havadurum

Kurşunlu ocak değil turizm istiyor

435

 Zafer Madencilik tarafından Bayramiç’in Kurşunlu Köyü’nde 2013-2014 yılları arasında feldspat madeni açılması planlanmış ve köylülerin mücadelesi sonucunda proje durdurulmak zorunda kalmıştı. Şirket, geçtiğimiz günlerde maden projesini tekrara hayata geçirmek için girişimlere başladı. Maden Ocağına karşı verilen mücadele tüm Türkiye’de duyulmuş. Ülkenin birçok yerinden doğaseverler her yıl Kurşunlu’yu ziyaret ederek doğal bir yaşam kurmuştu. Zafer Madencilik, Bayramiç`e bağlı Kurşunlu Köyü`ne kurmak istediği cam ve seramik sanayisinde hammadde olarak kullanılan feldspat ocağı ve kırma eleme tesisi ve kapasite artış projesini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`na sundu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinde yayınlanan açıklamada; “Çevresel Etki Değerlendirmesi başvuru dosyası halkın görüşüne açılmıştır. Söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 19 Haziran 2017 tarihinde halkın katılım toplantısı düzenlenecektir. ÇED başvuru dosyasını incelemek isteyenler Bakanlık Merkezinde veya Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde duyuru tarihinden itibaren raporu inceleyerek, zamanlama takvimi içerisinde proje hakkında Bakanlığa veya Valiliğe görüş bildirebilirler. Halkın Katılımı Toplantısı yeri ve saati ile ilgili ÇED İzin Denetim Genel Müdürlüğü ve Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden bilgi alınabilir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur” denildi.

Bölge halkı ÇED toplantısı istemiyor

Daha önce madencilik şirketi projesine karşı direnen ve alınan kararlar ile projeyi durduran köy ve çevre halkı, şirket tarafından köylerinde yeniden bir ÇED toplantısı yapılmasını istemiyor. Çevreye vereceği büyük zarar ve kirlilikten rahatsız olan köy halkı tekrar aynı sıkıntılar ile yaşamak istemiyor. 
2014 yılında yapılması istenen maden çalışmalarına karşı köy sakinlerinden Bülent Özüören 22 günlük açlık grevi yapmıştı. Mücadele, Türkiye’nin her yerinden duyulmuş ve birçok çevre gönüllüsü de köy halkına destek vermişti.
 
Yeni bir yaşam kuruldu
Kaz Dağları eteklerinde bulunan Kurşunlu Köyü doğal yaşamı ve zenginlikleri ile çevrecilerin uğrak yeri haline geldi. Özellikle maden şirketine karşı çevrecilerin ve köylülerin mücadelesi, Ulusal gündem oturmuş mücadeleye destek veren birçok çevre gönüllüsü Kurşunlu’da yaşamaya başladı. Ayrıca her yıl belirli dönemler de Türkiye’nin birçok yerinden vatandaş Kurşunlu’ya kamp ve doğal yaşam için çadırları ile kalmaya geliyor.
(Eren Aşnaz)
Paylaş