havadurum

Köy Enstitüleri bir aydınlanma hareketidir

864

 Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği üyesi eski Köy Enstitülü çınarlar, Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 78’ini yılını kutladılar.  Dernek tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen çelenk sunma törenine, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, Eğitim İş Şube Başkanı Ahmet Mantaş ile çok sayıda Köy Enstitülü öğretmen katıldı.  Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği ve Eğitim İş Çanakkale Şubesi tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Başkanı Çanakkale Şube Başkanı Enstitüleri Prof. Dr. Osman Demircan ve dernek üyesi emekli öğretmen Sezai Yüce konuşma yaparak köy Enstitüleri’nin ülkeye verdiği değerleri anlattılar.

 
“Köy Enstitülerini daha çok arıyoruz”
Köy Enstitüleri Cumhuriyet tarihinin en önemli eğitim reformu olduğunu ifade eden Dernek Başkanı Demircan;  “Ülke kalkınmasını hedefleyen köy Enstitüleri 1954 yılında kapatılarak ülkenin kalkınması yarım bırakılmıştır. UNESCO’nun tüm ülkelere eğitim modeli olarak önerdiği Köy Enstitüleri eğitim modeli, çağdaş medeniyet değerlerini özümsemiş, laik, demokratik ve bilimsel değerlere dayalı, yaparak, yaşayarak ve üreterek eğitim veren, bilgi, beceri ve üretkenlik kazandırarak öğretmen yetiştiren okullardır. Son yıllarda öğretmene verilen değer azalıkça Köy Enstitülerini daha çok arıyoruz. 78’inci kuruluş yıl dönümünü idrak ettiğimiz bu günlerde Köy Enstitüleri’ni yapılan yüzlerce etkinlikle ve özlemle anıyoruz” dedi.  
 
“Bir fidanı kökünden kestiler”
Köy Enstitüleri’nin 14 yılda ülkeye binlerce öğretmen kazandırdığını belirten dernek üyesi emekli Köy Enstitüsü üyesi Yüce; “17 Nisan 1940’da açılan Köy Enstitüleri 1947 yılında hedefinden saptırılmıştır. 1954 yılında yasal olarak ortandan kaldırılmıştır.  Bir fidanı kökünden kesmişlerdir. Bu kadar kısa sürede kapatılmasının nedenlerini anlamak için sonuçlarına dikkatle bakmamız gerekir. 14 yılda Köy Enstitüleri 26 bin öğretmen yetiştirmiştir” dedi.  
(Şenol Güven)
Paylaş