme Birim Yöneticisi Hale Evrim Akman, Çanakkale Belediyesi Tohum Sandığı Personeli İbrahim Battal, Çanakkale Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Ali Rıza Berkit ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Onur Sinan Türkmen’in de bulunduğu heyet, İzmir’de, kooperatifçilik çalışmalarını yerinde incelemeyi sürdürdü. Başkan Gökhan, yapılan incelemeyle ilgili önceki gün gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendirmede bulunarak; “Yeni dönemde ilk hedefimiz kooperatifleşerek `üretime, istihdama, kalkınmaya…` yönelik projeler hayata geçirmek olacak" ifadelerini kullanmıştı. İncelemeye katılan yeni dönem Belediye Başkan Yardımcıları Rebiye Ünüvar ve İrfan Mutluay inceleme gezisinin ikinci gününde gözlemlerini gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendirdiler. Çok verimli bir inceleme yaptıklarını belirten Belediye Başkan Yardımcısı Ünüvar;  “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarım adına bildiğimizin çok ötesinde büyük işler yaptıklarını gördük. Tarımsal destekleme, üretme ve kalkındırma adına gerçekten büyük işleri var. İzmir’deki bu başarılı örnekleri Çanakkale’de gerçekleştirmek için elimizden geleni yapacağız diye düşünüyorum” dedi. İzmir’de hayata geçirilen kooperatiflerin, bölgeye hem ekonomik, hem de sosyal anlamda büyük katkı sağladığını belirten Belediye Başkan Yardımcısı Mutluay ise; “Çanakkale ilimizde bu deneyimlerden nasıl yararlanabiliriz? Bunları not alıyoruz. Amacımız, önümüzdeki dönem kendimize uygun projeleri hayata geçirmek” dedi.

 
“Burada tamamen bir kooperatif cenneti oluşmuş”
Çok verimli bir inceleme olduğunu belirten Belediye Başkan Yardımcısı Ünüvar; “Çanakkale’den birçok alandan uzman bir heyetle beraber bundan sonraki 5 yıllık dönemde, Başkanımızın da sık sık vurguladığı gibi, ‘enerjimizi vermek istediğimiz proje olan kooperatifleri’ incelemek üzere İzmir’deyiz. Burada eskiye dayalı, çok gelişmiş ve köklü kooperatifler dahil olmak üzere, Bayındır’daki, Bademli’deki, Seferihisar’daki, ‘Tarımsal Kalkınma ve Üretim Kooperatiflerini’ ziyaret ettik ve modellerini inceldik. Tire Süt Kooperatifine gittik. Burayla ilgili zaten etkileşimlerimiz vardı. Buradaki yetkilileri, Çanakkale’ye davet etmiştik. Bunları şimdide yerinde inceledik ve çok verimli bir inceleme oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarım adına bildiğimizin çok ötesinde büyük işler yaptıklarını gördük. Tarımsal destekleme, üretme ve kalkındırma adına gerçekten büyük işleri var. Genel olarak bakıldığında kooperatifçilik ölmüşken, burada tamamen bir kooperatif cenneti oluşmuş. Hem umutlandık, hem mutlu olduk. İnşallah İzmir’deki bu başarılı örnekleri Çanakkale’de gerçekleştirmek için elimizden geleni yapacağız diye düşünüyorum” dedi.  
 
“Hem bölgenin kalkınmasına, hem de yaşama ciddi anlamda bir katkısı var”
Kooperatif çalışmalarının bölgeye büyük katkı sağladığını belirten Belediye Başkan Yardımcısı Mutluay; “Burada inceldiğimiz kooperatiflerin büyük bölümü 1960’lı yıllarda kurulmuş. 50 yılı aşkın bir geçmişi var. Ancak son 10 yılda, özellikle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ile önemli bir yol almışlar ve üretici buradan ciddi anlamda gelir elde etmeye başlamış. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile köy, tarla ve yayla yollarının asfaltlanmasına, parke taşı desteğine kadar hizmetler verilmesini sağlamış. Yine, her haneye her yıl 25’er adet fidan dağıtımı yapılıyor. Yine buradaki kooperatifler ve Ziraat Odalarına verilen destek de ortak makine faktörü oluşturulmuş. Üreticiler bundan yararlanabiliyor. Entegre tesisler kurulmaya başlanmış. İşleme tesisleri, doku laboratuvarları kurulmuş. Yine Seferihisar Bölgesi’nde kadın kooperatifinin yaptığı çalışmaları gördük. 90 üyesi olan bir kooperatif. Şu anda ‘Entegre Et Tesisi’ kuruluyor. Birtakım kredilerden yaralanmışlar. Bunun hem bölgenin kalkınmasına, hem de yaşama ciddi anlamda bir katkısı var. Bu katkının hem ekonomik, hem de sosyal bir katkı olduğunu gördük. Çanakkale ilimizde bu deneyimlerden nasıl yararlanabiliriz? Bunları not alıyoruz. Amacımız, önümüzdeki dönem kendimize uygun projeleri hayata geçirmek” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş