havadurum

Mahalle Meclisleri yeniden hayat buluyor

3571
2017 yılından bu yana her geçen yıl işlevsizleştirilerek faaliyetleri durdurulan Kent Konseyi Mahalle Meclis`leri, yeniden çalışmalarına başladı. Kentin önemli yönetim mekanizmalarından biri olarak uzun yıllar kent için önemli çalışmalarda bulunan Mahalle Meclisleri yeniden kolları sıvadı. Yeni seçilen Kent Konseyi yürütme kurulu başkanı Ali Çalıdağ ve yürütme kurulu üyeleri ile Mahalle Meclisleri bir araya geldi. Kent Konseyi yetkililerince yapılan açıklamada, "Şimdi yeniden, başta Esenler, Barbaros ve Kemalpaşa mahalle meclisleri olmak üzere yedi mahallede 7 mahalle meclisinin çalışır hale gelmesiyle ilgili ön çalışmaların sonuna gelindi. Kent Konseyinin görev alanlarında, yönetim anlayışına dayalı ve sürdürülebilir yaşantı içinde mahalle sakinlerinin kent yönetimine katkıda bulunmalarını ve sokaklardan başlayarak mahallelilerin yaşanabilir bir kentin yönetiminde aktif bir rol almasını hedefleyerek yeniden yapılanıyor" sözlerine yer verildi.
 
"Kendilerinden habersiz bazılarının faaliyetleri durduruldu"
Açıklamada, "Önce yerlerinden oldular, mekânları kapandı. Sonra varlıkları tanınmadı ve kendilerinden habersiz bazılarının faaliyetleri durduruldu. Adı var kendi yok bir "efsane"ye dönüştüler. Sözü edilen, 7 mahallede mekânları ve donanımlarıyla, kurullarıyla ve çalışmalarıyla kentin önemli yönetim mekanizmalarından biri olan Çanakkale Kent Konseyi Mahalle Meclisleridir" ifadelerine yer verildi.
 
"Mahalle Meclisleri demokratik ve eşitlikçi katılımı yaygınlaştırıyor"
Kent Konseyi tarafından yapılan açıklamada Mahalle Meclisleri`nin kent yaşamı için önemine ve yasal dayanaklarına değinilerek, "Bayındırlık ve İskan Bakanlığı (şimdinin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı) koordinatörlüğünde ilgili kurum ve kuruluşların katılımıyla hazırlanan ve 4 Kasım 2010 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan "KENTGES-Bütünleşik Kentsel Gelişme Stratejisi ve Eylem Plânı"nın 16.Eyleminde "...Katılımın ve örgütlenmenin sokak, yapı adası, mahalle düzeyinden başlayarak daha yaygın ve tüm toplumsal kesimleri kapsayan biçime getirilmesi ve uygulamanın yaygınlaştırılması" hedefi belirlenmiştir. Bu hedefi de göz önünde bulunduran Çanakkale Kent Konseyi Yürütme Kurulu, mahalle meclisleri yürütme kurullarıyla yaptığı bir seri toplantı sonucunda mevcut durumu belirlemiş, süreci tamamlayacak plânlamayı yapmıştır. Farklı toplumsal kesimlerin sokaktan başlayarak çalışmalarına imkân sağlayan, demokratik ve eşitlikçi katılımı yaygınlaştıran, müzakereye dayalı çalışmayı destekleyen bir anlayışı temel alarak mahalle meclislerinin yapısı ve işleyişine ilişkin yeni, bazı düzenlemeler oluşturulmuştur" diye belirtildi.
(Seçkin Sağlam)
Paylaş