DOLAR 32.3427 %0.12
EURO 35.1174 %-0.18
G.ALTIN 2239.9704 %-0.16
BITCOIN 63123.9603 %-6.29
ETHERIUM 3229.7666 %-7.90
havadurum
Yusuf Sonkurt

yusuf@canakkaleolay.com

Kural hatası var mı?

Dün akşam Trabzonspor ile Beşiktaş 1-1 berabere kalırken endirekt serbest vuruşun kullandırıldığı nokta tartışma yarattı.

12852

 

Karşılaşmanın 47. dakikasında yaşananlar hakem Zorbay Küçük’ün kuraldan bihaber olduğunu ortaya çıkardı. Uğurcan Çakır, takım arkadaşından gelen topu eliyle kontrol etti ve hakem Zorbay Küçük endirekt serbest vuruş kararı verdi. Televizyon karşısında maçı izlerken hakem Zorbey Küçük’ük topu geri pasın olduğu yere koyduğu anda “EYVAH. KURALLARI BİLMİYOR. AMA VAR HAKEMİ UYARACAKTIR.” dedim. Ama ne VAR uyardı ne de HATASININ FARKINA VARDI. Yazık Türk Futbolu kimlerin elinde. FIFA Hakemi bilmiyor, yardımcılar, dördüncü hakem, VAR, AVAR ve AVAR yardımcısı bilmiyor. 7 hakem bu kuralı bilmiyor. Bu yıl ki kadar yapılan bariz ve kasıtlı hakem hatalarını uzun zamandır yaşamadık. Bunun da en büyük nedeni 3 büyüklerin yarışın içinde olmaması. MHK Cüneyt Çakır ve ekibini aforoz ederek bu iş düzelecek sandı ama sorun bence eğitim ve psikoloji eksikliğinden. Dün akşam yaşanan kural hatasını MHK hakemlerine daha ilk derslerde gösterir ve videolu örneklerle anlatır. 7 Hakemimiz nasıl bir akıl tutulması yaşandıysalar kural hatasına neden oldular. Skandal bir hata bu. Hayatımda ilk defa buradan atılan bir endirekt serbest vuruş gördüm.

 

Peki IFAB kuralları, bu konuyla ilgili ne diyor?

"Rakip kale alanı içinde hücum eden takıma verilen endirekt serbest vuruş, kale çizgisine paralel olan kale alanı çizgisi üstündeki ihlalin yapıldığı yere en yakın noktasından yapılır."

 

Tekrar edilir mi

Futbol Oyun Kuralları Kitabı’nda kural açık ve net yazılmış. Kullanacağın yer belli. Ön çizgiden yaptıracaksın. Kaleci ve futbolcular dahil kale çizgisine dizilmek zorundalar. Diyelim ki kuralı bilmiyorsun. Peki rakip oyuncular 9.15`te durması gerekirken, neden 5.5 metrede duruyorlar. Bunun izahı yok.  VAR odasında ki hakemimiz neden 2.5 dakikada kural kitabını açıp bakmadı o da bir muamma.

Maçın tekrarı için Beşiktaş’ın Çarşamba gününe kadar itiraz etmesi gerekmekte. Beşiktaş’ın TFF’ye müracaatından sonra TFF, MHK`den görüş isteyecek. MHK, hakeme soracak. Hakem bir rapor yazacak. MHK görüşünü bildirecek. TFF toplanacak, görüşü istemesine rağmen görüşe göre de, aksine de karar verebilir. Bu kararı TFF oy çokluğuyla verecek. Her kural hatası tekrar gerektirmez. Kural hatası maçın gidişatını etkilemeli, gol olur, olmaz gibi. Yapılan atış noktası ile yapılması gereken yer arasındaki gol olma olasılıkları arasında uçurum fark var. Maçın tekrarını gerektireceği düşüncesindeyim.

 

Galibiyeti hak eden taraf Beşiktaş’tı…

Maç berabere bitti. Ama 90 dakika oynanan futbola göre skor berabere mi olmalıydı? Hayır tabii ki.  Dün gece maçı hak eden taraf Beşiktaş’tı. Oyunun büyük bir bölümünde topa hakim olan Beşiktaş son vuruşlarda beceriksiz kaldı. Bu durumda 1 puanı kazanan Trabzonspor ve 3  puanı kaybeden taraf da Beşiktaş oldu. Maçın 70. Dakikasında Larin’in yaptığı hareket kesinlikle kırmızı karttı karar doğru.

 

İsmael yaramış Beşiktaş’a

Dün akşam Beşiktaş’ta teknik direktörlük değişikliğinin etkilerini hep birlikte gördük. Sahanın en iyi iki 2 ismi Ghezzal ve Rosier’di. 3-4-3 sistemi Beşiktaş’a yaramış gibiydi. Ama tabi bunu önümüzde ki maçlar netleştirecek. Geri 3’lüde Welinton, Montero ve Vida’nın olması önde kanatlarda bulunan Rıdvan ve  Rosier’e güven vermiş. Rahatça arkalarına bakmadan çıkabiliyor ve pozisyonlarını alabiliyorlar. Ghezzal’a farklı bir özgüven yüklemesi yapılmış sanki. Çok istekli ve arzuluydu. Beşiktaş`ın yüksek kondisyona ulaşması sevindirici. İsmael nasıl bir motivasyon sağladıysa futbolcuların hepsi sınırsız enerjilerini sahaya yansıttılar. İsmael’i dün akşam en çok zorlayan şey 8+3 kuralı oldu. Kenarda Pjanic, dururken Can Bozdoğan’la oynamak zorunda kaldı. Beşiktaş’ın biran önce çok iyi 3 yerli oyuncuya ihtiyacı var. Yoksa 8+3 kuralı Beşiktaş’ı hep mahkum bırakacak. Bu da İsmael’in elini kolunu bağlayacaktır. Futbolun değişmez kuralı “ATANLA, TUTANIN İYİ OLACAK” pekiiii! Beşiktaş’ta bu geçerli mi? HAYIRRR!... Kalede ERSİN Destanoğlu, Forvette BATSHUAYİ…. Şaka gibiii… İkisi birden… Ersin dün akşam gereksiz bir pozisyonda çıkarak büyük bir hata yapıyor ve takımının gol yemesine sebep oluyor.. Bu hataları sık sık yapmıyor belki ama derbilerde ve önemli müsabakalarda yapması tepkilere neden oluyor. Gelelim Batshuayi’ye….. Ah be kardeşim önüne geleni kaçırıyorsun, oyun için de varlık gösteremiyorsun, forvet koşusu denen zıkkımı bile yapamıyorsun. Sonunda becerebildiğin tek işi de dün akşam eline yüzüne bulaştırarak penaltıyı da kaçırdın. Artık senin bu takımda yerin yok. Senin yüzünden çekilen çilenin bitmesine az bir hafta kaldı Allah’tan. Yoksa taraftarın KALP KRİZİ nedenisin.