havadurum

Müsilaj balık satışlarını da vurdu

598
Balık pazarı esnafı son durumu gazetemiz Çanakkale OLAY`a değerlendirdi. Pandemi sürecinde satışlarda ciddi bir sıkıntı yaşamadıklarını belirten esnaf, özellikle müsilajdan kaynaklı insanların tedirginlik yaşadığını bu yüzden de satışların düştüğünü belirtti. Müsilajın her yıl olduğunu ancak bu yıl geç ısınma sebebi ile daha fazla denizde kaldığını ifade eden esnaf, müsilajın balıklara herhangi bir olumsuz etki etmediğini fakat yanlış bilgilendirmenin insanlarda olumsuz etki bıraktığını belirtti. Esnaf, pandemiden çok müsilajın satışları olumsuz etkilediğini yineledi. 
"Müsilaj her yıl var"
Müsilajın aslında her sene olduğunu belirten Erdem Sarıtaş; "Bizi baya bir etkiledi, satışlarımız yüzde on kadar düştü. Geçen ay özellikle çok fazla düşüş oldu. Bayramdan sonra biraz daha açılma oldu. Müsilaj da biraz daha azaldığı için insanlar görmek için gönül rahatlığıyla gelip alabiliyorlar. Ama denizin görünüş sebebi ile olumsuz etkileniyor insanlar, aslında zehir ile bir alakası yok balıkların. Müsilaj, zaten her sene olan bir şey sadece bu sene biraz daha fazla olduğu için insanların gözlerine fazla battı. Özellikle konu ile ilgisi, bilgisi olmayan insanlar açıklamalar yaptı. Pandemiden önceki süreç çok iyi, pandemi sürecinin başı yani ilk kapanma zamanı her zamankin den daha yoğun ve ilgi görüldüğü bir zamandı. Sonrasında iki üç ay geçti çok kötüleşti, işler durdu. Şu an en yüksek fiyatlı balık pullu balık dediğimiz yani olta balığı dedikleri mercan, barbun gibi balıklar fazla satılıyor. Fiyatları en uygun balıkların fiyatları 30 TL`den başlıyor" dedi.

"Biz, her gün balık yiyoruz"
Kemal Dinçer; `Pandemi de bizim işlerimiz çok iyiydi, pandemi den sonra bir müsilaj çıktı. İşler bir ay kadar çok durdu, müsilaj aslında her sene olan bir şey. Yaklaşık elli senedir var ama deniz suyu erken ısınıyordur, kayboluyordu gidiyordu, kimsenin de gördüğü bir şey yoktu. Ama bu yıl deniz suyu geç ısındığı için kaldı, insanlarda belli şeylerden etkilendiği için olumsuz yönde ilerledik. Biz, her gün balık yiyoruz açıkçası bizi etkilemiyor. Müsilajda kalmadı zaten artık yavaş yavaş insanlar balıkhaneye dönmeye başladı. Satışlar eskisi gibi değil daha düşük. Şu an ki balık sezonu sardalya, onun dışında tekir, mezgit oluyor" dedi. 
"İnsanlar balıktan zehirleneceğiz diye balık yememeye başladı"
Av yasağının da işlerini olumsuz yönde etkilediğini belirten esnaf Ömer Oğuz; "Pandemiden önce iyiydi satışlarımız, pandemi de özellikle ilk aylar bir patlama yaşadık satışlarda. Yasaklar da restoranlar kapandığı için tezgâhlara çok balık çeşidi geldi, müşteriler böylece hiç görmediği balıkları tezgâhlarda görmeye başladılar. Geçtiğimiz dönemde bir durgunluk oldu av yasağı başladı bu durum etkiledi kısa bir süre. Daha çok bizi etkileyen müsilajdı, insanlar balıktan zehirleneceğiz diye balık yememeye başladı, korkar oldular. Çok da işlek değil yani, dükkânların çoğu kapalı satış yapamadığı için. Bizim işlerimiz de pek bir sıkıntı yok yani kurumsal bir yer olduğumuz için işlerimiz standart bir şekilde ilerliyor. Çanakkale yerli halkından belirli müşterilerimiz de var şu sıralar yaz döneminden dolayı dışarıdan gelen insanlar daha çok alım yapıyor" diyerek esnafın genel durumuna açıklık getirdi.
"Medya etkisi olumsuz etkiledi"
Medyanın, müsilajın balıkları olumsuz yönde etkilediğine dair haberlerinden yakınan, Onur Ögit; `Biz pandemi de çok etkilenmedik ama bizi yıkan başka bir süreç oldu. Pandemi nin bir zararını görmedik ama müsilaj çıkınca bizi olumsuz yönde çok etkiledi. İşlerimiz neden bozuldu kendilerinin profesör olduklarını iddia eden bir kaş kişi hiçbir şey araştırmadan yorum yaptıkları için balıkhaneler kapanıyor, açık dükkânlar iş yapamıyor. Şu an en çok satılan balık çeşidi sardalye mevsimi sonuçta. Ama o da satılmıyor gibi bir şey. Bu konuya değinirsek çok iyi olacak. Balıklara hiçbir zararı yok, televizyonda da açıklandı. Medya balığı ilk kötüledi fakat şimdi iyi bir şekilde yansıtırlarsa bizim açımızdan daha iyi olur.` Diyerek sitemde bulundu.
(Eren Aşnaz-Gülperi Çalışkan)

Paylaş