havadurum

Kurşunlu`nun susuzluk çilesi

460

 Daha önce yapılmak istenen taş ocağına karşı başlattıkları direnişle gündemde olan Bayramiç Kurşunlu köylülerinin çilesi bitmiyor. Köyde, Nisan ayından bu yana su yok. Daha önce içme sularını köylerinin aşağısında bulunan 18 tonluk depoya gelen kaynak suyu ile sağlayan köylüler, yazın gelmesi ile hem su kaynağının çok azalması, hem de depolarının çatlaması ve tonaj yetersizliği sebepleri ile içme suyu kullanamıyorlar. Köylüler, su ihtiyaçlarını köy çeşmelerinden hayvanlarla yaptıkları taşımayla sağlamaya çalışıyorlar. Ev ihtiyaçlarını bu şekilde sağlayan köylüler, çeşmelerden gelen suların analizlerde içilemez çıktığından, çeşme sularını depo için kullanamıyorlar. Soruna bir an öce çare bulunmasını isteyen köylüler, İl Özel İdare’ye daha tonajlı bir depo yapımı için başvuru yaptıklarını, ancak ihaleye henüz bir firmanın girmemesinden dolayı su depolarının yapılamadığını belittiler. Köylerinde yaşanan su sorununu gazetemiz Olay’a aktaran köy sakini Kaan Baraş, her yıl yaz aylarında su sıkıntısı yaşadıklarını, ancak bu yıl suyun tamamen kesildiğini belirterek; “Önceki senelerde de insanlar suları yazın bahçe içinde kullandıkları için biraz sıkıntı oluyor ve yetmiyordu. Ancak bu yıl ki kadar hiç olmadı. Nisan ayından bu yana içme suyumuz yok. Su gelmiyor” dedi.

  
“Nisan ayından bu yana su gelmiyor”
Nisan ayından bu yana köyün içme suyunun olmadığını belirten Baraş; “Köyün aşağısında bir depomuz var. Yeraltı kaynağından ana depomuza su geliyor. Su, bu ana depoyu 12 saatte dolduruyor.  Dolan su bir seviyeye geldikten sonra elektrikli motor ile yukarıda ki depoya çekiliyor. Buradan da evlere dağılıyor. Yani yaklaşık 18 tonluk bir su geliyor. Önceki senelerde de insanlar suları yazın bahçe içinde kullandıkları için biraz sıkıntı oluyor ve yetmiyordu. Ancak bu yıl ki kadar olmuyordu. Nisan ayından bu yana içme suyumuz yok. Su gelmiyor” dedi.
  
“Depolar yapılamıyor”
İl Özel İdare’ye daha tonajlı bir depo için başvuru yaptıklarını ancak şu ana kadar herhangi bir firmanın ihaleye girmemesinden dolayı depoların yapılamadığını ifade eden Baraş;  “Bizim yukarıda ki depomuz plastik depo. Bu depomuz çatladı. Biz onu biraz tamir ettik ve çatlağı gidermeye çalıştık. Aynı zamanda İl Özel İdare’ye daha tonajlı bir depo için başvurduk. Onlar, bize depo yapacaklarını, projeyi çizdiklerini ve ihaleye çıkartıldığını ancak ihaleye hiçbir firmanın girmediğini söylediler. Şu anda da ihaleye kimse girmediği için depolar yapılamıyor. Kaynaktan gelen su az. Bu sürede 12 saatlik sürede bir depoyu doldurabiliyoruz.  Yani su problemimiz hem suyun azlığı, hem deponun küçük olması,  deponun çatlak olması hem de köylülerin yaz gelmesi ile beraber bahçede kullanmasında kaynaklanıyor. Muhtemelen suyu köye girişinde bir sıkıntı var. Biz tahliyelerden suyun havasını alıyoruz. Ancak artık suda gelmemeye başlamış buna kuraklıkta sebep oldu diye düşünüyoruz. Velhasıl köyümüz susuz. 
Köyümüzde birkaç tane çeşme var. Ancak buradaki suları deponun içine katamıyoruz. Çünkü bu sular içmeye uygun olmayan su olarak görülüyor. Bunların analizlerini yaptırmıştık. Mecburen bu çeşmelerden eşekler ile taşıyoruz. Evlerde su ihtiyaçlarımızı bu şekilde gidermeye çalışıyoruz. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş