havadurum
Seçkin Sağlam

ssboreas17@gmail.com

Medikonun kapanması kime kar, kime zarar?

2351
ÇOMÜ yönetiminin 31 Mayıs tarihli toplantısında Mediko Sosyal Sağlık Merkezi kapatılmasına karar verildi. İşin özü ile ilgili tartışmalar, şüpheler ve merak edilen soruların tek cevap adresi elbette ki ÇOMÜ yönetimi ve Rektör Sedat Laçiner!
 
15 bin civarında öğrencisi ile Terzioğlu Yerleşkesi, 30 bini aşkın nüfusu olan ÇOMÜ`nün en büyük yerleşkesi. Ama gelin görün ki, küçüle küçüle birkaç odaya hapsedilen Mediko, “İşlevsiz” olması nedeni ile kapatılıyor. En azından ÇOMÜ yönetimi böyle diyor.
 
ÇOMÜ yönetimi, “Mediko işlevsizleştiği için, atıl duruma düştüğü için kapattık” diyor.
 
Doğal olarak ilgili herkes soruyor; “15 bin öğrenci ve çok sayıda akademik ve idari personelin bulunduğu Terzioğlu Yerleşkesi`ndeki sağlık kuruluşu nasıl işlevsizleşir?”
 
Yani orada hiç kimse hasta olmuyor mu? Hadi hasta olumuyor diyelim, kimsenin rapor ya da reçete gibi standrat ihtiyacı da mı olmuyor?
 
İşlevsizleştiği yönündeki iddiaların gerçekle olan ilişkisinin ÇOMÜ yönetimince kamuoyuna açıklanması gerektiğine inanıyorum.
 
ÇOMÜ Yönetimi diyor ki; “İlgili mevzuat çerçevesinde tüm çalışanlarımız ve öğrencilerimiz bağlı bulundukları aile hekimliklerinden ve diğer sağlık kuruluşlarında Mediko’daki ile aynı şartlarla sağlık hizmeti alabilmektedirler. Başka bir deyişle personel ve öğrencilerin bundan sonra ücretli tedavi görecekleri yönündeki her türlü haber yanıltma içeren yanlış haberlerdir.”
 
Hepimiz aynı memlekette yaşıyor, aynı yasalar ile yönetiliyoruz. Aile Hekimlerinde muayene olursanız 3 lira, Devlet Hastanesi ve Tıp Fakültesi Hastanesi`nde 12 lira ve özel hastanelerde ise 15 lira muayene katılım payı alınıyor. Bunlara rağmen, öğrenciler ya da personelin dışarıda muayene olmasının ücretsiz olduğu yönündeki iddialar da çarpıtmadır, gerçeği yansıtmamaktadır!
 
ÇOMÜ Yönetimi diyor ki; “Üniversite Kampüsleri içerisindeki acil durumlarda 112 Acil Servisi`nin aranması gerekmektedir.”
 
Üniversitenin içinde bir sağlık merkezi olması gerekirken, düşme, çarpma ve kaza gibi durumlarda acil müdahaleyi 112 ile sağlamak ne kadar sağlıklı?
 
Gerekçeler, tatmin edicilikten uzak. Mediko`nin kapatılma kararı daha çok tepki çekeceğe benziyor.
 
Mediko`yu kapattılar ama belki yerine bir ASM (Aile Sağlık Merkezi) kurulabilir. Sanıyorum öyle bir düşünceleri varmış, her ne kadar resmi olarak açıklamasalar da. Onun da ücretsiz olacağı söylenirse inanmayın, muayene katılım payı var üç lira!
 
Merak ediyoruz iste, medikonin kapatılma kararı kimin yararına kimin zararına olacak? Döner sermaye paylarından bahsediyorlar, ne iş?
 
KUYRUĞU KISTIRMAK!
“Rozetli gazeteci” yine döktürmüş. Oraya gitmiştin de, şöyle demiştin de, oradan çıktın buraya girdin, oradan oraya geçtin, yok sosyalist-sosyal demokratsın, yok faşist dediklerini destekliyorsun... Öyle garip, sığ, gerçekten uzak olmasının yanında düzeysiz, seviyesiz bir üslup. Yani bir gazeteciden çok, herhangi birinin yazacağı, herhangi bir yazı. Bu saatten sonra ne desek boş! Düne kadar “cevval” gazetecilik yapan adam, iktidar partisine geçince kuyruğunu kıstırı verdi. Sonra büyüklerinden aldığı talimatla olsa gerek, düne kadar yediği içtiği adamları gambazlıyor. “Ne cevap vereceksin?” diyorlar. Cevap verecek ciddiyette bir eleştiri yok ki! 2 sene önce haberin muhatabına satıldığım için işten çıktım mı diyeyim? Onu da sen sattın, sonra sattığın adamla birlikte AKP`ye geçtiniz mi diyeyim? Demeyeyim. Zaten herkes onu da beni de çok iyi tanıyor. Zaten bu seviyesizlikle şuan layık olduğu konumda duruyor. Daha beterini düşmanım bile görmesin!
 
Neyse bu kadar dedikodu(!) yeter.
 
En iyisi bugünkü yazıyı da bir şiirle kapatalım. Hasan İzzettin Dinamo`nun çok güzel bir şiiri. Bu şiiri daha önce de bir yazıda paylaşmıştım, okuması sıkacak bir şiir olmamakla birlikte anlamlıdır da. İkinciye bu şiiri paylaşıyorum, bakalım üçünce ne zaman olacak :) Yalnız bu şiiri nasıl okursanız okuyun, “Uşak” makamından okumayın uyarısını da küçük bir not olarak düşeyim...
 
İNSANIN KAHPESİ
 
İnsanın kahpesi,
Ne arslana, ne kaplana benzer.
İnsanoğlunun kahpesi,
İlk bakışta sana bana benzer.
 
İnsanoğlunun kahpesi,
Arslandan, kaplandan yırtıcı.
İnsanoğlunun kahpesi,
Her yanda haklı, her işte haklı,
Hem de gürültücü, patırtıcı.
 
Onca sıfırdır
Doğanın her güzel yarattığı,
Ya da sanatçının her güzel dediği,
Dana beynini beğenmez
İnsan beynidir yediği.
 
Sabrımızı yer kıtır kıtır
                çerez yerine.
Cellattan bile daha kaygusuzdur
Namuslu insanın üzüntülerine...
 
İyi haftalar....