havadurum

MİNNETTARLIK VE MUTLULUK

2552
Çoğu insana göre aidiyet ve mutluluk hissini artıran minnettarlık olumlu duygularımızın en nihai olanıdır. Mutlu insanların daha güzel hatıraları, arkadaşlarıyla, sevgilileriyle ve aile fertleriyle daha tatmin edici ilişkileri vardır. 
 
Nezaket, Minnettarlık ve Mutluluk
Günlük yaşantımızda karşılıklı ilişkilere yani başkalarının beklentilerimize cevap vermesine ihtiyaç duyarız. Bazı insanların beklentileri diğer insanlarınkinden daha fazla karşılanır. Mutlu insanlar nezaketlerinin karşılığını gördüklerinde daha minnettar olurlar, böylece başkalarındaki nezaketi görmeye ve kendi günlük yaşantılarında daha kibar davranmaya başlarlar. Başkalarının bizimle iletişime geçmesi, nezakete ve minnettarlığa karşılık verme ve takdir etme anlayışı kazanmamızı sağlar. Bu ilişkilerimizin ve iç huzurumuzun temelini oluşturur. 

Minnettarlık ve Gelişim
Minnettarlık kazanma erken yaşlarda başlar. Minnettarlık gelişimsel bir duygu olduğu için, çocuklara öğrettiğimiz sosyal beceriler, minnettarlığı geliştirmeye yardım eder. Çok küçük yaşlardaki çocuklar toplum tarafından talep edilen davranışlar için minnettar olunduğunu öğrenirler bu durum da çocukları her zaman daha iyi davranışlar sergilemeye sevk eder. Bir çocuğu uygun davranışlarından dolayı övmek ve ona teşekkür etmek ceza vermekten daha etkilidir elbette. Okul öncesi çocuklar bir büyüğünün teşvik etmesiyle teşekkür ederler; fakat bu çocukların sadece çok az bir bölümü kendiliğinden teşekkür eder. Böyle yapanlar sadece terbiyeli çocuklar olarak değil aynı zamanda sosyal ve duygusal olarak akranlarından daha olgun olarak bilinir.
 
Okul dönemi çocuklar üzerinde yapılan araştırmada, 10 yaş ve üzeri çocukların 6 yaşındaki çocuklarla kıyaslandığında, % 80 oranında daha fazla teşekkür ettikleri görülmüştür. 
 
Eğer çocuğunuz teşekkür mektubu yazmayı sevmiyorsa, yazmaya teşvik edin. Bu, yazmayı sevmediklerinden veya hediyeyi beğenmediklerinden kaynaklanabileceği gibi, henüz teşekkür etme hissini kazanmadıklarından da kaynaklanabilir.
 
Okul çağındaki çocuklar üzerinde yapılan ankette, kızların kişilerarası ilişkileri için teşekkür etmeye daha eğilimliyken erkeklerin daha çok maddi kazanımlar için teşekkür ettiği görüldü. Ayrıca, kendilerine bir nezaket gösterildiğinde, bazı erkeklerin mecburiyet ve suçluluk hissinin yanı sıra, borçluluk duygusunun onları teşekkür etmekten alıkoyabildiği anlaşıldı. Bir laboratuvar araştırmasında teşekkür etmeye teşvik edilmiş insanların yaşamdan daha yüksek oranda tatmin oldukları ve maddi şeyler için daha az isteklerinin olduğu öğrenildi. Fakat katılımcılar başkalarının sahip olduğu şeyleri kıskanmaya teşvik edildikleri zaman maddeye yönelik duygular daha ön plana çıktı. İnsanlar yerine insanların sahip oldukları şeylere odaklanınca, minnettar hissetmek elbette daha zorlaşıyor.
 
Minnettarlık ve İlişki kurma
Hem kızlar hem erkekler arasında her zaman minnettar olan ergenler daha yüksek iç huzur, iyimserlik, sağduyu ve sosyal desteğe sahip. Çünkü minnettarlık ilişki oluşumunu ve sürdürmeyi geliştirir. İnsanların bize nazik davranmaları, bizim bütün benliğimize, beğenilerimize, gereksinimlerimize ve tercihlerimize hitap ettiklerini gösterir. Teşekkür eden kişi de edilen kişi de mutlu olur. Gerçekte, genç kadınlar arasında ne kadar nazik davranma gayreti algılanırsa, alıcı o kadar minnettar hisseder. Bu şekilde kurulan ilişkiler insanları başkaları için önemli örnekler oluşturmaya cesaretlendirir.
 
Minnettarlıkla ilgili ergenlere faydalı olabilecek bir başka bulgu, uyumadan önce minnettar hissetmenin daha iyi bir uykuya kapı araladığıdır. Yatmadan önce hissedilen minnettarlık duygusu uykuyu olumlu yönde etkiler ve insanın uyandığında kendini zinde hissetmesine olanak sağlar. Minnettarlık uyku niteliğini iyileştirdiği için ve iyi uyku da gün içinde dikkatin dağılmasına neden olduğu için, minnettarlık aslında iş vaktinin verimli geçirilmesini de sağlıyor.
 
Daha minnettar olabilirsiniz
Minnettarlık duygusu bizi, ilişkilerimizi tehlikeye atabilecek zararlı şeyler yapmaktan alıkoyar. Mutlu, umutlu, güvenli, iyimser, psikolojik açıdan sağlıklı, kendinin farkına varmış sağduyulu bireyler olmamızı sağlar. Minnettarlık akademik okul başarımızda olduğu kadar, bütün okul çağımızdan tatmin olmamızla yakından ilgilidir. O halde nasıl minnettar olabiliriz?
 
Birine teşekkür mektubu yazın ve bunu elinizle verin, böylece minnettarlığı paylaşmış olursunuz.
 
Bu konuyla ilgili okuduğunuz makaleleri not aldığınız bir teşekkür defteri tutun.
 
Nazik davranışlarınızı kaydettiğiniz bir not defteri tutun. Ne kadar ve ne şekillerde nazik davrandığınızı bilmek sizi mutlu edecek ve olumlu ilişkiler kurmaya yardımcı olan daha nazik davranışlar sergilemeye teşvik edecektir.
 
En son ise evde bir minnettarlık köşesi oluşturup Yüce ATATÜRK` ün bir resmini ve NUTUK kitabını koyun. Çocuklarımıza onun yaşamı boyunca milletimiz için yaptıklarından ve neden ona minnetkar olma nedenlerimizi anlatabilmek için fırsat buldukça NUTUK` dan bölümler okuyun.