havadurum

Mavi listenin mutlak zaferi!

1069

 CHP Çanakkale Merkez ilçe delege seçimleri, hafta sonu gerçekleştirilen son seçimlerle sona erdi. “Mavi”, “Beyaz” liste adı altında iki grubun yarıştığı ve zaman zaman tansiyonun yükseldiği seçimlerde, kazanan mavi liste oldu. Merkezde yedi mahallede gerçekleştirilen seçimlerde, mavi liste toplamda 2 bin 185 oy topladı. Beyaz liste bu seçimlerde sadece 891 oy toplayabildi. Yapılan seçimlerde sırasıyla, Esenler Mahallesi: Mavi Liste 554 –Beyaz Liste 232, İsmetpaşa Mahallesi: Mavi Liste 33O – Beyaz Liste 190, Cevatpaşa Mahallesi: Mavi Liste 492 – Beyaz Liste 131, Barbaros Mahallesi: Mavi Liste 720 – Beyaz Liste 301, Namık Kemal Mahallesi: Mavi Liste 19 – Beyaz Liste 9, Kemalpaşa Mahallesi: Mavi Liste 42 – Beyaz Liste 18, Fevzipaşa Mahallesi: Mavi Liste 28 – Beyaz Liste 10 olarak hesaplandı.

 
Delege seçimleri sancılı başlamıştı 
16 Eylül tarihinde başlayan ve mavi listenin 554 oy, beyaz liste ise 232 oy alarak sonuçlandığı Esenler Mahallesi delege seçimlerini il yönetimi, 17 Eylül tarihinde gerçekleşen ve mavi listenin 330’a 190 kazandığı İsmetpaşa Mahallesi seçimlerini ise Merkez İlçe yönetimi iptal etti. İptal edilen delege seçimlerinin ardından Cevatpaşa Mahallesi ve Barbaros Mahallesi delege seçimleri de, Merkez İlçe yönetimi tarafından gece yarısı mesajıyla ileri bir tarihe ertelendi. Ertelenme ve iptal kararları hakkında açıklama yapan CHP Merkez İlçe Başkanı Dr. Celal Karakaş, CHP Merkez İlçe örgütünün sosyal medya hesabından bir yazı paylaşarak; “Değerli Cumhuriyet Halk Partililer,16 Eylül Esenler ve 17 Eylül İsmetpaşa Mahalleleri Muhtarlık Bölgesi Kongre Delege ve Ön Seçim Delege Seçimleri ile Kongre Takvimimiz başlamıştır. Hepinizin bildiği üzere; her iki mahallemizde gerçekleşen delege seçimlerimizin ardından Sosyal Medyada ve birçok basın yayın organında delege seçim sonuçlarına gölge düşürücü çeşitli iddialar, belge ve bilgiler yayınlanmıştır. Merkez İlçe Yönetimimiz bu konuda olağan üstü toplanmış, gelişmeleri değerlendirilmiş ve yapılması gerekenleri belirleyerek en kısa sürede daha sağlıklı, daha güvenli ve gerginlik olmayacak bir ortamda seçimlerimizi yapmak üzere daha önce seçim takvimimizde 23.09.2017 Cumartesi ve 24.09.2017 pazar tarihlerinde gerçekleşeceği tarafımızdan ilan edilmiş Cevatpaşa ve Barbaros Mahallesi Delege Seçimleri ileri bir tarihte gerçekleştirilmek üzere erteleme kararı alınmıştır. Önümüzdeki hafta içerisinde ertelenen Seçimlerimizin yapılacağı yer ve tarih tarafımızdan açıklanacaktır” ifadelerine yer verdi. Yaşanan süreç sonrasında CHP Merkez İlçe Yönetim Kurulu kararı ile ertelenen Cevatpaşa ve Barbaros Mahallesi seçimlerine ilişkin olarak CHP Genel Merkezi, parti binasını değil, seçim mahallini işaret etti.
 
CHP içinde kaset polemiği…  
İptal ve erteleme kararlarının beklendiği bir süreçte, daha sonra delege seçimleriyle ilgili çok ilginç videolar ve iddialar ortaya atıldı. Bir yerel gazetenin yayınladığı görüntülerde, beyaz listeyi destekleyen Merkez İlçe Sekreteri A. S.’nin delege seçimleri sırasında gizlice oy sandığına gizlice zarf attığı görüldü. Nejat Önder’in de yer aldığı görüntülerin ardından Merkez İlçe Sekreteri A. S’nin görevinden ve partiden istifa ettiğini açıkladı. Bir basın toplantısı düzenleyen İl Başkanı Nejat Önder ise kendisinin bu görüntüler ile ilişkilendirilmesine tepki gösterdi ve savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. Nejat Önder, ayrıca bu süreçte mavi listeyi işaret ederek farklı kasetlerinde bulunduğunu, fakat bunu seçimler sonrası açıklayacağını dile getirdi. İptal edilen delege seçimleri kararının MYK tarafından bozulması ardından tekrar bir açıklama yapan Önder, MYK`nın tüzük ihlali yaptığını söyleyerek gerekli mercilere başvuruda bulunacağını ifade etti.  Bol açıklamalı ve tartışmalı süreçte açıklama yapan ve mavi listede bulunan Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar ise, CHP içerisinde her zaman kucaklaşmanın olduğunu ve adaletli geçen seçimlerde belediyenin karşı tarafa hiçbir yaptırıcı güç uygulanmadığını dile getirdi.
 
Mecliste “CHP” krizi 
Tüm bu gelişmelerin yaşandığı CHP delege seçimleri, son olarak Çanakkale Belediyesi Ekim ayı meclis toplantısında gündem maddesi olarak görüşülmek istendi. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`ın açılış konuşması ile başlayan toplantıda, AKP Grubu Başkanvekili Tülay Ömercioğlu, Cumhuriyet Halk Partisi delege seçimleri sürecinde yaşanan ortamı değerlendirmek istedi. Başkan Gökhan’ın uyarılarına rağmen konuşmalarını sürdüren Ömercioğlu’un kürsüdeki konuşmaları, meclis salonunda kestirildi. Ömercioğlu, Başkan Gökhan’ın kadına karşı yaklaşımından ve kullandığı “ahlaklı ol” sözlerinden dolayı meclisi terke etme kararı aldı, AKP’li meclis üyeleri de Ömercioğlu ile birlikte meclis salonunu terk etti. AKP’li meclis üyeleri ertesi gün gerçekleştirilen meclis toplantısına da katılmama kararı aldığını duyurdu. Çanakkale’de tepki ve destek eylemlerine neden olan olaydan sonra, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`ın AKP Grup Başkanvekili Tülay Ömercioğlu`ndan özür dilediği ifade edildi. OLAY gazetesine konuşan Başkan Gökhan ise bu tartışmalara; "Yaratılan algıdan dolayı kadınlardan özür diledim. Yoksa Tülay hanımdan herhangi bir özrüm yok. Çünkü ona karşı herhangi bir hakaretim, tavrım ve tacizim söz konusu değil" açıklaması ile cevap verdi.   (Şebnem Özer) 
Paylaş