havadurum

Mutan; "Güreşleri yaşatmak boynumuzun borcu"

790

 Kepez Belediyesi tarafından her yıl geleneksek olarak düzenlenen Yağlı Pehlivan Güreşlerinin 50’incisi gerçekleşti. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda düzenlenen güreşler,  mehteran takımı ile birlikte yapılan kortej yürüyüşünün ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Birçok çevre Belediye Başkanı’nın yanı sıra CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir’de müsabakaları izlediler.  Güreşler ilk kez Sahil Yolu Caddesi Halk plajının yan tarafına yeni yapılan 19 Mayıs Ahmet Taşçı Güreş Alanı’nda düzenlendi. Kıran kırana geçen güreşlere, Kepez halkının yanı sıra çevre il ve ilçelerden de yoğun katılım oldu. Sabah 11.00’de başlayan müsabakalar akşam 20.00’ye kadar devam etti. Finalde Şaban Yılmaz`ı eleyen Orhan Okulu, 50’inci Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşleri’nin Başpehlivanı oldu. Müsabakaların ardından iftar programı düzenlendi.  Ayrıca, 19 Mayıs Atatürk`ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı`na özel havai fişek gösterisi yapıldı. Kepez Belediye Başkanı Mutan, 50’incisi düzenlenen Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşleri ile ilgili açıklamada bulundu. Başkan Mutan, düğün güreşleri ile başlayıp günümüze kadar devam den güreşlerin heyecanını yaşadıklarını belirtti. Güreşlerin artık geleneksel bir değer kabul edildiğini belirten Mutan, güreşleri uzun yıllar yaşatacaklarını söyledi.

 
“Bugünü yarınlara taşıma adına artık önemli bir gelenek”
Güreşlerin bugünü yarına taşıma adına önemli bir gelenek olduğunu ifade eden Mutan; “Güreşlerimizin bu yıl 50’incisini düzenliyoruz.  Geleneksel hale geldi. Köy zamanından gelen bir gelenek. Düğün güreşleri ile başlayıp. 1992 yılında belediye olunca bazı boşluklarla bazı boşluklarla beraber 50’inci yılını buldu. Hedef olarak 50 Baş Pehlivan, 500 pehlivan dedik. Biliyorsunuz bu bir gelenek. Ata Sporu. Dünü bugüne, bugünü yarınlara taşıma adına artık önemli bir spor. Önceden top sahasında yapıyorduk. Sonra başka bir yerde iki yıl kadar yaptık. Ama artık bunu kalıcı bir noktaya taşıyacağız. Böyle bir alt yapısını da oluşturacağız. Artık, 51-52… diye gideceğiz. Bu gelenek artık bir değer olarak kabul edilmiştir. Yaşatmakta boynumuzun borcudur” dedi.
 
“3 kez üst üste Baş Pehlivan olan güreşçimize altın kemer vereceğiz”
Bu yıl düzenledikleri yağlı güreşlerde altın kemer sözü verdiklerini belirten Mutan; “Ata sporumuzu yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak ve güreş severlere er meydanı heyecanını yaşatmak üzere bu yıl 50`ncisini düzenlediğimiz Güreşlerde Altın Kemerli Güreş sözümüzü verdik. Bu yıldan itibaren 3 kez üst üste Baş Pehlivan olan güreşçimize altın kemer vereceğiz. Güreş Ağamız Yahsem Korkmaz`a 3 yıldır üst üste ağalığından dolayı Altın Kemer ve Kupasını takdim ettik. Katılan Baş Pehlivanlarımıza, konuklarımıza, vatandaşlarımıza, organizasyonda emeği geçen herkese ve Güreş ağamız Yahsem Korkmaz`a teşekkürlerimi sunuyorum. Ata sporumuzu yaşatmaya devam edeceğiz. Güreşlerimizin sonunda dereceye giren güreşçilerimize madalya ve kupalarını takdim ettik” dedi. 
(Şenol Güven)
Paylaş