havadurum
Sermet Atadinç

sermet@canakkaleolay.com

Meclisten ilkler…

Meclis çalışmaları başlayınca gözler milletvekillerine çevrildi. İlk uygulamaların neler olacağı her zaman merak konusu olmuştur. Çanakkale milletvekilleri arasından ilk pratik CHP Milletvekili Muharrem Erkek'den geldi. Erkek, önce Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nu ziyaret ederek seçim döneminde Çanakkale'ye gösterdiği ilgiden dolayı teşekkürlerini ileti. Muharrem Erkek bu ziyaretiyle başarı odaklı politika stratejisine verdiği önem konusunda aynı zamanda kamuoyuna bir mesajda vermiş oldu.

1407

 Erkek, hemen sonrasında CHP meclis grubuna seçilerek ilk adımlarını atarken dikkatleri üzerinde topladı.

İlk günlerdeki bu gelişmeleri nasıl okumak gerekir diye sorarsanız; Muharrem Erkek CHP siyasetine damga vuracak bir hazırlık içersinde olduğunu göstermektedir.

Ancak Ankara siyasetine, yerelin havasını katamazsa; Çanakkale sorunlarını, Çanakkale projelerini Ankara’ya taşıyamazsa bu girişimlerin karşılığı süreç içersinde Çanakkale’de etkisiz hale gelir.

Şimdi Muharrem Erkek Çanakkale’yi, Ankara’ya taşıyacak yeni iletişimler içersinde olmalıdır.

Bunun için bazı organizasyon ve iletişim mekanizmalarını yaratması gerekecektir.

Partisinin örgütlüğüne katkı sunacak bazı özel çalışmaları da üstlenmek durumundadır.

Muharrem Erkek bugüne kadar ekip çalışmasıyla parti içersinde mücadele eden bir performansa sahip bir siyasetçi olarak kendisinden beklentileri yükseltmiştir.

Bunun karşılığı, örgütünü Çanakkale’de dinamik bir örgüt olarak dönüştürmek olmalıdır.

Bu alanda yapılması gerekli çalışmalar özel olarak planlanmalı ve hayata geçirilmelidir.

Başarı odaklı olma noktasındaki stratejiyi kendisine rehber almış Muharrem Erkek’in en iyi kaynağını Çanakkale yerel basını oluşturacaktır.

Yeter ki, Çanakkale yerel basın potansiyelini kendisi için bir kaynak ve referans olarak değerlendirecek bir yöntemselliği rehber edinsin.

Daha ilk günden meclis gündemine taşınması gerekli olan şu TURGEV vakfına tahsis edilen 18 dönümlük arazi meselesi var.

Hangi yasal gerekçelerle bu tahsis yerine getirilmiştir.

Kamusal kaynakların yandaşlara peşkeş çekilmesi açısından sürdürülecek denetim ve takip son derece önemlidir.

Yılardır yandaşlara yaratılan  imkanlarla sürdürülen yağma ve talana şimdi son verme zamanıdır.

Muharrem Erkek, Çanakkale’nin çıkarlarına  en iyi  şekilde sahip çıkmalı, kamusal kaynakların en verimli şekilde  kullanılması için özel çaba göstermelidir.

Bu tip hatırlatmalar, uyarılar sürecin ilk günlerinde daha bir itina ile yapılsa da, zaman geçtikçe bu konuların takibinin kendi sorumluluğunda olacağını unutmadan buna uygun önlemlerini de almalıdır.

Bunun yolu; dinamik bir parti örgütü ve onunla sürdürülecek dinamik ve etkin bir iletişim politikasından geçer.

Daha evvelki  milletvekillerinin iletişim tarzının yetersizliğinden  dersler çıkarılmalıdır.

Bu iletişim göstermelik muhabbetlerle sürdürülemez.

Hele birde gazetecilerden kaçan bir konumlama içersine girdiniz mi işiniz çok zor demektir!

Muharrem Erkek’in ilk başlangıç itibarıyla göstermiş olduğu performanstan etkilenerek bu konudaki görüşlerimi paylaşmak istedim.

Bu vesileyle kendisine siyasal yaşamında başarılar diler, Çanakkale halkının kendisinden önemli beklentilerinin olduğunu bir kez daha belirtmek isterim.

Meclis, çalışmalarına başladıktan sonra yapılan ilk işlerin son derece faydalı işler olduğunu görünce; olaylara koalisyon tartışmalarının dışından bakarak meclis çalışmalarının performansının sadece yürütmeden ibaret olmadığı gerçeğini bir kez daha algıladım.

İlk soru önergesi ve ilk basın toplantısı HDP grubundan geldi.

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü 12 Haziran`dan bu yana kayıp olan Diyarbakırlı asker Osman Karadeniz`in akıbeti ile ilgili Meclis`e soru önergesi verdi.

Osman Karadeniz adlı askerin birliğinde yaşanılan bir şiddet ve darp olayı sonrasında bir başka şehre sürgüne gönderilmesi olayı ile başlayıp, sonrasında kendisinden haber alınamamasının detaylarını sorgulayan Ertuğrul Kürkçü böylece gençlerin sahipsiz olmadıklarına ilişkin bir güven vermiştir.

Yine mecliste ilk basın toplantısı HDP grubundan İstanbul Milletvekili Beyza Üstün, Tunceli Milletvekili Alican Önlü ve Bursa Milletvekili Asiye Kolçak tarafından yaşamsal değerlerimize sahip çıkmak adına yapıldı.

Suyun ticarileştirilmesinin hızla devam ettiği, derelerin HES projeleri için yaşamdan kopartılıp şirketler tarafından kontrol altına alındığı belirtildi.

İlk kanun teklifi de CHP Antalya Milletvekili Devrim Kök tarafından, partiler arası transfer olayına son verecek son derece gerekli bir düzenlemeyi içeren bir kanun teklifi paketi TBMM’ne sunuldu.

Kanun teklifi “Seçildiği partisinden istifa eden milletvekili seçildiği dönem sona erinceye kadar görevine bağımsız olarak devam eder. Seçildiği partisinden istifa ederek başka bir partiye giren milletvekilinin üyeliği kendiliğinden düşer” şeklinde bir hüküm getiriyor.

Koalisyon tartışmaları hızla sürerken mecliste, faydalı işlerin gündeme getirilmesi;  yeni yasama yılı için  umutlu bir başlangıç oldu.

Unutmayalım ki esas olan mücadeledir.

Tabandan yükselecek mücadelenin mecliste karşılığının yaratılması; yeni bir yaşamı oluşturmanın, işleyiş mekanizması olacaktır.