havadurum

Madene tepkiler büyüyor

907

  Çanakkale merkeze bağlı Kirazlı Köyü yakınlarından Balaban Tepesi denilen bölgede Doğu Biga Madencilik tarafından ağaç kesimlerine başlamasına karşı tepkiler gün geçtikçe büyüyor. CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Başkan Yardımcılar, Belediye Meclis üyeleri ve çevre dernekleri ile STK’ların da katıldığı inceleme gezisinde bulundu. Maden faaliyetleri nedeni ile akağaçların kesildiği bölgeye giden kalabalık heyet, yaşanan ağaç katliamını yerinde incelediler. Dere yatağından bulunan ağaçların tamamının kesilmiş olduğu görülen bölgede Başkan Gökhan ve Milletvekili Erkek, burada yapılanların insanlık dışı olduğunu ifade ederek, insan olan herkesin bu ağaç katliamına karşı mücadele etmesi gerektiğini ifade ettiler. Kazdağlarının önemini her zaman belirtiklerini ve Kazdağları için mücadele ettiklerini belirten Başkan Gökhan, bölgede yaptığı açıklamada; “Değerli doğasever kardeşlerim. Şu an bir doğa katliamının yapıldığı alandayız. Bizler dere içerisindeyiz. Bu vadide ne kadar ağaç varsa hepsi katledilecek. Bunun başlangıcındayız. Kazdağı’nın önemini söylüyoruz ama anlatamıyoruz. Ancak giderek çoğalıyoruz ve anlatmaya devam edeceğiz. Daha çok anlatma noktasında olacağız” dedi.  


“Adım adım yok ediliyor”
Adım adım doğanın yok edileceğini belirten Gökhan; “Arkamızda bulunan ormanlar, dere yatağındaki bütün ağaçlar katlediliyor. Ne için katlediyoruz? Allah’ın yarattığı bu güzel doğayı neden katlediyoruz? Bir insani gereksinim mi var? İnsanlığın geleceğinde kullanılacak çok güzel bir olay için mi katlediyoruz? Hayır. Sadece burada birkaç yüz ton altın için bu katliamı yapıyoruz. Ama sadece katliamla kalmıyoruz. Bir de süreç içerisinde bu topraklar, dağlar hepsi aşağıya inecek. Bu topraklar işlenecek ve ağaçlar kesilecek.  Bir an önce gördüğümüz gibi bu siyanürlemiş toprakların hepsi çukura doldurulacak. Bizim su kanallarımızı yok edecek. Bu katliam süreç içerisinde adım adım devam edecek. Tabiatımız ile oksijenimizi alacak. Zaten su fakiriyiz ve bu Kazdağları, bin pınarlı dağ bizi besliyor. Pınarlarımızı kurutacağız, ağaçlarımızı keseceğiz, ormanlarımızı yok edeceğiz, oksijenimizi yok edeceğiz” dedi. 
 
“Bu doğayı yaratabilir misin?”
Dünyanın ikinci oksijeni en yüksek dağda bulunduklarını söyleyen Gökhan, çok büyük bir riskin içerisine girdiklerini vurgulayarak; “Bu oksijen işte bu gördüğümüz çevredeki dağdan geliyor. Bu sadece Kaz Dağı ekosisteminin küçük bir parçası. Ama aslında bakarsanız Çanakkale’nin su ve hava kaynağı için risk taşıyan çok önemli bir sürecin içerisine girmiş bulunuyoruz. İnsan olan herkesin, dini inancı olan herkesin bu katliama dur demesi lazım. Bu doğayı bir insan olarak yapabilir misin? Ey doğa katili bunu yapabilir misin? Bu doğayı yaratabilir misin? Allah sana bunu lütfetmiş. Biz buna karşı çıkmazsak bunun hesabını veririz. Sadece öteki dünya için değil. Bu dünya için, çocuklarımızı geleceği için biz bunları yaşadık. Biz bu oksijen soluduk, bu suları içtik, buralarda güzel vakitler geçirdik. Yürüyüşler, piknikler yaptık. Biz bunları yaşadık. Ya çocuklarımız, bunu görebilecekler mi? Bu güzelliği yaşayabilecekler mi? Ne için kaç ton altın için” dedi. 
 
“Belediye Başkanı olarak elimden gelen her şeyi son damlasına kadar yapacağım”
Katliama bütün devlet kurumlarının karşı çıkması gerektiğini ifade eden Gökhan; “Açık ve net söylüyorum. Bu katliama bütün devlet kurumlarının, yani toplumun geleceğini dizayn eden kurumların bu katliamı görüp, buna dur demesi lazım. Bunun için burada her partiden belediye meclis üyelerimiz ile gönüllülerimiz ile belediye personelimiz ile çevreye duyarlı arkadaşlarımız ile beraber geldik. Yerinde görüyoruz ve sonunda bu noktada gerekli teşebbüsleri yapmaya devam edeceğiz. Gayret edeceğiz ve bizim kazanacağımıza inanıyorum. Doğa bizi fark ediyor, biliyor. Bu ağaçlar da bir yaşam ve onlar da bir canlı. Onların bu şekilde katledilmesine seyirci kalmayacağımızı herkesin bilmesini istiyorum. Bu duyarlılığınız için hepinize teşekkür ediyorum. Bende Çanakkale Belediye Başkanı olarak elimden gelen her şeyi, sonuna kadar yapacağım. Mücadele içerisinde yer alacağım. Bu kutsal hareketiniz için hepinizi kutluyorum” dedi. 

“Bu güzel topraklara ve ağaçlara zarar vermek Çanakkale’ye ihanettir”
Gökhan’ın ardından konuşan CHP Milletvekili Muharrem Erkek, bölgenin bir dünya mirası olduğu ve bu mirasa zarar vermenin ihanet olduğunu belirterek; “Şu anda müstesna bir coğrafyanın içerisindeyiz. Kazdağları bir dünya mirası. Bizim çocuklarımıza gelecekte bırakacağımız bir miras. Dünyanın ender yaşam alanlarından biri ve bizimde yaşam kaynağımız. Bu bölge aynı zamanda bizim Çanakkale’mizin tek içme su kaynağı olan Atikhisarı’n da koruma havzası içerisinde olan bir bölge. Eğer biz bu bölgeyi kirletirsek, Atikhisar barajı ve su kaynağımızı da kirleteceğimizin acaba farkında mıyız? Dünya mirasına, Çanakkale’nin bu güzel topraklarına ve ağaçlarına zarar vermek aslında Çanakkale’ye ihanettir. Biz buna asla ve asla müsaade etmeyeceğiz” dedi.  
 
“İktidar sahiplerine de büyük görevler düşüyor”
İktidar sahiplerine ve Çanakkale Valiliği’ne de büyük görevler düştüğünün altını çizen Erkek; “Çanakkale halkı ile beraber STK’lar ile beraber, çevre dostu hemşerilerimiz ile beraber çocuklarımızın geleceği için, bu doğa katliamına mutlaka dur diyeceğiz. Ama iktidar sahiplerine, iktidarın Çanakkale Milletvekillerine, Çanakkale Valiliğine, bizi yönetenlere de büyük görevler düşüyor. Bu alan altın işletmeciliği yapmak isteyenlere iletme ruhsatı verilirse Çanakkale’ye ihanet edilmiş olur. Bunu tüm kalbimizle söylüyoruz. Biz mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş