havadurum

Kutluay, "Kentlilerimizin konut sahibi olma imkanı kalmadı"

769
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası inşaat sektörü temsilcilerinin yer aldığı 7 No`lu Meslek Grubu üyeleri, inşaat sektöründe yaşanan gelişmeler ve sektör sorunlarını dile getirmek üzere bir araya geldi. Düzenlenen toplantıya Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Kutluay, Meclis Üyesi ve 7 No`lu Meslek Komite Başkanı Ersin Vural, Komite Başkan Yardımcısı Tekin Türköz, Komite Üyeleri Nevzat Küçükefe ve Şenol Yılmaz ile çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Kutluay, "Önümüzdeki 10 yıl gözetilerek, derhal ve acilen yeni imar alanları açılmalıdır. Merkezi yönetimin ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörüne daha fazla önem vermesini bekliyoruz. Çanakkale nüfus artış oranında, Türkiye genelinde 14. sırada yer alıyor ve birçok büyükşehirden daha hızlı büyüyor. 1915 Çanakkale Köprüsü ve tüneller gibi yatırımlar ve bu büyümenin hızlanmasıyla birlikte yeni konut yapımı kaçınılmaz ve vazgeçilemez bir ihtiyaç haline geldi" ifadelerine yer verdi.
 
"Çanakkale birçok büyükşehirden daha hızlı büyüyor"
Kutluay inşaat sektöründeki gelişmeler ve yavaşlamaların 160 farklı sektörü de etkilediğine dikkat çekerek, "Çanakkalemizin nüfus artışına göre acil yeni konut alanlarına ihtiyaç var. Konut fiyatlarındaki pahalılığın sebebi inşaatçılarımız değil. Bu artışın birçok sebebi bulunuyor. İnşaat yapımı için gerekli olan malzemelerde yaşanan artışlar hepimizin malumu. Buna bir de bankaların kredi verirken ipe un serdiğini eklersek sektörümüz büyük bir çıkmazın ve daralmanın içinde yer alıyor. İnşaat sektöründeki en küçük bir yavaşlama ya da canlılık, doğrudan 160 sektörü birden etkiliyor. Merkezi yönetimin ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörüne daha fazla önem vermesini bekliyoruz. Çanakkale nüfus artış oranında, Türkiye genelinde 14. sırada yer alıyor ve birçok büyükşehirden daha hızlı büyüyor. 1915 Çanakkale Köprüsü ve tüneller gibi yatırımlar ve bu büyümenin hızlanmasıyla birlikte yeni konut yapımı kaçınılmaz ve vazgeçilemez bir ihtiyaç haline geldi" ifadelerine yer verdi. 
 
"Bu oranda kredi alınması neredeyse mümkün değil"
Devletin zaman zaman yaptığı kampanya ve sübvansiyonların olumlu olduğunu söyleyen Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Kutluay sözlerine şu şekilde devam etti, "Buna rağmen kampanyaların birilerinin eliyle kumpanyaya döndüğünü görüyoruz. Kamu Bankaları 2 milyon Türk Lirasına kadar olan konutlar için konut kredi oranlarını, psikolojik sınır olan 0,99`a çekti. Ancak bu oranda kredi alınması neredeyse mümkün değil. Bankalar, oynamasını bilmeyen yeni gelin gibi "yerim dar" diyor. Yerini genişletiyorsun, bu sefer "yenim dar" diyor. Konut kredilerinde 250-300 bin gibi komik rakamlardan bahsediliyor. Yani bankalar Nasrettin Hoca`nın fıkrasındaki gibi `ipe un serdim` diyor."
 
"Acilen yeni imar alanları açılmalı" 
Kutluay Çanakkale`de yeni imar alanlarının acilen açılması gerektiğini dile getirerek, "Belediyelerin aldığı; otopark ücretleri, yeşil alan paraları, proje onay harcı ve katkı payları konut fiyatlarını artırıyor. Bu yapacağınız hamle müteahhitlere rantiye değil, Çanakkalelilere ucuza konut yapılacak şantiye demektir. Önümüzdeki 10 yıl gözetilerek, derhal ve acilen yeni imar alanları açılmalıdır. Mevcut imar alanlarında arsa payı karşılıkları çok yüksek; bu oranların tüm tarafları memnun edecek seviyelere çekilmesi gerekiyor. Aksi takdirde şu anki fiyatlarla orta ve dar gelirli kentlilerimizin konut sahibi olma imkanı kalmamıştır" sözlerinin altını çizdi.
 
Sosyal konut sorununa dikkat çekti
Kutluay son olarak sosyal konut soruna değinerek, "Sosyal Konutlar Alarm veriyor. Çanakkale`de, deprem yönetmeliğine uygun olmayan, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan yüzlerce konut mevcuttur ve acilen dönüştürülmelidir. Bununla beraber Belediyemiz kat artışını tekrar gözden geçirmeli ve bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığına baskı yapmalıdır. Katılım sağlayan tüm sektör temsilcilerimize teşekkür ediyorum" diye belirtti.
(Yusuf Sonkurt)
Paylaş