havadurum

Muhteşem gece...

892

 Çanakkale Belediyesi tarafından düzenlenen 55’inci Uluslararası Troia Festivali dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say’ın Troya için bestelediği ‘Troya Sonatı’ konseri ile başladı. Konserde Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP Çanakkale Milletvekilleri Muharrem Erkek ve Özgür Ceylan, CHP İzmir eski Milletvekili Zeynep Altıok, dünyaca ünlü Çanakkaleli Yönetmen Nuri Bilge Ceylan ile ilçe belediye Başkanları da yer aldı. Binlerce Çanakkaleli ise Say’ın dünyada ilk kez Çanakkale’de seslendireceği eseri dinlemek için uzun kuyruklar oluşturdu. Saat 22.00’da sahneye çıkan Say, 10 bölümden oluşan 40 dakikalık eserini dünyada ilk kez Çanakkale’de seslendirdi. Binlerce Çanakkaleli, 40 dakika boyunca Say ile birlikte büyülü bir yolculuğa çıktı. Çanakkalelilere Troya’ya sahip çıktıkları için teşekkür edendünyaca ünlü piyanist Say; “Çanakkale Belediyesini tebrik ediyorum. Truva’ya sahip çıkıyor. Troya için festivaller düzenleniyor. Eser siparişleri yapılıyor. Doğrusu da budur diye düşünüyorum ve tekrar tebrik ediyorum” dedi. 

 
“Bu eseri önümüzdeki on yıllarda çalacağım”
Eseri dünyanın birçok yerinde konserlerde çalmaya devam edeceğini belirten Say; “Benim yazdığım esere ve yapacaklarıma gelince buradaki ilk seslendirilişten sonra ben her yıl verdiğim 100-120 küsur konserde, resitallerimde bu eseri sık sık çalacağımı düşünüyorum. Çünkü çok severek besteledim ve bu bir Anadolu destanıdır. Bir Anadolulu olarak bunu bestelemek güzel bir fikir oldu. Fikir babalarına tekrar teşekkür ediyorum. Burada ve dünyanın çeşitli yerlerinde bu eseri önümüzdeki on yıllarda çalacağımı düşünüyorum” dedi. 
Fiziken zor bir eser olsa da zevk alarak bestelediği bir eser olduğunu belirten Say; “Çalmak için de iyi bir fizikte kalmam lazım, çünkü; çok zor bir şey yazdım. İlk kez bu akşam çalacağım ve bayağı ter döktüren kırk dakikalık, 10 bölümden oluşan bir eser dinleyeceksiniz.  Bu eseri çalmak fiziksel bir şey ama; değecektir diye düşünüyorum. Benden başka meslektaşlarımda repertuarlarına alacaktır ve dolayısıyla Truva Sonatı’da, konser repertuarlarında çalınacağını hayal ettiğim bir eserdir” dedi. 
 
“Özgürlükleri, insan haklarını, ülkesini seven bir sanatçı olsun istedik”
Konserin ardından Say’a Çanakkaleliler adına teşekkür eden Başkan Gökhan; “Troya için bir beste istedik. Bunu da ülkemizi dünyada temsil eden bir sanatçıdan istedik. Sanatın bir özgürlük olduğunu bize anlatan, ispat eden bir sanatçıdan isteyelim dedik. Bizim ülkemizde özgürlükleri, insanhaklarını, ülkesini seven bir sanatçı olsun istedik ve Sayın Fazıl Say’a rica ettik. Bizi kırmadılar Çanakkale halkı adına çok teşekkür ediyorum. Ben bu arada Sayın Zeynep Altıok’a da teşekkür ediyorum. Oda bir yerde aracı oldu. Bugün aramızda çok güzel insanlar var. Başta Çanakkaleliler var. Bunun için herkese çok teşekkür ederek güzel bir festival geçireceğimizi ve hep beraber bu mutluluğu paylaşacağımızı umut ediyorum” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş