havadurum
Nevin Yüksel

nevin@canakkaleolay.com

MEZARLIK

6919

 -Netflix Türkiye`de en çok izlenenler listesinde ilk sırada olan kadın cinayetleri konusunda polisiye dizisi "Mezarlık" tan bahsetmek istiyorum.

Dizi 4 bölüm olarak her bölümü ortalama 1 buçuk saat olarak çekilmiş özel suçlar biriminin çözdüğü cinayetleri anlatıyor. Emniyet teşkilatına, baskıcı ailelere ve erkek zihniyetine değiniliyor. Adının mezarlık olması da aslında dizide iki kişinin konuşmasında belirtiliyor. -Emniyette ne kadar çözülemeyen cinayet dosyası varsa hepsinin arşivde olduğu adalet arayıp bulamayanların son durağı mezarlıktır.-

Ekibin başkomiseri Önem, işinde kararlı ve doğru yoldan şaşmayan tartışmalarda çekingenlik göstermeyen bir karakter. Kabadayı ve emniyet müdürünün oğlu Serdar, meslekte kendini yıpratmış Hasan bey, her türlü bilişim işlerinde başarılı Sophia, olay yeri incelemede Berk dizide diğer karakterler arasında.

İlk bölüm "Güneşten Daha Sıcak" - Eski bir fabrikada çıkan yangında arabanın içinde yanmış kadın cesedi bulunur. 28 yaşında olan maktül ( Alev Gölpınar) bir televizyon kanalında asistan konuk koordinatörü olarak çalışmaktadır. Çevresindeki çoğu kişi sorgulanır. Bilişim uzmanı sophia maktülün telefonunu çözdükten sonra maktülün çalıştığı televizyon kanalındaki Metin Güreli ile sıcak gündem programına konuk olan Dr. Erdal Bilgin canlı yayında şüpheli olarak gözaltına alınıyor. Olay yeri maktülün kaldığı evi incelenirken buldukları saç teli sayesinde bir kadına ulaşıyorlar. Bu kadın Metin Gürelinin eşine yani Sevda Güreliye ait olduğu anlaşılıyor. Olay gözaltında eşinin şiddet gösterdiğini kaçmaması için ise sürekli kanala götürmesiyle başlıyor. Alev yani maktül Sevda Gürelinin her gün kanala gelmesiyle şüpheleniyor ve onunla iletişim kurmaya başlıyor. Kendi yaşadıklarını anlatıyor ve şiddetten kurtarmak için kendi evinde saklıyor. Metin Alevden şüpheleniyor ve onu takip ediyor. Polis Metin Güreliyi gözaltına alıyor ve ellerinde delil olmadığı için itiraf etmiyor. Polis Metin Güreliye oyun oynuyor gözdağı vermek için Alevin abisinin karşısına çıkarıyorlar ve Metin Güreli suçunu itiraf ediyor.

Dizinin il bölümü şu sözlerle sonlanıyor. "Bu ülkenin tüm kadınlarından özür diliyorum. Onlara sokakta arkalarına bakmadan yürüyebilecekleri güveni veremediğimiz için. Tacize tecavüze uğradıkları halde adalete inanmayıp bunu saklamak zorunda kaldıkları için. Bu ülkenin tüm çocuklarından özür diliyorum canice vahşice öldükleri halde katilleri hala sokakta ellerini kollarını sallayarak dolaşabildikleri için."

İkinci bölüm `Bir Nefes Kadar Yakın`da, çöp konteynerında genç bir kadının cesedi bulunur. Boğularak öldürülmüş, oraya atılmıştır. Cesedin üzerinden uyuşturucu izi çıkmıştır. Bu kez şüpheliler arasında ailesi de vardır. Muhafazakar bir aileye sahip olan ailesi tarafından ilahiyat bölümünde okuduğu biliniyor. Dizinin ilerleyen bölümlerinde diğer başka bir isim kullandığı ortaya çıkıyor yani Nefes. Nefes aslında konservatuar öğrencisi doğuştan sahip olduğu güzel sesiyle bir mekanda şarkı söylüyor. Polis okuldaki arkadaşlarıyla ilişkilerini araştırırken asıl şüpheli mekanın sahibi. Nefesin telefonunda çıkan video kaydı her şeyi ortaya çıkarmaya başlıyor. Kız abisine bir video çekiyor ve o esnada mekan sahibinin uyuşturucu sattığı ortaya çıkıyor. Mekan sahibinin iş yeri inceleniyor ve maktüle ait makyaj kalıntıları ve uyuşturucu örnekleri ortaya çıkıyor ve cinayet çözülüyor.

Üçüncü bölüm `Göldeki Kadın`da İlayda Pınar eşinden boşanmış, yalnız yaşayan ve iyi para kazanan bir kadındır. Gölde boğulmuş halde bulunur. Eski kocası, spor hocası akla gelen ilk şüphelilerdir. Spor hocasının ifadesi hep bir ucu açık cevaplardı. O sırada gölden birkaç kadın cesedi daha çıkmakta. İşin garip tarafı bulunan kadınların hepsi eşinden boşanmış kadınlardı. AD Telekom adında bir firmada çalışan bir erkek eşlerinden boşanmış kadınların evlerindeki prizleri değiştirip gizli kamera koyuyor. Bu kamerayla evdeki her şeyi izlerler ve bu şekilde kadınları öldürürler. Katilin evine gelen polis kameralar karşısında şok olmuşlardır. Çünkü sırada Başkomiser Önemin en yakın arkadaşı vardır. Ve o akşam Önem kızını arkadaşına bırakmıştır. Acilen oradan uzaklaşıp eve giderler son anda yetişip katili yakalarlar ve cinayet çözülmüş olur.

Son bölüm Düğüm`de 35 yaşında gazeteci Nilüfer Steen öldürülmüş, elleri arkadan bağlanmış halde bulunur. Usulsüzlüklerini araştırdığı şirket bir numaralı şüpheli haline gelir. Bir süre bu firmayı araştıran polis bir sonuca varamamıştır. Çünkü asıl araştırılması gereken yer maktülün iş yeridir. Polis öncelikle Nilüferin ablasına gider ve yeğeninin MS hastası olduğunu öğrenirler. Nilüfer Steen küçükken eniştesinin tecavüzü sonucu hamile kalmıştır ve doğumdan sonra bebeğinin öldüğünü söylemişlerdir. Yıllar sonra ölmediğini öğrenen oğlunu araştırır ve oraya işe girer. MS genetik bir hastalık olduğu için oğlunun MS hastası olduğunu öğrenir. Aile oğulları ile çok ilgili olduğu için ona biyolojik annesi olduğunu söylemez. Çocuğun babası ise Nilüferin oğlunu alacağını düşünerek onu öldürmüştür. Aslında Nilüfer onu almaya değil onu tedavi etmeye gelmiştir.

Kadın kimliğinin yerli yersiz öne çıkarılmasını diziden şu örnekle alıntılıyoruz.

Önem Özülkü, kendisine "Siz yeni kadın başkomisersiniz değil mi" diye soran bir televizyon kanalı yöneticisine anında cevap veriyor. "Adım Önem Özülkü, kadın olmamın mesleğimle bir alakası yok."

Kadını zayıf gösteren anlayışa,

Olay yerine gelen savcı, bir kargaşa anında ortaya şöyle konuşuyor"Gemilerde bir sorun olunca neden önce kadınları ve çocukları bir sandala bindirirler biliyor musun. Yalnız kalan erkekler sessizlik içinde sorunları çözebilsinler diye." Kadının sorun çözmek şöyle dursun sorun çıkardığını ima eden bu anlayış dizi de sık sık eleştiriliyor.

Çocuğuna ulaşamayan ailelere:

Aile baskısı yüzünden `evde başka dışarıda başka` hayat yaşamak zorunda kalan gençler, çocuğuyla bir türlü iletişim kuramayan ebeveynler de dizide sık sık karşımıza çıkan temalardan.