havadurum

Mutan "Bir umut, bir ışık yakalım"

1572

 Geçen yıl ilki “Güzeli arayış” temasıyla  gerçekleştirilen ‘2. Uluslararası Rating Academy Kongresi’ bu yılda Kepez Belediyesi tarafından çok daha geniş kapsamlı olarak düzenlenecek. 19-20 ve 21 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek Kongre için Kepez Belediyesi çalışmalara şimdiden başladı. Türkiye’den ve dünyadan, ‘yazar, yerel yönetici, sanatçı, gazeteci, bilim adamı…’ gibi birçok önemli ismin konferans ve panellere katılacağı Kongre’nin detaylarını Kepez Belediye Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan  gazetemiz Çanakkale Olay’la paylaştı. Geçen yıl ilkini gerçekleştirdikleri  ‘2. Uluslararası Rating Academy Kongresi’nde bu yılı ‘Umut Yılı’ olarak ilan ettiklerini belirten Kepez Belediye Başkanı Mutan;  “İlkini geçen yıl gerçekleştirmiş olduğumuz Uluslararası Kongremizin ana teması ‘bilim kültür sanatta güzeli arayıştı.’ Bu sene bu yılı ‘Umut Yılı’ ilan ettik. Bu yıl Kongremiz ’de umudu arayacağız. Genelde arayacağız, yerelde arayacağız, insanlıkta, sanatta, basında arayacağız. Elimizden geldiği noktalarda arayacağız. 19-20-21 Nisan tarihlerinde bu Kongremizi yapacağız. Alt yapılarını hazırlamaya başladık. Mecliste kararımızı aldık. Valiliğe yolladık onandı ve geldi. Bunun üzerine partimizin Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Onur Bilge Kula hocamız ile görüştük. Geçen yıl kendileri onur konuğumuzdu. Makale ve sunumda bulundular. Bu yılda kendileri ‘Kongremizin Bilim Kurulu Başkanı’. Hocamızın girişimleri ile ciddi ses getirecek, beldemizi de ciddi anlamda tanıtacak uluslararası anlamda sürecin kendisini yaşayacağız” dedi.

 
“Yerelden ve dünyadan katılımcılar yer alacak”
Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Onur Bilge Kula’nın destekleri ile katılımcıların belli olmaya başladığını ifade eden Başkan Mutan; “Hocamız sağ olsun bir takım girişimlerde bulundu. Başta Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, Ataol Behramoğlu, Zülfü Livaneli, Enver Aysever, Birgün Gazetesinden, Evrensel Gazetesinden çağrılılar var, onlar gelecek. Yerel ayağında, Yılmaz Büyükerşen hocamız, Tunceli Ovacığın meşhur Komünist Başkanı, Yavaş Şehirler ’de Türkiye’nin ilk üyesi olan Tunç Soyer, Tire Belediye Başkanı yerelde umut arayacağımız konuşmacılarımız olacak.  Yayıncı bir grubumuz var. Yayıncılıkta umut arayacağız. Bunların yanında Uluslararası düzeyde Almanya’dan, özellikle Balkanlardan, Macaristan’dan, Azerbaycan, Türkiye Cumhuriyetlerinden birçok bilim adamı ve felsefeci katılım gösterecek. Mersin’den gelenler var.  Yine birçok üniversiteden bilim adamları geliyor. Aynı zamanda serbest kürsümüz olacak. İsteyen konuşmacılar serbest kürsülerimizden söz alabilecekler” dedi. 
 
“Resmi temel atma törenlerini gerçekleştireceğiz”
Kongre açılışının Turhan Mildon Kültür Merkezi’nde Genel Başkan Kılıçdaroğlu tarafından yapılacağını ifade eden Mutan, aynı zamanda birçok yatırımlarında temel atma töreninin gerçekleştirileceğini ifade ederek; “Dediğim gibi Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu katılacak. Açılışımızı gerçekleştirecek, açılış konuşmasını kendisi yapacak. Birde o gün yapmış olduğumuz yatırımların açılışı ve temel atma törenleri olacak. Pazar yerinin, liman yolunda bulunan Kepez Parkımızın, yetiştirebilirsek Toprak Mahsulleri Ofisi’nden yeşile dönüşen alanımızın, kreş, spor salonu ve Halk Eğitimin kurs alanlarının oluştuğu yerin 6 Şubat’ta ihalesini yapacağız büyük ihtimalle resmi temel atma töreninin içerisinde orayı da koyacağız.  Genel Başkanımız o gün konuğumuz olacak. Biz, tabi burada Onur Bilge hocamızın adına konuşuyoruz. Hocamız, geçen yıl yapılan Kurultayda, panel ve çalıştaylarının kayıt altına alınması, ardından onların kitaba dönüştürülmesinde öncü oldu. Bizim, hocamız Prof. Dr. Onur Bige Kula ile tanışmamız geçen yıl gerçekleştirilen Bilim Kurulu’nda başladı. Sonra ise işbirliğimiz Kurultay ile devam etti. Şimdide bu seneki uluslararası Kurultayı kendisinin yardımları ile sürdürüyoruz” dedi. 

“Basına yapılan baskılara karşı bir ışık yakalım dedik”
Geçen yıl yapılan Kongre’nin kendilerine verdiği cesaret ile bu yıl daha bir organizasyon örgütlediklerini belirten Mutan son olarak; “Bu ay haftada bir, Şubat’ta haftada iki, Mart’ta haftada üç gün toplanarak bu süreci örmeye çalışacağız. Geçen yılki kongre bize cesaret verdi. Bizde o cesaretle, bu yıl ‘Umudun Yılı’ olsun diye yola çıktık. Bu şekilde, yerel yönetim, sanat, bilim, yayın evi, özellikle basın yayın ciddi bir kıskaç ve baskı altında. Yaklaşık 150 gazeteci içerde. Basının susturulduğu bu süreçle alakalı ‘bir umut, bir ışık yakalım’ dedik. Şu ana kadar belli bir noktaya kadar geldi. Bundan sonra artık yavaş yavaş, afiş, davetiye kısımları, katılımcıların kamuoyu ile paylaşılması, ilk defa bu detayı sizlerle paylaşıyoruz. Bu detaylar belli bir noktaya geldiği anda ayrıntıya girecek. Bütün kamuoyu ile paylaşacağız.” dedi.  
(Eren Aşnaz)
Paylaş