havadurum

Korkulacak bir durum yok! Artçı gaz çıkışı yaşandı!..

1474

 Ayvacık ilçesinde yaşayan Hasan D. adlı vatandaş, denizde kaydettiği gaz çıkışı ve patlama görüntülerini sosyal paylaşım sitesine yükledi. Binlerce kez izlenip defalarca paylaşılan video, vatandaşları korkuttu. Birçok kişi, bunun bir deprem habercisi olabileceği yorumunda bulundu. Görüntüleri değerlendiren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü’nden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, “Dün sabah saat 10.00 dolaylarında Edremit Körfezi’nde kıyıdan 75 metre uzaklıkta ve deniz derinliğinin yaklaşık 45 metre olduğu noktada denizde iki kez gaz çıkışı ve patlama oldu. Bu sırada herhangi bir deprem kaydedilmedi. Gaz çıkışı sırasında halk dilinde ‘erişte’ olarak bilinen deniz yosunları deniz tabanından yüzeye çıkarıldı. Boğaziçi Üniversitesi deprem kayıtlarında da bu sabah için söz konusu alanda bir deprem kaydı yok. Aynı alanda Gülpınar depremi sırasında daha küçük boyutlarda gaz çıkışı olduğu yöre halkı tarafından gözlemlenmişti. Bilindiği gibi 12 Şubat 2017 Çanakkale Gülpınar Ayvacık’ta 5.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu depremlerin ardından 3000 dolayında artçı deprem yaşadık. Deprem fırtınası aylarca sürdü, şu anda bile aynı depremin artçıları devam ediyor. Bu sabah yaşadığımız denizdeki gaz çıkışı ilk defa olmadı. Sabahki iki gaz çıkışından daha küçük boyutlardaki gaz çıkışını yöre halkı birkaç kez deprem sırasında gözlemlemişler. Bu sabahki gaz çıkışı sırasında bir deprem yaşanmadığı için ben gaz çıkışı ile ilgili büyük bir deprem beklemiyorum. Bu günlerde Gülpınar dolayında yaşadığımız artçılar büyüklüğünde (4, 4.5 büyüklükler dolayında) artçılar yaşayabiliriz. Bu büyüklükteki artçılar zaten 3-4 aydır bölgede yaşanıyor” diye konuştu.


“Artçı gaz çıkışı yaşandı”
12 Haziran’da Ege Denizi’nde aynı görüntülerin yaşandığını hatırlatan Perinçek, “12 Haz 2017 - Ege Denizi Midilli açıklarında gerçekleşen 6,3 şiddetindeki deprem sonrasında, 14 Haziran 2017 tarihinde Ege Denizi`nde (Midilli) meydana gelen depremin yankıları devam ederken, İzmir dolayındaki depremden saatler önce dalgıçların Seferihisar ilçesi Sığacık bölgesinde denizaltından gaz çıkışı olmuş ve bu gaz çıkışı görüntülenmişti. Görüntülerde denizden yukarıya doğru baloncukların oluştuğu ve kaynamaların olduğu görülürken, çekilen denizaltı görüntüleri herkesi şaşırttı. Bir fay hattı boyunca gaz çıkması aslında beklediğimiz bir olay. Edremit Körfezindeki faylar Gülpınar depremi sonrası açıldılar ve fay boyunca gaz çıkışı başladı. Bu gün yaşadığımız bu gaz çıkışının devamıdır. Aslında gaz çıkışı depremin öncüsü, habercisi olarak kabul edilir. Fakat ben söz konusu gaz çıkışının artçı depremlerle ilgili olduğunu düşünüyorum. Edremit Körfezinde olan gaz çıkışı ile birlikte sıcak su çıkışı da olmuş olabilir fakat bu konuda elimizde bilgi bulunmamaktadır. Faylar boyunca çıkan gaz ve sıvıların miktar ve bileşimi ile deprem etkinliği arasındaki ilişkinin olduğunu biliyoruz. Fakat her gaz çıkışı olduğunda muhakkak deprem olacak görüşünde değilim. Gaz çıkışlarını öncü ve artçı olarak sınıflarsak, bu sabah yaşadığımız gaz çıkışının açılan fay kırıkları boyunca deniz tabanına ulaşan artçı gaz çıkışı olduğunu söylemek yanlış olmaz sanırım” dedi.
 
“Gaz gelişi az miktarlarda gelmeye devam ediyor”
Gaz patlamasının olduğu bölgeden yeni görüntüler paylaşan Perinçek son olarak; “Dün Edremit Körfezinin batı ucuna yakın bir alanda gerçekleşen gaz patlamasının olduğu bölgeden görüntüler. Fotoğraflar balıkçı üstadım Gürkan Erol tarafından çekilmiştir. Kendisine hepimiz adına teşekkür ediyorum. Şuan itibarıyla aynı alanda az miktarda gaz kabarcıklar halinde yüzeye ulaşmaya devam etmektedir. Gaz çıkışı belki yüzyıllarca devam etmektedir. Balıkçılar bunun sadece 15-20 yılını görmüş olabilir. 20 yıl ve öncesinde de gaz çıkışı olmuş olabilir fakat elimizde bu konuda kayıt bulunmamaktadır. Fay zonu boyunca sadece gaz çıkışı olabileceği gibi gaz yanında sıcak su çıkışı da olabilir. Gaz radon gazı yada metan gazı olabilir. Gaz derinlerdeki çökel kayalardan yeryüzüne petrol de getirebilir. Edremit Körfezinde TPAO tarafından yapılan sondajlarda petrol emaresine rastlanmıştır. Ekonomik bir petrol keşfi olmamış olsa da derinlerdeki çökel kayalarda petrol ve yanıcı gaz varlığı olasıdır” açıklamasında bulundu. 
(Şebnem Özer)
Paylaş