havadurum

Korolar Festivali'nde Şehit Aybüke anısına özel ödül...

274

 Çanakkale 4’üncü kez Uluslararası Korolar Festivali’ne ev sahipliği yapacak. Dün Belediye Meclisi’nde yapılan basın toplantısında festivalin program akışı ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süha Özden ve Festival Genel Direktörü Koro Şefi Mete Gökçe’nin bulunduğu toplantıda ilk olarak festivale katılacak isimler açıklandı. 2011 yılında başlayan festivalin bu yıl kapanış konserini ise 3 Tenor grubunun vereceği belirtildi. Programla ilgili bilgiler veren Koro Şefi Mete Gökçe; “30 koro yaklaşık 100 korist Çanakkale’de bir araya gelecek. Türkiye’de ilk defa geleneksel korolarda festival kapsamında sahne alarak bu anlamda ilke imza atacak. Festival konserleri dışında 3 büyük konser yapılacak. 3 Temmuz günü saat 21.30’da Çanakkale’de gerçekleştirilecek olan şehir açılışında Çanakkale Boğaz Komutanlığı Bandosu, 5 Temmuz 2017 saat 20.00’da İçdaş Kongre Merkezi’nde büyük bir koro Eskişehir Tepebaşı Belediyesi İki Elin Sesi Var Çocuk Senfoni orkestrası gala konseri ve 8 Temmuz saat 20.30’da 3 Tenor konserinin festival kapanış konseri yapılacak. 5 Temmuz günü saat 13.00’da Genel Sanat yönetmenimiz Serhan Bali’ninde yer alacağı “Koro Festivalinde Çok sesli ve Geleneksel Korolar” paneli düzenlenecek ve 8 temmuz günü saat 11.00’da Müzik Dans Drama atölyesi yapılacak. Hakkari Yüksekova’dan bir çocuk korosu gelecek. Bu yıl festivalde ilk olarak çok sesli koroların arasında Türk müziği koroları da yer alacak. Bu bağlamda bize ana sponsorluk yapan Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Valiliği ve ÇOMÜ’ye teşekkürlerimi iletiyorum” dedi. Prof. Dr. Süha Özden, ÇOMÜ’nün bu tür etkinlikler arasında yer almasından dolayı memnun olduğunu dile getirdi.

 
“Aybüke çok sevdiğim bir öğrenciydi”
Toplantıda Festival Özel Ödülü hakkında bilgi veren Gökçe, haziran ayında şehit düşen Müzik Öğretmeni Şenay Aybüke Yalçın anısına bu ödülün verileceğini belirterek; “Yoğun bir festival bizi bekliyor. Türkiye’deki en büyük koro festivalini yapacağız. Çanakkale’nin tarihi ve kültürel değerlerini ortaya çıkarmaya çalışacağız. Koro dediğiniz olgu zaten insan enerjisini ortaya koyar. 2019 yılından itibaren bu festivali tamamıyla uluslararası şekilde yapacağız. Festival özel ödülü hakkında da bir şeyler söylemek istiyorum. Maalesef sevgili Şenay Aybüke Yalçın aramızdan ayrıldı. O benim çok sevdiğim bir öğrencimdi. 100 ses gençlik korosunda kendini yetiştiren bir müzik öğretmenini, teröre kurban verdik. Onun üzüntüsünü hala üstümüzden atabilmiş değiliz. Festivalde coşku ve üzüntü bu anlamda bir arada olacak” dedi.
 
“Aybüke öğretmenin bu arzusunu yerine getireceğiz” 
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise korolar festivali hakkında yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi; “Kültür ve sanat ile diğer şehirlerden farklı olduğumuzu biliyoruz. 4’cü kez yapacağımız bu festivalin en önemli desteği de ÇOMÜ’den gelmektedir. Biz de bu büyük festivale destek olmaktan ötürü mutluyuz. Yüksekova’dan gelen çocuk korosu var. Bakın çok değişik, ilk defa uçağa binerek Çanakkale’ye gelecekler. Bu festival olmasaydı bu ilişkiler nasıl kurulacaktı. Kültür ve sanatla toplumlar daha fazla kaynaşabiliyor. Barışın bir parçasıdır bu etkinlikler. Sadece güneydoğu değil büyük bir coğrafya için bu geçerlidir. Ayrıca geçen yıl beraber fotoğraf çekildiğimiz Aybüke öğretmen var. Maalesef teröre kurban verdik. Allah rahmet eylesin. Geçen yıl 100 ses korosu ile birlikte gelmişti buraya, bu yıl da aynı şekilde aramızda olacaktı. Ama olamadı. Beraber fotoğrafımız kaldı. Ne kadar acı değil mi? Artık ne desek boş, ama bu koro festivalinde onun bu hevesini, bu inancını, bu arzusunu yerine getireceğiz. Festivalimizi en iyi şekilde yaparak onun hatırlanmasını sağlayacağız” diye konuştu. 
(Şebnem Özer)
Paylaş