havadurum

Milli Eğitimden bir 'engel' de müzelere!

776

 Kent Müzesi tarafından 2009 yılından bu yana ‘kentlinin ve öğrencilerin ilgisini müzelere yönlendirilmesini planlayan ‘Müzeleri Geziyoruz’ programı ile öğrenciler, kentteki tüm müzeleri gezme ve tanıma imkanı bularak, aynı zamanda tarihi ve kültürel yapıları yerinde inceleme ve bilgi sahibi olma imkanına kavuşuyordu. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Çanakkale Belediyesi tarafından yine her yıl dağıtılan Kazdağı elmalarının okullarda dağıtımına izin vermezken, son olarak öğrencilerin kentteki müzeleri gezerek bilgilendirilmesi programı olan ‘Müzeleri Geziyoruz’ programına da “izin” engeli çıkardı. Her yıl binlerce öğrencinin kültür ve bilinçlenmesi adına yapılan etkinliğe neden izin verilmediğine dair herhangi bir açıklama yapılmazken, Kent Müzesi tarafından daha önceki yıllara yönelik yapılan geziler, programın amaç ve hedefi ile yıl yıl kaç öğrencinin gezilere katıldığına dair bilgiler paylaşıldı. 

 
“İhtiyaç kapsamında Müzeleri Geziyoruz’ projesi geliştirildi”
Kent müzesi tarafından programın hangi ihtiyaç doğrultusunda hayata geçirildiğine dair yapılan açıklamada; “Bu amaç ile öncelikle kent merkezinde yer alan müzeler olarak kentlinin ve öğrencilerin ilgisini müzelere yönlendirmek için neler yapılabilir konusu üzerine çalışılırken, müzelerin gerek mekan gerekse içerik ve özellikle eğitim konusundaki işlevinin yeterince tanınmadığı, bilinmediği konusu ile karşılaşıldı. Bu kapsamda müzeler ile öğrencileri buluşturma konusuna öncelik verildi ve bu konuda kentteki diğer müzeler ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordinasyon kurularak müzeler ile öğrencilerin tanışarak iletişim kurabileceği ‘Kentimizdeki Müzeleri Geziyoruz’ projesi geliştirildi” denildi. 
 
“Her yıl binlerce öğrenci müzeleri tanıdı”
Kent müzesi tarafından yıl yıl düzenlenen programlara dair yapılan açıklamada; “Kent merkezinde bulunan 15 devlet okulunun tamamı ile üç özel okuldan ikisi projeye katıldı.  Bin 106 öğrenci katılarak müzeleri gezdi, tanıştı. 20 Mart 2012 – 31 Mayıs 2012 tarihleri arasında 19 İlköğretim Okulundan bin 398 öğrencinin katılımı ile proje gerçekleştirildi. 31 Mayıs 2013 bin 144 öğrenci Müzeleri gezdi.  19 Mart- 4 Haziran 2014 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Bin 329 öğrenci Müzeleri gezdi. Seramik Müzesi projeye dahil edildi. 10 Mart – 11 Haziran 2015 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Bin 800 öğrenci müzeleri gezdi. Piri Reis Müzesi eklendi.  10 Mart – 3 Haziran 2016 tarihleri arasında müzeler gezildi. Bin 346 öğrenci gezdi14 Mart – 2 Haziran 2017 tarihleri asında müzeler gezildi. Bin 431 öğrenci gezdi. Çanakkale’nin Evlatları İnteraktif Deneyim sergisi eklendi” denildi.
 
“Resmi yazımıza onay verilmedi”
Program bilgilendirme raporunda 20178 yılına dair açıklamada ise; “2018 - Yazışmalar hazırlandı, takvim okullarla görüşülerek hazırlandı. Resmi yazımıza onay verilmedi. Proje sona erdirildi” ifadelerine yer verildi. 
(Seçkin Sağlam)
Paylaş